of 64231 LinkedIn

‘Gemeenteraad moet op de schop’

De huidige onvrede over politici en de maatschappelijke polarisatie roepen volgens de ondertekenaars om een nieuwe democratie. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zou om die reden de Gemeentewet moeten aanpassen om experimenten mogelijk te maken.

De houdbaarheidsdatum van de traditionele gemeenteraad is verstreken. Honderden lokale bestuurders, raadsleden en wetenschappers roepen in een manifest op tot een radicale verandering van de lokale democratie. Ze bepleiten nieuwe gemeenteraden met 150 leden die drie keer per jaar bij elkaar komen.

De huidige onvrede over politici en de maatschappelijke polarisatie roepen volgens de ondertekenaars om een nieuwe democratie. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zou om die reden de Gemeentewet moeten aanpassen om experimenten mogelijk te maken.

Loting
De nieuwe raad zou deels via loting tot stand moeten komen. Burgemeester en wethouders voeren vervolgens de genomen besluiten uit. Raadsleden krijgen het recht zich te laten vervangen door deskundigen of burgers met relevante ervaring. Zij kunnen dan per onderwerp een eigen vervanger aanwijzen. De groep vernieuwers telt twintig burgemeesters en twintig wethouders. Burgemeester Bert Blase van Vlaardingen geldt als voorman, aldus dagblad Trouw.

Experimenten
Eerder schreef hij in Trouw dat de dalende vertrouwenscijfers aantonen dat de partijpolitieke representatieve democratie zijn langste tijd heeft gehad. Via experimenten wil hij burgers een grotere stem en invloed geven. Plasterk moet die mogelijk maken door daar in de Gemeentewet ruimte voor te scheppen. Enkele gemeenten zouden dan nog voor de gemeenteraadsverkiezingen al met de nieuwe democratie aan de slag kunnen.

‘Systeemwereldje’
In Binnenlands Bestuur van vorige week liet oud-burgemeester Hans Alberse (Oude IJsselstreek) zich ook al in ongeveer dezelfde bewoordingen uit. De legitimiteit van het democratisch functioneren van gemeenteraden is volgens hem in het geding. Het ‘systeemwereldje’ moet plaatsmaken voor  burgerforums. Politiek en bestuur zouden er volgens hem verstandig aan doen om de macht over te dragen aan inwoners via jury’s en forums. ‘Want democratie is oneindig veel meer dan om de vier jaar stemmen’, aldus Alberse. ‘De legitimiteit van het democratisch functioneren van gemeenteraden is in het geding. In deze tijd vertegenwoordigt de burger graag zichzelf.’

‘Code Oranje’
De groep, die opereert onder de naam ‘Code Oranje’, wil dat ook Den Haag zich democratisch vernieuwt. Er is volgens de opstellers van het manifest ‘een grondig herontwerp' nodig, dat het 'gif uit het debat moet trekken en de samenleving weer verbindt'.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robet Philippo (Bestuurscoach, Genealoog, Historicus, Raadslid) op
Heb de berichtgeving met interesse gevolgd. Ik tref echter nergens een studie (wetenschappelijk / politiek / anderszins) aan die de flarden informatie feitelijk ondersteunen. Wil je de website op van Code Oranje dan is dat niet vrijblijvend, je moet je registreren, wat voor uitspraken doet men straks op basis van deze registraties? Waarom is de informatie niet gewoon openbaar en hierachter verborgen? Voor mij een mistig geheel waarover redelijkerwijs geen uitspraak is te doen.
Door Karel (bestuurswatcher) op
Blase is een publiciteitsgeil mannetje dat graag zijn ego streelt. Hij heeft zelfs al eens een boekje geschreven onder de titel “Messias gezocht’ – doelend op zichzelf. Hij is een windvaan die met alle winden mee waait. Heeft ooit zelf een politieke partij opgericht die jammerlijk mislukte, kwam toen bij de ouderenpartij terecht en ging daarna maar carrière maken bij de PvdA. Maar dat is nu ook afgelopen nu het met de PvdA slecht gaat en zijn baantje als burgemeester van Vlaardingen er bijna op zit. Dan maar de ‘voortrekker’ worden van Code Oranje, een groepje – niet nader gespecificeerde – bestuurders die of elders uitgekotst zijn (zoals de oud-burgemeester Hans Alberse en oud-griffier Jeroen van Urk van Oude IJsselstreek – beiden zijn ook van de PvdA) of anderszins aan het eind van hun bestuurlijke loopbaan zitten. Zoals Blase zelf.
Door Karel (bestuurswatcher) op
Vanuit enkele fracties uit de Vlaardingse gemeenteraad heeft waarnemend burgemeester Blase intussen de nodige kritiek geweest. O.a. van fractievoorzitter Vera Kalf (VVD): “Indien je aan de ene kant de opdracht hebt om bij te dragen aan de verbetering van de verhoudingen in de gemeenteraad binnen de huidige wettelijke democratische constellatie en je aan de andere kant tegelijkertijd voortrekker bent van een externe discussie over het (dis)functioneren van gemeenteraden, is dat toch op z’n minst tegenstrijdig te noemen”. Helemaal eens met Kalf. Blase spreekt op eigen titel, maar laat zich alsmaar aankondigen als burgemeester van Vlaardingen. Hij had even moeten wachten – over een paar weken is hij burgemeester-af. Maar hij weet donders goed dat hij meer publiciteit krijgt als hij het in zijn hoedanigheid als burgemeester zegt. Dus eigenlijk speelt Blase een vies Code Oranje spelletje ten koste van (de gemeenteraad van) Vlaardingen!
Door Annemiek (ICmedewerker) op
Ik heb ook een idee. De verkiezingen en de raad blijven zoals ze waren. Maar we gaan ze nu eindelijk eens gebruiken waarvoor ze bedoeld waren: een democratische overheid. Die 150 worden namelijk niet gekozen maar stellen zichzelf aan. En wie zijn dat? De bijstandsmoeders en bejaarden, of toch weer die hotemetoten die de achterdeur altijd al konden vinden?
Door positief kritische burger (commentator) op
Wat jammer dat veel mensen de zaak en de persoon niet kunnen scheiden. Kom je eens met idee, is het weer niet goed.
Als we gewoon vooruit kijken en niet achterom, dan is dit toch een mooie poging om iets te doen aan het gevoel van veel mensen dat ze niet gehoord worden.
Gewoon doen dus!
Door Johan (oud bestuurder en ondernemer) op
Tja, wel vreemd dat deze mensen nu hier voor pleiten. Juist in hun positie als bestuurder zijn zij er uitstekend in geslaagd om de belangrijke en bedreigende zaken bij de burgers vandaan te houden. Het heeft zelfs geleid tot burgercomités. Eigen falen aan het systeem wijten is wel heel gemakkelijk!
Door Paula (ondernemer) op
Ik zou graag de mogelijkheid hebben om mee te stemmen bij belangrijke onderwerpen via DigiD.
Door Hendrik op
Eng mannetje, die Blase. Stond vooraan om aangifte te doen tegen Wilders. Van democratie moeten dat soort lui niks hebben. Behoud van eigen riante pluche staat voorop.
Door Criticus op
De belangrijkste vraag wordt echter niet gesteld.
Is de bestuurlijke verandering nodig, of is het slechts een afleidingsmanoeuvre om niet te hoeven praten over de kwaliteit (of het gebrek daaraan) van de bestuurders zelf?
Faalt de inrichting van volksvertegenwoordiging, of faalt het vermogen van politici om te vertegenwoordigen?
Zonder de juiste kwaliteit op het juiste niveau heeft (staatsrechtelijk) reorganiseren of transformeren immers weinig zin?
Door J.Geerlings (gepensioneerd ambtenaar) op
Betrekken van burgers bij de politiek.
Afschaffen van het landelijk referendum.
Invoeren van een gemeentelijk referendum.

Vacatures

Van onze partners