Advertentie

Gemeenteraad Leiden achter Lenferink

De lokale VVD, D66, SP, GroenLinks, PvdA, de Partij voor de Dieren en Stadspartij Leiden Ontzet staan als een blok achter de burgemeester en vinden dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen.

26 februari 2014

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden hoeft niet bang te zijn dat hij na donderdag geen burgervader meer is. Zoals het er nu naar uitziet, kan hij tijdens de extra gemeenteraadsvergadering over de huisvesting van Benno L. rekenen op brede steun van de gemeenteraad. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

Extra vergadering
De Leidse gemeente laste vorige week een vergadering in nadat bekend was geworden dat de veroordeelde pedoseksueel in Leiden woont. Dit leidde tot veel onrust en verzet, binnen en buiten de buurt. Vrijdag besloot Lenferink dat L. toch kan blijven in de stad.

Dapper besluit
De lokale VVD, D66, SP, GroenLinks, PvdA, de Partij voor de Dieren en Stadspartij Leiden Ontzet staan als een blok achter de burgemeester en vinden dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Een ,,dapper'' besluit, noemt onder meer PvdA-fractieleider Henny Keereweer de keuze van zijn partijgenoot.

Motie van afkeuring
Lenferink krijgt wel kritiek van Leefbaar Leiden. Daan Sloos, het enige raadslid van de lokale partij, dient donderdag een motie van wantrouwen in tegen Lenferink. ,,Belachelijk'', zegt SP-leider Julian van der Kraats. GroenLinks dient zelfs een motie van afkeuring in tegen Leefbaar Leiden.

Kritische vragen
De motie van Sloos kan rekenen op 1 stem voor, die van Sloos zelf, en 37 tegen. ,,De burgemeester heeft zeer solistisch gehandeld. We hebben nog kritische vragen maar we zullen de motie van afkeuring niet steunen'', aldus CDA-fractievoorzitter Patrick Meijer. De ChristenUnie (1 zetel) wil als enige fractie niets zeggen voorafgaand aan de vergadering.

Geheim
Ondanks de steun voor Lenferink zullen de meeste partijen donderdag wel vraagtekens zetten bij zijn keuze om de komst van Benno L. geheim te houden voor omwonenden. ,,Het is een illusie dat je dit in deze tijd geheim kan houden", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Pieter Kos. De Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat Lenferink had kunnen overleggen voordat hij een besluit nam. ,,Het is nu toch een beetje stiekem", zegt PvdD-leider Dick de Vos.

GeenStijl
Bovendien heeft Benno L. op GeenStijl gestaan, dus kon Lenferink ervan uitgaan dat het bekend zou worden en dat relschoppers ,,de boel zouden verstieren", zegt Van der Kraats (SP). ,,Bereid de buurt daar dan op zijn minst op voor.''

Gevaarlijk
Leefbaar Leiden-leider Sloos ,,interesseert het allemaal niet wat de anderen ervan vinden''. Lenferink had Benno L. volgens hem nooit naar Leiden mogen halen en al helemaal niet in het geheim. ,,Dat is ronduit gevaarlijk en neem ik hem zeer kwalijk.''

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jos Praat / beleidsadviseur
Het blijft een gevoelige kwestie, waarin het politieke muntje net zo goed de andere op had kunnen vallen. Maar prima te lezen dat Lenferink bijna raadsbreed wordt gesteund. In dit geval bewijst onze rechtstaat, met al z'n haken en ogen, weer eens z'n nut.
Advertentie