of 59082 LinkedIn

Gemeenteraad kan vergoeding spookraadsleden korten

Landelijk mag het dan niet mogelijk zijn een regeling te treffen tegen spookraadsleden, gemeenteraden zelf kunnen wel maatregelen nemen.

Landelijk mag het dan niet mogelijk zijn een regeling te treffen tegen spookraadsleden, gemeenteraden zelf kunnen wel maatregelen nemen. 

Niet opdagen
Spookraadsleden worden ze wel genoemd. Raadsleden die zelden of nooit komen opdagen voor een vergadering. Er zijn gevallen bekend van raadsleden die na hun verkiezingen helemaal nooit een raadszaal van binnen hebben gezien. Maar wel gedurende hun de hele raadsperiode hun vergoeding bleven incasseren.

Juridisch
Al jarenlang buigen juristen zich het hoofd erover of het niet mogelijk is een houdbare regeling te bedenken om te korten op de vergoeding van spookraadsleden en andere niet zichtbaar functionerende volksvertegenwoordigers. Nog in 2014 liet de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk onderzoeken of het mogelijk was tot zo’n regeling te komen. Zijn conclusie was dat het niet mogelijk was daar een juridische voorziening voor te treffen.

 

Presentiegeld
De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden komt nu echter met een verordening waardoor het wel mogelijk is op te treden tegen het verschijnsel spookraadsleden. Daarvoor is het nodig dat de raad in een verordening vastlegt dat een deel van de raadsvergoeding voor de werkzaamheden wordt aangemerkt als presentiegeld. Niet komen opdagen wordt op die manier bestraft en aanwezigheid wordt beloond. Landelijk mag het dan niet mogelijk zijn te tornen aan de rechtspositieregeling, maar de landelijke regels bieden wel de vrijheid om op lokaal niveau daarover te beslissen. De manier waarop zo’n lokale verordening gebruikt kan worden, heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden beschreven in een adviserende modelverordening.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Deze verordening gaan gemeenten dus vast ook snel invoeren.