Advertentie

Gemeenteraad Breda controleert zichzelf op criminele invloed

Voor landelijke partijen is een controle van de financiering verplicht, maar lokaal niet. Breda is naar verluidt de eerste gemeente die kiest voor zelfcontrole. 'Ik realiseer me dat we nooit een waterdichte aanpak kunnen presenteren tegen criminele beïnvloeding in de politiek maar we moeten het zo moeilijk mogelijk maken. De Bredase politieke partijen zijn zich bewust van de tentakels van de onderwereld en geven hiermee een krachtig signaal af', zegt de Bredase burgemeester Paul Depla.

21 december 2017

Om invloed van criminelen te voorkomen, laten politieke partijen in Breda hun inkomsten en donaties voortaan jaarlijks controleren door een onafhankelijke accountant. Elf lokale partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hebben dat samen afgesproken.

Verplichte controle

Voor landelijke partijen is een controle van de financiering verplicht, maar lokaal niet. Breda is naar verluidt de eerste gemeente die kiest voor zelfcontrole. 'Ik realiseer me dat we nooit een waterdichte aanpak kunnen presenteren tegen criminele beïnvloeding in de politiek maar we moeten het zo moeilijk mogelijk maken. De Bredase politieke partijen zijn zich bewust van de tentakels van de onderwereld en geven hiermee een krachtig signaal af', zegt de Bredase burgemeester Paul Depla. Depla waarschuwde eerder dit jaar al voor het gevaar van beïnvloeding van het openbaar bestuur door criminelen. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel
De raad weet toch van het reilen en zeilen van de teams af ? Dan is het antwoord toch zo klaar als een klontje. Niet alleen crimiinalliteit maar zelfs vatbaar van indoctrinatie.

Advertentie