of 59318 LinkedIn

Gemeenten zoeken de samenwerking

De gemeenteraad van Oudewater heeft ingestemd met een ambtelijke samenwerking met Woerder. Steeds meer gemeenten zoeken de samenwerking op of gaan fuseren.
2 reacties

Steeds meer gemeenten zoeken intensief contact met hun buurgemeenten. Gisteravond besloten de Utrechtse gemeenten Oudewater en Woerden tot intensieve samenwerking. In Noord-Hollandse koost plattelandsgemeente Graft-De Rijp Alkmaar als fusiepartner.

Betuwe
Eerder deze week besloten drie Betuwse gemeenten Maasdriel, Neerijnen en Zaltbommel ook al hun samenwerking te intensiveren.

2014
De Utrechtse gemeenten Oudewater en Woerden willen hun ambtelijke apparaat samenvoegen maar blijven verder wel zelfstandig. De gemeenteraad van Oudewater heeft donderdagavond ingestemd met het plan. De gemeenteraad in Woerden deed dat al eerder. Per 1 januari 2014 moeten alle ambtenaren van beide gemeenten in één organisatie zijn ondergebracht. Volgens een woordvoerder van Oudewater hoeven er geen ambtenaren weg. Onafhankelijke politieke partijen in Oudewater zijn bang dat samenwerking de opmaat is naar een echte fusie van beide gemeenten en hebben een actiecomité opgericht.

 
Geen gemeentegrens

De gemeenteraad van Graft-De Rijp verkoos unaniem Alkmaar boven Zaanstad. Alkmaar en Zaanstad scoorden afwisselend het beste op uiteenlopende criteria zoals dienstverlening aan burgers en bereikbaarheid van de dorpskernen. Alkmaar riep een beter gevoel op bij de raadsleden en dat gaf de doorslag. De keuze is opmerkelijk omdat Alkmaar niet aan Graft-De Rijp grenst.

Plattelandsgemeente

De gemeente met 6.500 inwoners keek al jaren naar fusiemogelijkheden, omdat de dienstverlening door taakverzwaring steeds meer onder druk kwam te staan. De voorkeur ging in eerste instantie uit naar de vorming van een grote plattelandsgemeente met Beemster, Schermer en Zeevang. Dit bleek niet haalbaar, waarna Graft-De Rijp zich breder oriënteerde. Sinds november waren Alkmaar en Zaanstad de enige overgebleven gegadigden.


Schermer
Mogelijk volgt de gemeente Schermer op korte termijn het voorbeeld van buurman Graft-De Rijp. Deze Noord-Hollandse gemeente redt het ook niet meer op eigen kracht en besluit waarschijnlijk in mei of het samengaat met Alkmaar, Heerhugowaard of Koggenland.

De gemeenteraad van Alkmaar neemt 12 april nog een officieel besluit over de fusie met Graft-De Rijp. Waarschijnlijk voegt de gemeente zich vervolgens op 1 januari 2015 bij Alkmaar.

Krimpenerwaard
Deze week ketste een fusie van vijf gemeenten in de Krimpenerwaard in Zuid-Holland af. De gemeenten Bergambacht en Nederlek bleven zich verzetten tegen de voorgenomen fusie met Vlist, Schoonhoven en Ouderkerk. De gemeenten zouden nu alleen ambtelijk kunnen samengaan.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Christian Bokhove op
Als reactie op de vorige post: het is niet zonder meer waar dat NL veel gemeenten heeft. Frankrijk en Duitsland hebben er volgens mij meer.
Door Sandra van Rij (ex-ambtenaar Amsterdam) op
Nederland kent qua landoppervlak ook te veel gemeenten in vergelijking met het landoppervlak en aantal gemeenten in andere landen. Ik ben een voorstander van samenwerking/fusies tussen/van gemeenten. De provinciale besturen zijn verrassend stil overigens.