of 63908 LinkedIn

Gemeenten winnen zaak in IJsland

Alphen aan den Rijn en Dordrecht hebben een voorkeurspositie bij de verdeling van de boedel van de IJslandse bank Landsbanki. Dat heeft de rechtbank in Reykjavik vrijdag bevestigd in een uitspraak.
3 reacties
Alphen aan den Rijn en Dordrecht hebben een voorkeurspositie bij de verdeling van de boedel van de IJslandse bank Landsbanki. Dat heeft de rechtbank in Reykjavik vrijdag bevestigd in een uitspraak.
Representatief
De twee gemeenten hadden miljoenen aan spaartegoeden uitstaan in IJsland, toen Landsbanki omviel. Ze zijn representatief voor andere Nederlandse overheden die bij het terugeisen van hun geld samen optrekken in de Noord-Hollandgroep.

Voorrang
De rechtbank in Reykjavik vindt net als de de IJslandse bewindvoerders van Landsbanki dat de twee overheden een voorkeurspositie innemen bij het faillissement van de bank. Dat betekent dat ze met voorrang worden betaald uit de boedel van Landsbanki. De zaak was aangespannen door grote banken en obligatiehouders die geld hadden geleend aan Landsbanki. Zij willen niet dat overheden met spaartegoeden een voorkeurspositie hebben.

Cassatie
Volgens de IJslandse wetgever hadden de leden van de Noord-Hollandgroep altijd al een voorkeurspositie. De grote banken en obligatiehouders vinden dat de regel ongeldig is en niet geldt voor overheden met een spaartegoed. Zij kunnen nog in cassatie bij de IJslandse Hoge Raad.

Proefproces
De Noord-Hollandgroep heeft de twee gemeenten voor het proefproces naar voren geschoven, omdat de zaken van Alphen aan den Rijn en Dordrecht sterk lijken op die van de andere leden. ,,Een enorme opsteker", aldus de Noord-Hollandse gedeputeerde Financiën Elisabeth Post namens de groep. Volgens Post kan het door de afwikkeling van het faillissement nog wel even duren voordat er iets van het geld terugkomt, maar de uitspraak is in elk geval ,,een grote stap in de goede richting".

Amstelveen
Wethouder Herbert Raat van Amstelveen, een gemeente die 15 miljoen bij Landsbanki had gestald, is ook blij met de uitspraak. ,,Maar één zwaluw maakt nog geen zomer. De vlag gaat pas uit in Amstelveen als het geld weer op onze rekening staat. De tegenpartij zal waarschijnlijk in cassatie gaan, dus het blijft onzeker", aldus Raat.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Likkebaard (IJslandse stroop = lava best wel hot) op
Wat een triomf!

Oliedomme kortzichtigheid feliciteert zichzelf dat zij mogelijk iets eerder uit de kuil getrokken wordt die zij voor zichzelf heeft gegraven.

Inderdaad: welke partijen hebben in betreffende gemeenten besloten om hun financiën op Ice te gaan bouwen op een schots in de Noord-Atlantische Oceaan?

Antwoord: waarschijnlijk zo'n beetje alle gevestigde partijen - de domheid en ijdelheid van gemeentebestuurders kent in Nederland, net als elders, geen grenzen.

In ons bestuurlijke jargon heet dat: "een verantwoord risico."
Door K.de Beer (adviseur aanbestedingen) op
Tsja, eerste rang zitten bij een voorstelling waarbij het gezelschap niet komt, is misschien nog wel de meest wrange ervaring. Ik ben heel benieuwd hoeveel de provincie Nh en de gemeenten, investeren in deze rechtszaken met een heel hoog risico.
BB zou dat eens moeten monitoren, net als de politieke partij van de gedeputeerde of wethouders die in functie was bij de beslissing om op IJsland te gaan sparen.
Door Jan op
Alphen aan den Rijn zal dit geld nog hard nodig hebben voor al die wachtgelden van de opgestapte wethouders en de burgemeester....