Advertentie

Gemeenten willen raadsleden in stembureaus houden

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is tegen het weren van raadsleden en kandidaat-raadsleden uit de stembureaus.

29 september 2008

Als het aan minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst ligt, mogen zittende raadsleden noch kandidaat-raadsleden in de stembureaus zitting nemen. Het kabinet wil dat er mensen van verschillende politieke achtergrond, ook etnisch, in de stembureaus zitting nemen en toezien op een ordentelijk verloop van het verkiezingsproces.

 

Vertrouwen
De gemeenten zijn het oneens met dit voorstel, zo bleek afgelopen vrijdag op het extra VNG-congres in Apeldoorn. ‘Wij ervaren dit voorstel als een absoluut gebrek aan vertrouwen in onze gekozen volksvertegenwoordigers’, aldus gemeentesecretaris Anne Doornbos van Noordenveld. Volgens Doornbos moeten de mensen die zich inzetten voor de lokale democratie zitting kunnen nemen in het stembureau.

 

Betutteling
Doornbos noemde het wetsvoorstel een vorm van betutteling die niet meer van deze tijd is. ‘Verliest de burger zijn mondigheid als hij op het stembureau arriveert?’ De Drentse gemeentesecretaris kwalificeerde het voorstel ook als inconsequent. ‘De minister wil mensen van verschillende achtergrond in de stembureaus, maar zegt bijvoorbeeld niets over een eerlijke verdeling van mannen en vrouwen.’

 

Niet wies
Daarnaast mogen Tweede Kamerleden wel zitting nemen in de stembureaus. ‘Kennelijk beïnvloedt de aanwezigheid van een prominent Kamerlid in het stembureau de kiezer niet.’ Doornbos wees er ook op dat het werk in het stembureau straks een stuk ingewikkelder wordt omdat verplichte identificatie van iedere kiezer wordt verlangd. De conclusie van Noordenveld, daarin gesteund door alle overige Drentse gemeenten: ‘De minister is niet goed “wies”.’

 

Lobbyen
Het voorstel van Noordenveld om de uitsluiting van raadsleden uit de stembureaus uit het wetsvoorstel te schrappen werd door 90,8 procent van de VNG-congresgangers gesteund. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma beloofde het congres gaat lobbyen voor het schrappen van de bewuste passage uit het wetsvoorstel.

Lees ook:
Alsnog veroordeling stembusfraude Landerd (18/01/2008)
OM handhaaft eis stembusfraude (04/01/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie