of 59345 LinkedIn

Gemeenten willen meepraten over zorgakkoord

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma eist dat de gemeenten worden betrokken bij de totstandkoming van het zorgakkoord. Ze zegt dat gemeenten uiteindelijk bestuurlijk verantwoordelijk zullen zijn.
8 reacties

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil nog voordat een zorgakkoord wordt afgesloten, meepraten over de inhoud daarvan. Dit stelt de VNG naar aanleiding 'van geruchten dat het zorgakkoord er zaterdag komt'. Gemeenten zijn mede-verantwoordelijk voor de zorg en hebben grote financiële belangen, zegt de VNG.

Bestuurlijk verantwoordelijk

,,Het is volstrekt verkeerd om ons niet bestuurlijk te betrekken in deze onderhandelingen", aldus VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma. ,,Gemeenten hebben grote verantwoordelijkheden voor belangrijke delen van de zorg. Dat aandeel wordt de komende jaren alleen nog maar groter. Wij zijn bestuurlijk verantwoordelijk en horen dus ook als bestuurder aan die tafel te zitten.''


VNG niet uitgenodigd

Volgens een woordvoerster heeft de VNG eerder al informeel ,,tot op hoog niveau'' aangegeven betrokken te willen worden bij de onderhandelingen, maar heeft dat (nog) niet geresulteerd in een uitnodiging.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tom (Manager) op
Mw. Jorritsma vergeet erbij te vermelden dat gemeenten bestuurlijk verantwoordelijk zijn voor de UITVOERING van bepaalde zorgaspecten. Beleids- en besluitvorming vindt, kennelijk volledig tegen haar zin in, op een HOGER niveau plaats. Daar horen gemeenten niet thuis. En dat is maar goed ook anders zou het net zo erg, of nog erger kunnen aflopen zoals met de huishoudelijke hulp is gegaan. Nu krijgen gemeenten ZZP 1 en 2 in de WMO. Ik houd mijn hart vast. Voor een belangrijk deel door mw. Jorritsma als "hoofd" van de VNG.....
Door Marjan (beleidsmedewerker) op
Melkkoe blijft onzin bij elkaar zetten.
Door Melkkoe (Econoom) op
Geachte Ruud,

Professionele zorg betaalbare premie

2/3 Deel van de inkomsten gaat naar de betaling
van de ziektekosten premie. Basispremie, aanvullende premie, eigen risico, eigen bijdrage,
inkomensafhankelijke bijdragen. En wie weet
wat voor bijdragen er straks nog komen.
De kwaliteit van de zorg in Nederland is tegenwoordig
te vergelijken met de zorg in een 3e Wereldland.
Ik ben zeer goed verzekerd tegen de ziektekosten.
Desondanks moet je altijd nog steeds bijdragen betalen. Je sluit een ziektekosten verzekering, omdat je de gemaakte kosten dekkend wil hebben. Ik heb
in Nederland ziekenhuizen gezien, die zo smerig zijn, dat de bacteriën en ziekten vrijspel hebben. Je wordt tegenwoordig in ziekenhuizen op een a-sociale wijze behandelt door de verpleegsters en bepaalde specialisten. Elders in de omringende buurlanden, maar ook de Scandinavische landen betaal je aanzienlijk minder premie vergeleken met Nederland, je krijgt een behandeling waar je U tegen zegt, en de ziekenhuizen verkeren in een topconditie. De modernste apparatuur. In Nederland worden de patiënten als kwetsbare groepen gezien en die moeten of ze nu willen of niet gebruik gaan maken van de gezondheidszorg. Waarom maakt u de vergelijking met Amerika ? Als u van Amerika houdt gaat u toch daar wonen en werken. Ik begrijp niet waarom u maagzweer heeft.

Dankzij de octrooirechten in Nederland kost een medicijn die bv normaliter € 5,- kost € 50,-
Wie moet deze rekening betalen. De patiënt.
Octrooirechten direct wettelijk afschaffen.
Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren,
omdat er miljarden euro's mee gemoeit zijn.

De ziekenhuizen en specialisten moeten wettelijk
verplicht worden om transparanter te zijn
met de kosten die ze maken voor de patiënten.
Er wordt voor miljarden euro's gefraudeert door
ziekenhuizen en specialisten. De zorgverzekeraars
gedogen dit. Wie betaalt de rekening ?
De patiënten.

De salarissen van de specialisten en de management
kan fors omlaag, aangezien alle kosten doorberekent worden. Ziekenhuizen zijn geen instellingen, waar zorg wordt verleend. Het zijn commerciële bedrijven geworden, die aandeelhouders tevreden moet blijven houden.

De afgelopen jaren hebben de zorgverzekeraars voor miljarden euro's winst gemaakt. Wettelijk gezien mag dat niet. Gebeurt wel. Kennelijk houden alle betrokken partijen hand boven het hoofd om deze acties te blijven toestaan. Dit vertaalt zich straks terug in een premiekorting van € 15,- volgens de mediaberichten.
Ik vind, dat de patiënten met terugwerkende kracht
sinds de invoering van de Euro gecompenseert moet gaan worden. Er wordt hier op grote schaal gefraudeert. En dat moet keihard aangepakt worden door de Politie en de Openbaar Ministerie. Daarom blijven de ziektekosten premies in Nederland stijgen.
Dat heeft absoluut niets met de kwaliteit van de zorg te maken. Bovendien betalen we genoeg premie. Het is geen geschenk, die uit de hemel is komen te vallen. Wij hebben recht op de zorg. Daarvoor betalen wij premie. Management krijgt vanwege mismanagement
gouden handdruk mee. Wie betaalt dat ? De patiënten. Waarom wordt een manager beloont, omdat hij/zij zijn werk niet (goed) uitvoert.

In Nederland kijken ze altijd over de grenzen naar het buitenland, als ze geld kunnen besparen ten koste van de burgers c.q. de patiënten, en tegelijkertijd waarmee de hoogopgeleide Elite zichzelf kunnen blijven verrijken. In Scandinavische landen hebben ze een beter ondernemersklimaat en zijn de sociale voorzieningen ook aanzienlijk beter dan in Nederland.
Ze gaan veel socialer om met hun burgers.
Er wordt door hen geïnvesteert in gezinnen.
Zolang er hypocrieten rondlopen in Nederland, die zichzelf willen blijven verrijken ten koste van anderen
krijg je logischerwijs reacties, die gelijk zijn aan de reactie van @Ruud.
Door ruud op
Beste Melkkoe,

Hoe krijg je zoveel onzin bij elkaar geschreven?Nederland hoort qua gezondsheidszorg bij de top van de wereld. Iedereen die ziek is krijgt zeer professionele zorg tegen een betaalbare premie. Vergelijk dat maar eens met de USA, waar veel mensen sowieso niet verzekerd zijn en gewoon sterven aan bepaalde aandoeningen omdat ze geen geld voor de noodzakelijk zorg hebben.
Nederland gaat wel ten onder aan de zeikmentaliteit van mensen zoals jij. Wees tevreden met wat we hier allemaal wel hebben en zet je schouders eronder als je dingen wil veranderen. Zeuren en mekkeren is zo zielig!!!!
Door henk op
de vereniging van nederlandse gemeenten (VNG) trekt een broek aan die niet past. Dit om zoals altijd zelf lekker belangrijk te lijken. Welk recht heeft de VNG om namens mij te praten over een zorgakkoord? Geen enkele dus!
Door bram op
De reactie van Melkkoe hoort eigenlijk helemaal niet bij dit artikel maar hij/zij heeft wel gelijk! Waar je voorheen zelf de nota's kreeg en kon controleren of het wel klopte krijg je tegenwoordig alleen maar een rekening van je verzekeraar. En die controleert alleen op zorgcode. Als je dan vraagt naar de achterliggende factuur krijg je een nietszeggend antwoord. De zorgverzekeraar weet dat er gefraudeerd wordt, maar zegt simpelweg dat deze manier VOOR HUN goedkoper is en men neemt de 1 tot 3% mogelijke fraude voor lief. Want de verzekerde betaalt toch wel. Ondertussen lekken er miljoenen weg naar de graaiers in het bedrijfsleven.
Daarom zit er wel degelijk een rol in voor de gemeenten, want die -ondeskundige- gemeenteambtenaren zitten wel dicht bij de rechtenloze burger bij wie de rekening van die getolereerde diefstal neergelegd wordt.
Door Norman Waalre op
Gemeenten hebben veel te weinig kennis
Nederlandse gemeenten krijgen veel te uitgebreide bevoegdheden op het gebied van medische en geestelijke zorg. Gemeentelijke ambtenaren en politici hebben daar volstrekt onvoldoende deskundigheid voor! Dat geldt ook voor de grote gemeenten.

Leg die bevoegdheden zoveel mogelijk bij de rijksoverheid en laat de beleidsmakers op dat gebied intensief overleggen via internet met top-experts uit de hele wereld voor meer deskundigheid. Dat kan kostenbesparend en doelmatig via Engelstalige wetenschappelijke webfora, wiki’s, internetvideo’s en videoconferenties.

Veel Nederlandse gedragswetenschappers zijn onvoldoende op de hoogte van recente internationale onderzoeksresultaten op hun vakgebied. Dat komt vaak door een Nederlandse tunnelvisie en doordat ze niet graag lezen in de Engelse taal.
Door Melkkoe (Econoom) op
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten moet niet meepraten over de inhoud van het zorgakkoord.
De burgers moeten direct worden betrokken bij de inhoud van het zorgakkoord. Zij betalen ook de a-sociaal hoge ziektekosten premie. De politiek, op rijksniveau en lokaal niveau praat jaar in jaar uit.
Resultaat: de ziektekosten premies zijn alleen maar gestegen. 2/3 Deel van de inkomsten gaat naar de betaling van de ziektekosten premie. De kwaliteit in de zorg is ook niet vooruitgegaan. Integendeel fors achteruit gegaan. Elders in de buurlanden kost de ziektekosten premie een fractie van de premie, die we in Nederland betalen. De kwaliteit van de zorg is zeer goed. Praten, kletsen moet je aan Brugman overlaten in dit land. De mensen, die nu beweren, dat we a-kwaliteit zorg krijgen in Nederland kletsen uit hun nek.
Als je Nederland met een 3e wereld land vergelijkt wel ja. Ze moeten de octrooirechten direct afschaffen.
De salarissen van specialisten 50% verminderen. Ziekenhuizen moeten transparant de kosten verantwoorden aan de patiënten. Nu gaat dat deels wel gebeuren, maar ze zullen de prijs extreem hoog presenteren, zodat de patiënten schrikken. Volgend jaar worden de ziektekosten premies verhoogt en dan hebben de patiënten niets meer in te brengen. Vb prijs is € 10,- Op de nota van de patiënt komt dan € 100,- te staan. We worden belazert in de gezondheidszorg en het wordt ook gedoogt. De zorgverzekeraars hebben decennia lang miljarden euro's winst gemaakt. Met name na de invoering van de euro. Wettelijk mag een zorgverzekeraar geen winst maken. Onlangs stond elders in de krant, dat de patiënten kunnen rekenen op een premieverlaging van € 15,- Je moet " snoepgeld " verstrekken aan de patiënten, dan protesteren ze niet. De zorgverzekeraars moeten de aandeelhouders tevreden houden. De patiënten hebben met terugwerkende kracht, vanaf de invoering van de euro recht op 50% korting op de premie. Het verlies komt voor rekening van de zorgverzekeraars. Er is fraude gepleegt. Waarom worden de zorgverzekeraars niet strafrechtelijk vervolgt door het Openbaar Ministerie ?
Wanneer de burger verkeerde informatie verstrekt wordt hij opgenomen als fraudeur. De premie wordt verhoogt en er wordt aangifte gedaan bij de Politie. Dat moeten de patiënten ook doen tegen de zorgverzekeraars. Collectief. Direct 10 advocaten opdracht geven om de belangen van de patiënten te behartigen. Je hebt geen goede of slechte of grote of kleine fraudeur. Fraude is fraude. Men moet consequent zijn. In Nederland maakt men hier structureel onderscheid in. Arm, rijk. PvdA, VVD.