of 59854 LinkedIn

Gemeenten willen genderneutraler worden

Tientallen gemeenten overwegen maatregelen te nemen om 'genderneutraler' te worden. Dat bericht de NOS op basis van een enquête waaraan 150 gemeenten meewerkten. Een klein deel van hen paste het beleid al aan, door genderneutrale toiletten te plaatsen, bijvoorbeeld, of in formulieren niet meer naar het geslacht te vragen.

Tientallen gemeenten overwegen maatregelen te nemen om 'genderneutraler' te worden. Dat bericht de NOS op basis van een enquête waaraan 150 gemeenten meewerkten. Een klein deel van hen paste het beleid al aan. Door genderneutrale toiletten te plaatsen, bijvoorbeeld, of in formulieren niet meer naar het geslacht te vragen.

Aanspreekvormen

Vorige week introduceerde de gemeente Amsterdam genderneutrale aanspreekvormen. Ambtenaren kunnen die gebruiken om meer rekening te houden met mensen die zichzelf als man noch vrouw beschouwen. Een kwart van de aan het onderzoek meewerkende gemeenten zegt dat ook te overwegen.

 

Toiletten
Vier gemeenten die deelnamen aan aan het onderzoek hebben al genderneutrale toiletten geplaatst op het gemeentehuis. Het gaat om Oss, Enschede, Arnhem en Veenendaal. Zaanstad is van plan die in te voeren. In 24 gemeenten, waaronder Lelystad, Rotterdam en Haarlem, wordt erover nagedacht.

 

Formulieren

Bij de gehanteerde burgerzakenformulieren wordt door gemeenten al het meest op genderneutraliteit geanticipeerd. 21 gemeenten geven aan op formulieren zo min mogelijk naar het geslacht te vragen. Nog eens 45 gemeenten zeggen over deze stap na te denken. Overigens heeft een meerderheid van de gemeenten – 83 van de 150 – nog helemaal geen concrete plannen om genderneutraler te werk te gaan.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door G. Waarlé (Belichter) op
Mijn vrouw heeft dezelfde voorletter en ivm de Duitse wet ook de achternaam Waarlé!
Als er post van de gemeente/justitie/ ziekenhuis of iets dergelijk komt , voor wie is dit?
Als men kinderen met dezelfde voorletter heeft , voor wie??
Door Annemiek (ICmedewerker) op
Pure symboolpolitiek. Woorden discrimineren niet, dat doen mensen. En als ze het ene woord niet meer mogen gebruiken, dan discrimineren ze gewoon middels het andere.
Beste voorbeeld: Trump. Geachte landgenoten (genderneutraal) wij willen geen transgenders (politiek correct woord) meer in ons leger. Alsof zo'n uitspraak geen discriminatie is.
Shakespeare zei het zo: What's in a name? That which we call a rose, By any other name would smell as sweet. Wat hij gelijk had.

Met die WC is het simpel. Die is voortaan vrij of bezet. En ik neem de vrije dus. Geen gezanik meer met mannen of vrouwen toiletten. En waarom ook: in de ziekenhuizen liggen de patiënten toch ook allemaal door elkaar op de kamers? Niemand die daar moeilijk over doet.

Nou dus over naar de orde van de dag: hoe krijgen we artikel 1 van onze Grondwet in werking: gelijke behandeling in gelijke gevallen. En dit is dus gewoon een gevalletje van mens-zijn.
Door anand (adviseur) op
Ben blij dat dit serieuze probleem door de politiek wordt opgepakt.
Ik zit wel met de prangende vraag hoe ik het vrouwenvoetbal straks moet noemen.
Maar nu even serieus, dit gaat toch nergens over.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
We doen het ook nooit goed. Ik heb al en reactie van een persoon vernomen die een geslachtsoperatie had ondergaan en het nu juist zo fijn vond dat zij (voorheen hij) nu wel met mevrouw kon worden aangeschreven.
Door bram op
Er is straks vast wel weer een politicus of zelfs partij, die zich trots op de borst gaat kloppen dat er weer een hoogstaand probleem uit de wereld is geholpen.
Maar praktische dingen oplossen, die ons vooruit helpen, is er niet bij. Daar zijn we te druk voor.
Door Heukers op
Niet om het een of ander: maar genderbeleid is gewoon een links dingetje. En omdat ambtenaren op gemeentehuizen (niet de uitvoerende diensten dus) nog steeds zo links zijn als de neten, verbaast hun enthousiasme om met dit soort symboolmaatregelen aan de slag te gaan, in het geheel niet.
Door Jan op
Even praktisch: als zowel mannen als vrouwen van hetzelfde toilet (en dus ook van dezelfde voorruimte met wasbakken en spiegels) gebruik kunnen maken, zullen sommige vrouwen dan niet bang zijn lastig gevallen te worden door sommige mannen? Met name als die mannen een slokje te veel op hebben?
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Volslagen doorgeslagen en het ergste is nog dat er overheden zijn die dit nog stimuleren ook. Je kan je afvragen of de verantwoordelijken wel goed bij hun hoofd zijn of vergiftigd zijn door politieke partijideologie. Moeten we ons ons door deze verantwoordelijke mensen laten besturen?
Bovendien zijn de meeste mensen van die doelgroep niet blij met deze symboolpolitiek.
Door Melanie (communicatieadviseur) op
Even los van de discussie over genderneutraler worden: ik snap niet zo goed waarom de NOS onderzoekers deze conclusie trekken(en BB het overneemt). Als je de onderzoeksresultaten bekijkt zie je hoofdzakelijk veel 'nee' en denkt er over na. Je ziet maar een hele enkele 'ja' ingevuld. Niet echt een gegronde reden om de conclusie te trekken dat gemeenten genderneutraler willen worden lijkt me.
Door Martin op
Helaas, Cornelis, ben jij duidelijk niet bekend met naturalistische ontologie en met waardenvrije wetenschap - wat gewoon tot de dag van vandaag bestaat, namelijk de natuurwetenschappen.

Daarom maken we klimaatbeleid: niet omdat linkse ideologen het zeggen, maar omdat er empirisch bewijs is dat wij het veroorzaken en er dus ook invloed op kunnen uitoefenen.

Een liberale en 'open' samenleving is niet bezig met het opleggen van verplichte woordkeuzes, laat staan met staatsinrichting op grond van pseudowetenschap die ongefundeerd is.