Advertentie

Gemeenten willen dat KNVB voetbalclubs redt

De KNVB moet de winst van het WK gebruiken om noodlijdende voetbalclubs te redden, vindt Jan Hamming van het op te richten Platform Betaald Voetbal Gemeentes. Onzin, reageert de voetbalbond, voetbalclubs zijn zelfstandig functionerende bedrijven.

27 juli 2010
Gemeenschapsgeld
Willem II, MVV, RKC Waalwijk: zomaar wat voetbalclubs die het afgelopen jaar bij hun gemeente bedelden om geld - en dat ook kregen. Vaak tot ergernis van de politiek, én de belastingbetalende burger. Terecht, vindt Jan Hamming, wethouder van sport in Tilburg. ‘Dit is een probleem dat we niet moeten oplossen met gemeenschapsgeld.’

Maatschappelijk draagvlak
Samen met dertien andere gemeenten en de VNG wil hij nu het Platform Betaald Voetbal Gemeentes oprichten, om gezamenlijk geld te vragen aan de KNVB. Nu er flink is verdiend aan het WK in Zuid-Afrika, kan de bond dat geld mooi terugstoppen in het betaald voetbal, vindt Hamming. Volgens de wethouder zou de bond daarmee getuigen van een vooruitziende blik: ‘Als we het WK in 2018 willen organiseren, is het van vitaal belang dat je gezonde clubs hebt waar je internationaal mee kunt presteren. Als ze aan het infuus van de gemeenten hangen, gaat het niet goed. Dan heeft de KNVB ook geen maatschappelijk draagvlak voor zo’n WK.’

Uit de pan gerezen salarissen
Volgens Hamming vormen de uit de pan gerezen spelerssalarissen het grootste probleem. Een ontwikkeling waarvoor hij de voetbalbond verantwoordelijk acht. De 6+5 regeling, in het leven geroepen om het aantal buitenlandse spelers in een nationaal team te beperken tot vijf, kwam volgens Hamming te laat, ‘en daardoor zitten we nu in de problemen. ’ KNVB-woordvoerder Renske Bruinsma wil daar niet van weten. ‘Wij controleren of de financiële huishouding gezond is, omdat er een gezonde competitie moet zijn onder clubs, maar het zijn zelfstandig functionerende bedrijven die zelf bepalen wat ze met hun geld doen. En als gemeenten subsidiëren is dat ook hun keus.’

38 clubs en een amateurtak
De eerste conferentie van het Platform is in november gepland. De KNVB wil daar nog niet teveel op vooruitlopen, maar laat wel los dat de winst van het WK niet toereikend is om ‘het hele Nederlandse voetbal overeind te houden’. ‘Je hebt 38 clubs en ook nog een amateurtak, dus het ligt veel ingewikkelder’, aldus woordvoerder Bruinsma.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Wat een krokodilletranen van het platform. De gemeenten moeten niet naar de KNVB kijken maar naar zichzelf. Niemand verplicht hen om geld in de noodlijdende club van hun stad of dorp te steken. Daar kiezen ze zelf voor. Gewoon de poot stijf houden. Oud-burgemeester Leers van Maastricht heeft dat enige jaren geleden ook gedaan toe MVV failliet dreigde te gaan en deze club bestaat nog steeds. Helaas heeft zijn opvolger Mans wel slappe knieeen maar als je consequent nee zegt zetten ze zelf wel de tering naar de nering.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Hamming heeft groot gelijk. Het probleem is nog veel erger. Als je ziet hoe de FiFa zich in Zuid-Afrika schandalig verrijkt terwijl de arme bevolking er niets van terugziet is de vraag gerechtvaardigd of we daar als overheid nog wel (indirect) aan moeten meebetalen. De KNVB is gewoon een commercieel bedrijf geworden dat haar clubs nodig heeft om zelf te blijven bestaan. Er gaan miljoenen aan uitzendrechten, reclames, inkomsten uit EK's en WK's, etc. in om, de gemiddelde voorstopper speelt niet meer voor minder dan de Balkenende- norm, de wet moet worden aangepast om Bavariajurkjes op TV te voorkomen en de goedwillende burger mag voor de lasten (lees inzet van politie, hulpdiensten, schades, tekorten, etc) opdraaien. Laat de clubs het maar lekker met de KNVB regelen.
m. bosma
De KNVB is baas over zijn eigen centen; met de besteding daarvan moet Hamming zich niet bemoeien. De KNVB heeft ook boter op het hoofd. Zij is verantwoordelijk voor een eerlijke competitie en in Nederland wordt die (net als in Europa) vervalst door financiele factoren: wel of geen steun van lokale overheden. BVO's zijn bedrijven die hun sportieve prestaties te gelde moeten maken; niet andersom. Door steun van de overheid wordt dat omgedraaid. Met geld van de overheid worden sportieve prestaties gerealiseerd. De KNVB moet clubs gewoon verbieden steun van de overheid te ontvangen; steun op wat voor manier dan ook. De woordvoerster stelt dat BVO's gewone bedrijven zijn; welnu gewone bedrijven hebben geen steun van de overheid nodig voor hun kernactiviteiten dus dat verbod moet niet zo'n probleem zijn. Als dat verbod er is dan wordt het voor gemeenteraden en wethouders een stuk makkelijker om nee te zeggen. Is dat probleem ook opgelost.
criticus
Als clubs zelfstandige bedrijven zijn, dan moeten gemeenten inderdaad gene steun geven. Ofwel zelf de broek ophouden, ofwel failliet. Zo hoort het.
Wat dat betreft zouden de clubs ook moeten opdraaien voor die enorme hoeveelheid beveiliging die hun activiteiten vragen. Het is toch absurd dat zij een commerciele activiteit organiseren, waar een hoop aan verdiend wordt en de beveiliging en de schade door iedereen betaald wordt?
Advertentie