of 63000 LinkedIn

Gemeenten starten met tellen brief- en vroege stemmen

Gemeenten kunnen al starten met het tellen van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen die via de post of op 15 en 16 maart zijn uitgebracht. Ook de stemmen die maandag en dinsdag op een van de stemlokalen zijn uitgebracht, mogen worden geteld. De uitslag van al deze stemmen mag pas na het sluiten van alle stembureaus woensdag om 21.00 uur worden bekendgemaakt
Reageer

Gemeenten kunnen woensdag in de loop van de dag al beginnen met het tellen van de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen die via de post of op 15 en 16 maart zijn uitgebracht. Ook kan worden begonnen met het tellen van de stemmen die maandag en dinsdag op een van de stemlokalen zijn uitgebracht. De uitslag van deze stemmen mag pas na het sluiten van alle stembureaus woensdag om 21.00 uur worden bekendgemaakt.

Verwarring

Het is voor het eerst dat per brief kon worden gestemd. Dat is niet zonder problmeen verlopen. Het controleren van die briefstemmen op geldigheid stuitte maandag op veel verwarring. Diverse gemeenten meldden dat een behoorlijk deel van de briefstemmen terzijde moest worden geschoven en dat die niet geldig zouden zijn. In de gemeente Bernheze ging het bijvoorbeeld om 7,5 procent van de gecontroleerde brieven. Deze stemmen zouden allemaal verloren gaan. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) liet daarop weten de procedure aan te passen zodat de meeste stemmen wel zouden meetellen.

 

Risicogroep

De uitslag van de stemmen van de briefstemmers wordt, net als alle 'gewone' stemmen, na het sluiten van alle stembureaus woensdag om 21.00 uur bekendgemaakt. Op 15 en 16 maart was een beperkt aantal stemlokalen, zo'n 1600, in de gemeenten al opengegaan voor kiezers die behoren tot de risicogroepen en daardoor extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Die stemmen worden ook al woensdag in de loop van de dag geteld.

 

Briefstemmers

Onder meer in de Rai in Amsterdam worden woensdag de stemmen van de Amsterdamse briefstemmers geteld, net als de 'gewone' stemmen die al op 15 en 16 maart zijn uitgebracht in Amsterdam. Vanaf 07.30 uur zijn er in de evenementenhal 310 tellers bezig en 79 mensen met andere functies, zoals controleurs, stembusvervoerders en briefopeners. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners