of 59250 LinkedIn

Gemeenten spelen grote rol in bende-aanpak

Het lokaal bestuur speelt een steeds grotere rol  in de strijd tegen allerlei bendes. Dat schrijft veiligheidsminister Ard van der Steur aan de Tweede Kamer. Het aantal bestuurlijke ingrepen van gemeenten nam toe van 381 in 2013 naar 931 in 2014. 
6 reacties

Het lokaal bestuur speelt een steeds grotere rol  in de strijd tegen allerlei bendes. Dat schrijft veiligheidsminister Ard van der Steur aan de Tweede Kamer. Het aantal bestuurlijke ingrepen van gemeenten nam toe van 381 in 2013 naar 931 in 2014. 

136 miljoen
Gemeenten werkten samen met OM, politie en de Belastingdienst in tien Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC’s). Het aantal samen bestudeerde gevallen binnen de RIEC’s steeg ook: van 930 in 2013 naar 1445 in 2014. Bijna alle gemeenten zijn aangesloten bij een RIEC. Door de gezamenlijke aanpak ziet iedereen meer. Ook kunnen criminelen op meer fronten gepakt worden: bestuurlijk, fiscaal en gewoon strafrechtelijk. Lokaal bestuur kan onder meer vergunningen weigeren en clubhuizen van motorbendes en andere dubieuze panden sluiten. De FIOD/Belastingdienst kan crimineel verkregen vermogen afpakken. Vorig jaar was dat bijna 136 miljoen. 'De noodzaak tot een stevige integrale aanpak blijft onverminderd gelden’, zegt Van der Steur.

Ondermijnend
Het Openbaar Ministerie en de politie hebben in 2014 ruim dubbel zoveel boevenbendes op de een of andere manier aangepakt als in 2009. Vorig jaar kregen 1130 criminele samenwerkingsverbanden politie of justitie of hun dak. Er waren vooral meer onderzoeken naar mensenhandel, synthetische drugs en witwassen. De georganiseerde en ,,ondermijnende'' criminaliteit is volgens de bewindsman ,,zichtbaarder'' aan het worden. Hij denkt dan onder meer aan de openlijke liquidaties in Amsterdam en omgeving, het criminele gedrag van leden van motorbendes en de bedreiging van het bestuur. Dat laatste komt ook door de intensievere rol die de overheid nu speelt in de aanpak van criminaliteit: 'Dit is onacceptabel,’ aldus Van der Steur over de bedreigingen. Hij wil met zijn collega van Binnenlandse Zaken 'alles in het werk stellen om deze ernstige aantasting van de rechtsstaat aan te pakken.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jantien (gemeente wmo) op
Dze teams zorgen er samen met de gemeenteraad voor dat bewoners die dit echt nodig hebben geen loon meer van hun baas krijgen en een uitkering moeten wij weigeren.
Wij willen ze wel geld geven maar het mag niet.
Ook krijgen werkgevers de opdracht geen lonen meer te verstrekken.
Ze wilen mensen zo behandelen en gewoon in de ggz en jeugdzorg hebben hebben want daar zijn ze steeds mee bezig.
Dat horen wij steeds.
Mensen worden zo verdrietig en boos omdat ze volledig in de knel komen te zitten dit is zo gemeen.
Het gaat hier niet specifique om bendeleden maar om de burger in het algemeen aan wie het vertrekt zou moeten worden deze gezinnen moeten eten en hun facturen betalen.
Er is hier veel meer vals,crimineel en gemeen dan de kentekens.
Wat is er niet vals aan deze teams ?
Ze volgen deze arme mensen maandenlang op de voet en doen ze soms zelfs iets aan.
Het loopt anders dan verwacht.
Door Fred op
Over ciminaliteit gesproken:
De wijkteams en burgernet mogen van de overheid rijden met valse kentekens.
Dit lijkt me niet nodig en zegt verder genoeg.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Dit is alleen maar leuk voor de bühne want 30% van de aangiftes door burgers verdwijnen in de vuilnisbak....
Door Marielle op
U moet ook de criminaliteit onder uw eigen gefinancieeerde wijkbendes bendes aanpakken.
Zodat nette burgers zonder strafblad hun normale leven in veiligheid kunnen oppakken.
Deze wijkteams moeten zich ook aan regels houden en bestraft worden.
Zij groeien ook steeds meer uit tot een criminele bende.

Er is in hier veel meer mis.
Door Opmerker op
Ik maar denken dat álle criminaliteit onacceptabel is.
Door Piet Pfaff (controleur hondenbelasting) op
'Dit is onacceptabel,’ aldus Van der Steur over de bedreigingen. Hij wil met zijn collega van Binnenlandse Zaken 'alles in het werk stellen om deze ernstige aantasting van de rechtsstaat aan te pakken.' ??
->>Inwoners van Waalre snappen niet dat het Openbaar Ministerie stopt met het onderzoek naar de aanslag op het gemeentehuis. Drie jaar na de brand is er nog steeds niemand voor de aanslag veroordeeld.http://www.omroepbrabant.nl/?news/232028722/‘Sle …,+stopzetten+onderzoek+naar+aanslag+gemeentehuis+steekt+bij+Waalrenaren.aspx