of 60220 LinkedIn

Gemeenten nemen meer stadswachten aan

Dat blijkt uit een enquête door het AD onder de zestig grootste gemeenten. In zestien plaatsen worden plannen gemaakt voor de uitbreiding van het aantal boa's, aldus het AD vrijdag. Zo wil Den Haag het aantal handhavers uitbreiden van 130 naar 143. Andere gemeenten willen ook meer stadswachten, maar hebben er geen geld voor.
3 reacties

Gemeenten nemen massaal eigen stadswachten in dienst. De meesten gaan met portofoons en veiligheidsvesten de straat op. In een aantal plaatsen krijgen de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) ook handboeien mee. In acht gemeenten zijn de boa's uitgerust met een wapenstok.

Geld
Dat blijkt uit een enquête door het AD onder de zestig grootste gemeenten. In zestien plaatsen worden plannen gemaakt voor de uitbreiding van het aantal boa's, aldus het AD vrijdag. Zo wil Den Haag het aantal handhavers uitbreiden van 130 naar 143. Andere gemeenten willen ook meer stadswachten, maar hebben er geen geld voor.

Mishandeling
Zo'n 40 procent van de gemeenten heeft laten weten dat toezichthouders het afgelopen jaar zijn mishandeld. Om die reden hebben dertien gemeenten, waaronder Alkmaar, Oss en Leeuwarden, inmiddels besloten de uitrusting van boa's dit jaar uit te breiden. Handboeien zijn het populairst, gevolgd door de wapenstok en pepperspray.

Bewapening
Alkmaar kiest voor 'dubbele' bewapening: daar krijgen de 25 boa's wapenstok én pepperspray. ‘Onze toezichthouders krijgen steeds vaker te maken met agressie en geweld, zoals belediging, bedreiging en mishandeling,’ zegt een gemeentewoordvoerder.

Geweldsmonopolie
Voorzitter Geert Priem van politievakbond ANPV rept van een ‘gevaarlijk ontwikkeling’. Hij benadrukt dat in Nederland is afgesproken dat het geweldsmonopolie bij de politie en defensie ligt. ‘Als dat verschuift, loop je het risico dat minder geoefende boa's in de problemen komen.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Weer een artikel waar de titel de inhoud niet dekt!. B.B. wanneer zorgen jullie eens voor een goed stukje journalistiek. Gemeenten nemen meer stadswachten in dienst. Interesssante ontwikkeling. Waarom gebeurt dit?. Helaas daar wordt geen aandacht aan besteed. Zou het zijn omdat de politie helaas niet meer de mankracht heeft om dergelijke taken uit te voeren.
Door joschke op
Stadswachten zijn vaak laag tot niet-opgeleide allochtonen die uit de kaartenbakken van de sociale dienst komen. Nergens geschikt voor en ze vinden het machtig mooi dat ze 'macht' mogen uitoefenen over de burgers met soms de meest dwaze bekeuringen zoals een lijkwagen die even de weg versperd omdat er een kist wordt ingeladen. Het zijn regeltjesneukers eerste klas die alles en iedereen beboeten behalve wanneer het volksgenoten zijn. Zoals Vreeke al stelt, de agressie tegen stadswachten wordt door de stadswacht zelf uitgelokt en ze worden beschermd door de gemeente want een fout toegeven doet de gemeente niet.
Door Paul Vreeke (Directeur / eigenaar APAPS) op
Bewapenen met wapenstok, handboeien en pepperspray lijkt mij niet de oplossing voor het terugdringen van agressie en geweld tegen stadswachten. Sterker nog, ik verwacht zelfs een escalatie. "Bewapen" de stadswachten met communicatieve vaardigheden en de-escalerende optreden. Analyseer elk incident zorgvuldig, leer ervan en kijk naar passende vervolgstappen.