Advertentie

Gemeenten mogen nieuwe weigerambtenaren aanstellen

Ook tien jaar na de invoering van het homohuwelijk worden er nog steeds ambtenaren aangesteld met gewetensbezwaren hier tegen. De SGP-fractievoorzitter in Staphorst is zelf ook weigerambtenaar en stelt dat het homohuwelijk ‘geen huwelijk’ is.

05 augustus 2011
Gemeenten zijn vrij om weigerambtenaren aan te nemen. Wel moeten er in elke gemeente ‘praktische oplossingen’ zijn voor mensen van hetzelfde geslacht die willen trouwen. Een gemeente als Staphorst, die ook tien jaar na invoering van het homohuwelijk nog steeds weigerambtenaren aanstelt, doet volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken niets verkeerd.

Actie
Homobelangenvereniging COC voert actie tegen zogenoemde weigerambtenaren, ambtenaren die om religieuze of levensovertuigende redenen weigeren om een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht te sluiten. Het COC noemt het niet van deze tijd dat sommige gemeenten nog steeds toestaan dat ambtenaren een huwelijk tussen homo’s anders behandelen dan een huwelijk tussen twee hetero’s.

Ondubbelzinnig
Steeds meer gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, hebben aangegeven dat nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand ook bereid moeten zijn om homohuwelijken te sluiten. De Haagse CDA-wethouder Karsten Klein was enkele maanden geleden heel stellig over weigerambtenaren: ‘Met dit soort morele onderwerpen moet je niet pragmatisch omgaan, maar heel ondubbelzinnig. Iedereen is gelijk voor de wet, en ambtenaren dienen die wet gewoon uit te voeren. Als je daar moeite mee hebt, moet je zelf een baan zoeken waarin je niet met homo’s van doen krijgt.’ Ook de gemeente Groningen kondigde gisteren aan het tijdelijke contract van drie weigerambtenaren om deze reden niet te verlengen.

‘Geen probleem’
Toch zijn er nog gemeenten die dit niet als uitgangspunt hebben. Zo stelt de gemeente Staphorst nog steeds trouwambtenaren aan met gewetensbezwaren. Het college van Staphorst bevestigt een bericht hierover van Omroep Gelderland, maar ‘heeft besloten er verder niet op in te gaan’, laat een woordvoerder weten. Volgens haar wil het college er geen aandacht meer aan besteden omdat weigerambtenaren en het homohuwelijk ‘geen probleem is in haar gemeente’ doordat er naast de enkele weigerambtenaren ook tien ambtenaren van de burgerlijke stand zijn die wel bereid zijn zo’n huwelijk te sluiten. Dat gebeurt ook soms, zegt de woordvoerder.

‘Homohuwelijk geen huwelijk’
Fractievoorzitter Slager van de SGP in Staphorst onderschrijft de stelling van het college dat weigerambtenaren geen probleem zijn in zijn gemeente. ‘Het is geen probleem, die hele actie van het COC is grote onzin. Je moet hier niet te veel aandacht aan schenken. Ook in Staphorst kunnen mensen van gelijk geslacht met elkaar trouwen,’ zegt Slager.

'Geen huwelijk'
De SGP-fractievoorzitter voegt eraan toe dat hij zelf ook weigerambtenaar is. ‘ Op grond van mijn geloof, op basis van gods woord durf ik voor god geen huwelijk te sluiten voor twee mensen van gelijk geslacht. Een homohuwelijk is geen huwelijk. Ik wordt er echt ziek van dat de waarheid van Gods woord zo in twijfel wordt getrokken.’

Militaire dienst
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken kent geen andere praktijk waar ambtenaren op grotere schaal op grond van gewetensbezwaren categorisch weigeren een deel van hun taken uit te voeren. Wel wijst hij op het fenomeen gewetensbezwaren bij de militaire dienstplicht, voordat die werd afgeschaft. Ook  SGP'er Slager noemt de parallel met de dienstweigeraars; hij wijst erop dat er ook bijvoorbeeld bij verzekeringen en in de medische hoek rekening gehouden wordt met gewetensbezwaren en religieuze overtuigingen.

Reacties: 38

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Leo / beleidsmedewerker
@Jack. Het verschil met agenten, rechters etc is dat van weigerambtenaren niemand last heeft. Je merkt er niets van. Als een homopaar zich meld bij de burgerlijke stand, zal er een ambtenaar worden ingezet die er geen problemen mee heeft. Overigens kunnen zich situaties voordoen dat een rechter, subsidie-ambtenaar of een agent zich terugtrekt, bijvoorbeeld bij persoonlijk aangaan, maar dat voert nu te ver.
Rampant / trl
Toestem-ambtenaar • beleidsmedewerker


Maar wel een grabbelton aan gewetensbezwaren?
Dan discrimineer je ook.
Denk er nog eens over..
A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
Mensen die er nu geen bezwaar tegen hebben dat christelijke ambtenaren op grond van hun religie weigeren homo's te trouwen, moeten straks natuurlijk ook niet zeuren wanneer islamitische ambtenaren op grond van de koran weigeren een niet-moslim man met een moslima te trouwen. Daar hebben ze dan zelf de basis voor gelegd.
Vos / Ambtenaar
Volgens mij is het gewoon je werk. Ik vind ook wel een siets van dingen die ik op mijn werk moet doen. Soms ben ik het er ook niet mee eens, maar het is simpel dan moet je ander werk gaan doen. Straks moet je bij een instantie eerst je hele hebben en houwen vertellen, en dan gaan ze kijken of er iemand is die er geen bezwaar tegen heeft je te helpen? Kom nou zeg, leven en laten leven....
Rampant / trl
@A. van den Heuvel • adviseur • 08.08.11 16:38

dan neem je gewoon een andere trouwambtenaar.
chris
Het COC heeft boter op haar hoofd. De hele discussie over trouwambtenaren overschaduwd het geweld tegen homo's ... In plaatsen als Staphorst en Harderwijk worden homo's niet in elkaar geschopt. Daar heerst echte tolerantie.
Leo / beleidsmedewerker
Het hele gedoe rond Mariko Peters maakt duidelijk dat ook een ambtenaar die is belast met de behandeling van subsidie-aanvragen soms moet weigeren een taak niet te uitvoeren en het aan een collega overlaten.
Rene van Soeren / senior beleidsadviseur
De opvatting van het COC dat er een einde moet komen aan het fenomeen weigerambtenaar krijgt al sinds 2008 steun van de Commissie Gelijke Behandeling en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook een Kamermeerderheid is van oordeel dat er een einde moet komen aan de weigerambtenaar. Het COC voert actie om het kabinet zover te krijgen het standpunt van die Kamermeerderheid, de CGB en de VNG over te nemen door het nemen van wettelijke maatregelen om in het vervolg in alle gemeenten enkel nog trouwambtenaren te benoemen die zonder onderscheid alle huwelijken willen sluiten.
sjoerd / adviseur
de hele situatie is natuurlijk dubbel en dat maakt het lastig.
Enerzijds dienen ambtenaren het algemeen belang en moeten ze de wet uitvoeren. Daarin staat dat homo's/lesbiennes ook mogen trouwen. Dat niet willen is officieel werkweigering natuurlijk.

Aan de andere kant mogen ook zij een eigen mening hebben en als er binnen een gemeente andere mogelijkheden zijn dat er een andere ambtenaar ze wel wil trouwen is het ook prima.

In basis is het werkweigering en als ik iets niet doe vlieg ik er ook uit. Dus dat zou hier ook moeten (alleen word de oorzaak dan ineens bij homosexuelen liggen en dat het hun schuld is).
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
In de dagelijkse praktijk hoeft het totaal geen probleem te zijn indien binnen een gemeente ook trouwambtenaren zijn die geen probleem hebben met homo-huwelijken.Of wordt het probleem opgezocht en daarna uitvergroot?
Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer
M.i. het beste commentaar tot nu toe in een nieuw stukje op zijn weblog: Het COC en de weigerambtenaar

Het COC suggereert dat weigerambtenaren hun vrijheid van godsdienst misbruiken om trouwlustige homo’s en lesbo’s in de kast terug te jagen. Daarmee zet het COC de zaak op z’n kop. Die ambtenaren gedragen zich onberispelijk en het COC voert een zeer bedenkelijke campagne tegen een religieuze minderheid.

http://www.voorzanger.nl/weblog/voorzanger_096.html

Met vriendelijke groeten,

Bart Voorzanger
Bas / logicus
Als iemand in het bedrijfsleven tijdens een sollicitatie bij voorbaad aangeeft zijn werk niet te gaan doen wordt die persoon niet in dienst genomen. Men wordt aangenomen om bepaalde taken uit te voeren. Men solliciteert tenslotte op een volledige functie en niet op een deel van een functie.

Om in dit geval een publieke vacature te maken voor een deelfunctie kan niet omdat de opdrachtgever zich dan onweerlegbaar en op schrift schuldig maakt aan discriminatie. Een sollicitant zal dus moeten reageren op de in de vacature omschreven taken: namelijk het uitvoeren van het voltrekken van huwelijken zonder onderscheid te maken in ras, geloof of seksuele voorkeur. Een sollicitant heeft in dit geval een vrije keuze om wel of niet in aanmerking te willen komen voor die functie.

Ik zie dit weigergedrag zich al doortrekken in bijvoorbeeld de verpleging (weigerverpleger) met betrekking tot geloofsovertuigingen. Het gevolg : ziekenhuizen alleen toegang en hulp voor Katholieken, ziekenhuizen alleen voor Hindoestanen etc. De wereld zou te klein zijn.

Een P&O’er die bij de overheid in dienst is en voorbij gaat aan discriminatie op de werkvloer toont daarmee gelijk zijn incompetentie aan. Misschien moet hier ook eens goed de bezem door.

Rampant / trl
Gelijkheidsfascisten hebben het moeilijk de laatste tijd.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
De publieke taak dient zich verre te houden van geloofs- of politieke overtuiging als het gaat om de dienstverlening. Dit geldt voor hulpdiensten zoals politie, brandweer en ambulancepersoneel en dus ook voor de rest van het ambtelijk apparaat in uitvoering. M.a.w. ook voor trouwambtenaren. Hoe zou dat worden wanneer een ambulancebroeder met moslimachtergrond, geen vrouw of homo helpt omdat zijn geloof iets in die context zegt. En wat te doen wanneer er brand is in een woning van twee lesbiennes met kinderen?!?!?!?!? Het is van de zotte dat er concessies worden gedaan op de publieke taak om ruimte te geven aan small minded people/groups. Het dient de maatschappij in het geheel niet en zorgt er alleen maar voor dat ook van andere sectoren wordt geeist om hierin concessies te doen. De hele discussie is een non-discussie en wordt alleen daar gevoerd waar men onzeker is. Een rechte rug tonen en uitvoering hieraan geven!
Veel wijsheid toegewenst!
Pim
Ik neem aan dat christelijke ambtenaren van de burgelijke stand de eed hebben afgelegd. Die luidt: "Ik zweer dat ik de betrekkingen van de burgelijke stand met eerlijkheid en nauwgezetheid zal vervullen en dat ik de wettelijke voorschriften, de burgelijke stand betreffende, met de meeste nauwgezetheid zal opvolgen. Zo waarlijk helpe mij God almachtig." Hoe de heer Slager, dát gezworen hebbende, kan uitleggen tegenover zijn medemens en tegenover God, dat hij vervolgens zijn eed verbreekt, is mij een raadsel. En hoe een reactie kan spreken van "onberispelijk gedrag" van weigerambtenaren die deze eed verbreken, moet iemand mij eens uitleggen.
Leo / beleidsmedewerker
Het COC maakt van een non-probleem een probleem. Iedere gemeente dient er voor te zorgen dat homo´s overeenkomstig de wet kunnen trouwen.
Een religieuze minderheid heeft moeite met het homohuwelijk. Dat moeten we ook respecteren. Dat er uit die minderheid ook weigerambtenaren zijn, kun je ook accepteren als een gegeven in plaats van er een drama van te maken.
Aan het COC en andere moralistische scherpslijpers geef ik het advies: "Hou je principes af en toe zo hoog, dat je er nog onderdoor kunt". Dat vermindert het zuur en maakt het leven lichter.
piet brontsema / org. adviseur
die goddeloze SGP'ers en CU'ers worden weer op hun wenken bediend.
ambtenaar
Een ambtenaar hoort de wet uit te voeren. Wil je bepaalde taken niet uitoefenen, dan moet je die functie niet willen vervullen. Een vegetariër wordt toch ook geen slager in het abattoir?
Janssensahmjm
Als ik het goed heb is discriminatie strafbaar bij het uitoefenen van je werk.
O ja we hebben het hier overheidspersoneel en dat betekend dat zij immuun zijn voor het OM. Dat komt door het Pickmeer-arrest waarin overheidspersoneel wordt gevrijwaard van strafvervolging.
Draai het Pickmeer-arrest de nek om en deze discriminerende ambtenaren kunnen voor de strafrechter worden gesleept.
Jan
Wat een gezeur van het COC. Het is pas een probleem als er geen trouwambtenaren meer zouden zijn die homohuwelijken zouden willen voltrekken. Maar dat is nergens in Nederland het geval. Integendeel: tegenover elke weiger-ambtenaar staan vele trouwambtenaren voor wie het geen probleem is. Dan kies je daar toch uit? Een huwelijksvoltrekking door een ambtenaar die gedwongen en tegen zijn zin een homohuwelijk moet sluiten, lijkt me niet echt gezellig.
p.a. capelle
In verreweg de meeste gevallen is 'trouw-ambtenaar' van de burgerlijke stand een nevenbetrekking. Het zijn vrijwilligers die slechts formeel vergelijkbaar zijn met 'gewone' ambtenaren. Waarom dan toch al die fijnslijperij waar praktische oplossingen voor het grijpen liggen?
Kritikus / Geen Hagenees
COC roept om respect en tolerantie.
Is echter zelf zo intolerant als de pest.
jakov / vml. controller gemeente
De gemeente Staphorst heeft een aardige website.
Je kan daarop zelfs doorklikken naar "Trouwlokaal". Zie: http://www.staphorst.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=743&fontsize=11
Op de website worden de trouwfoto's zelfs gepubliceerd: zie http://www.staphorst.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=1034

Geen foto's van mannetje/mannetje en/of vrouwtje/vrouwtje daartussen.
Ieniemienie
Ik ben het helemaal met Leon eens. Leven en laten leven.
Truusje
Een gemeente heeft de keus iemand wel of niet aan te nemen. Wat daarvan ook zij, alle homo´s kunnen trouwen. Ik zie het probleem dus niet. Wat een gezeur.
Mr R.M. Dalmijn
Geheel eens met Truusje en Leon. Wanneer ik de ingezonden berichten her en der lees zijn we aan een grens gekomen van mainstream tolerantie. Je kunt het als minderheid ook iets te gek maken daarmee de ruimte voor de overige 90% zinloos en onnodig beperkend.
Ellen
Aangezien elke gemeente voor verschillende taken meerdere ambtenaren heeft, lijkt het me goed dat de vrijheid van mening en gewetensbezwaren ook gaat gelden voor:
- moslims die vrouwen zonder hoofddoek niet willen helpen
- vrouwen die geen mannen willen helpen
- mensen die geen negers willen helpen
- mensen die geen geboorteaangifte willen aannemen van ongetrouwde ouders
- ...

Dat beroep op gewetensbezwaarde militairen vind ik nogal mank gaan. Niet mensen eigenhandig willen doden is toch wat anders dan niet mensen voor de wet (het heeft niks te maken met voor god trouwen, dat gebeurt in de kerk) willen trouwen omdat ze van hetzelfde geslacht zijn. Trouwens, als het huwelijk alleen is voor mensen die zich voort kunnen planten samen, dan zou men ook geen mensen mogen trouwen die onvruchtbaar zijn.
Jongens, waar blijven we als iedere ambtenaar gewoon zelf mag bepalen wat hij van de wet vindt?
Rampant / trl
@ellen

Iedere ambtenaar mag inderdaad 'gewoon' bepalen wat hij of zij van de wet vindt.
Bas / logicus
@ambtenaar • vrijdenker, Ellen bedoelde te zeggen wat er zou gebeuren als elke ambtenaar voor zichzelf bepaalt hoe hij/zij de wet uitvoert en al dan niet ter eigen beoordeling naleeft. Een ambtenaar dient zich gewoon te houden aan de wet ongeacht zijn persoonlijke mening.

Let wel dat het geloof een vrije keuze is die men maakt. De enige vrije keuze waarop volgens de wet niet gediscrimineerd mag worden. Ras en seksuele geaardheid zijn zaken waar men mee geboren wordt en hebben niets met een keuze van doen.

De vraag is dus wat er in de wet prevaleert m.b.t. tot discriminatie, een vrije keuze of een aangeboren feit. Er is geen jurist die over het antwoord zal twijfelen.
Jan Jansen
Toch hebben homo's het minst problemen in christelijke plaatsen waar schelden etc niet gepast is. Dat komt niet van mij maar van paren in Harderwijk af, waar er respect is, ondanks dat je er anders over kunt denken. Ik hoop dat er ruimte in denken is van zowel de homo,s als hetero,s naar de samenlevenig en niet alleen maar eisen etc.
Ambtenaar
@Bas • logicus • 05.08.11 16:41

Ok, maar dan ook ALLE gewetensbezwaarden-regelingen overboord, zullen we zien wie er het eerst piept.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Schaf het instituut burgerlijk huwelijk af. Dan is het geen overheidsprobleem meer en zoekt iedereen het maar voor zichzelf en onder elkaar uit. Contracten kun je ook via de notaris regelen.
Dawied
Jammer dat zo’n punt wordt gemaakt over een aantal ambtenaren die op grond van hun levensovertuiging het huwelijk van mensen van gelijke geaardheid niet willen voltrekken. Ik vind het niet realistisch om te stellen dat de levensovertuiging geen invloed mag hebben op de uitvoering van het werk. In veel gevallen merk je bij de uitvoering van het werk de diversiteit aan achtergronden bij ambtenaren en natuurlijk ook in andere beroepen. Hierdoor worden mensen individueel, maar ook als groep ongelijkwaardig behandeld. Zo zit onze multiculturele samenleving nu eenmaal in elkaar en zelfs in een totalitair regiem is dit niet te voorkomen. Juist door elkaar die vrijheid aan elkaar te geven kunnen we in diversiteit goed met elkaar samenleven. Ik vind het jammer dat bij sommige overheidinstellingen deze diversiteit wordt beperkt door mensen met een duidelijke levensovertuiging niet aan te stellen als ambtenaar. De vervlakking van overheid die hierdoor is ontstaan heeft niet geleid tot een meer gelijkwaardige behandeling van de burger. Door ambtenaren speelt naast de wettelijke basis nog altijd de levensovertuiging een rol bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Het verschil met het verleden is alleen dat dit nu niet meer zo wordt genoemd, maar dat er formeel andere redenen worden aangevoerd. Dat vind ik een meer bedenkelijke ontwikkeling dan die paar “weigerambtenaren” die openlijk voor hun achtergrond uitkomen.
Gilbert / I-Adviseur
Ben zelf ook een wijgerambtenaar, trouwambtenaar zijn is een roeping. Voor het geld hoef je het niet te doen.
Aangezien alle stellen hier de mooiste dag van hun leven van willen maken is het verstandiger om je huwelijk te laten voltrekken door iemand die dit leuk vind om te doen. Ik vond dit niet leuk en was dood op van de zenuwen. Kun je het beter laten doen door iemand die het wel leuk vind en bij voorkeur een klik met het bruidspaar heeft.

De vraag is dus "wil je getrouwd worden door iemand waar je niets mee hebt?" voor mij is het antwoord nee....
Dus doe er niet moeilijk over en kijk of je door een leuk persoon kunt worden getrouwd. Je hebt echt de keuze als je de afspraken maakt!
A.M.B. te Naar / Stedenbouwkundig projectleider
Ik word zo moe van mensen die zeggen dat christenen geen eigen mening meer mogen hebben, terwijl op alle overige vlakken (drugs, prostitutie, andere religie's) alles maar moet kunnen... Zucht!!!
Jack
Ik ben zeer verbaasd over sommige reacties en over de inhoud van dit artikel. Wat als er leraar gaan weigeren om kinderen met een bepaalde achtergrond of van ouders met een andere geaardheid les te geven. Wat als agenten, rechters, subsidieverleners etc. hun werk niet willen uitvoeren omdat de burger op de een of andere manier niet voldoet aan de denkwijze van de ambtenaar.
Toestem-ambtenaar / beleidsmedewerker
Sinds de uitspraak in het Ezelsproces tegen Gerard Reve weten we dat een ieder ook voor de wet recht heeft op een eigen godsbeeld. Dus ook de weigerambtenaren, al is het nogal schijnheilig om alleen de teksten, met name uit het Oude Testament, over homoseksualiteit belangrijk genoeg te vinden om twee mensen van hetzelfde geslacht het recht te willen ontzeggen te mogen trouwen voor de wet. Volgens het Oude Testament moet je namelijk ook je akker elke zes jaar braak laten liggen, om maar eens een van de vele voorbeelden te noemen, die mensen die zich er op voorstaan naar de bijbel te leven, negeren.
Het is pure hoogmoed om als ambtenaar een verzoek om in de echte te worden verbonden door te verwijzen naar collega’s, die men in dat geval impliciet verwijt te zondigen.
Let wel: taken niet uit te voeren op grond van gewetensbezwaren moet altijd mogelijk blijven. Dat is en was belangrijk om ambtelijke medewerking aan, bijvoorbeeld het wegvoeren van joden zoals in WO II gebeurde, te kunnen weigeren omdat zoiets bij voorbeeld in strijd is met het volkenrecht. Maar dat heeft, net zo min als wat volwassen mensen in slaapkamers uitvoeren, iets te maken met een geloof.
De enige juiste keus is: geen ambtenaren aanstellen voor wie de wettelijke taken een grabbelton is.
Talig
God als opperwezen dient volgens de regels van onze taal met een hoofdletter geschreven te worden. Dus God en niet god zoals in het artikel.
Advertentie