of 63946 LinkedIn

Gemeenten mogen nieuwe weigerambtenaren aanstellen

Ook tien jaar na de invoering van het homohuwelijk worden er nog steeds ambtenaren aangesteld met gewetensbezwaren hier tegen. De SGP-fractievoorzitter in Staphorst is zelf ook weigerambtenaar en stelt dat het homohuwelijk ‘geen huwelijk’ is.
38 reacties
Gemeenten zijn vrij om weigerambtenaren aan te nemen. Wel moeten er in elke gemeente ‘praktische oplossingen’ zijn voor mensen van hetzelfde geslacht die willen trouwen. Een gemeente als Staphorst, die ook tien jaar na invoering van het homohuwelijk nog steeds weigerambtenaren aanstelt, doet volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken niets verkeerd.

Actie
Homobelangenvereniging COC voert actie tegen zogenoemde weigerambtenaren, ambtenaren die om religieuze of levensovertuigende redenen weigeren om een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht te sluiten. Het COC noemt het niet van deze tijd dat sommige gemeenten nog steeds toestaan dat ambtenaren een huwelijk tussen homo’s anders behandelen dan een huwelijk tussen twee hetero’s.

Ondubbelzinnig
Steeds meer gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, hebben aangegeven dat nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand ook bereid moeten zijn om homohuwelijken te sluiten. De Haagse CDA-wethouder Karsten Klein was enkele maanden geleden heel stellig over weigerambtenaren: ‘Met dit soort morele onderwerpen moet je niet pragmatisch omgaan, maar heel ondubbelzinnig. Iedereen is gelijk voor de wet, en ambtenaren dienen die wet gewoon uit te voeren. Als je daar moeite mee hebt, moet je zelf een baan zoeken waarin je niet met homo’s van doen krijgt.’ Ook de gemeente Groningen kondigde gisteren aan het tijdelijke contract van drie weigerambtenaren om deze reden niet te verlengen.

‘Geen probleem’
Toch zijn er nog gemeenten die dit niet als uitgangspunt hebben. Zo stelt de gemeente Staphorst nog steeds trouwambtenaren aan met gewetensbezwaren. Het college van Staphorst bevestigt een bericht hierover van Omroep Gelderland, maar ‘heeft besloten er verder niet op in te gaan’, laat een woordvoerder weten. Volgens haar wil het college er geen aandacht meer aan besteden omdat weigerambtenaren en het homohuwelijk ‘geen probleem is in haar gemeente’ doordat er naast de enkele weigerambtenaren ook tien ambtenaren van de burgerlijke stand zijn die wel bereid zijn zo’n huwelijk te sluiten. Dat gebeurt ook soms, zegt de woordvoerder.

‘Homohuwelijk geen huwelijk’
Fractievoorzitter Slager van de SGP in Staphorst onderschrijft de stelling van het college dat weigerambtenaren geen probleem zijn in zijn gemeente. ‘Het is geen probleem, die hele actie van het COC is grote onzin. Je moet hier niet te veel aandacht aan schenken. Ook in Staphorst kunnen mensen van gelijk geslacht met elkaar trouwen,’ zegt Slager.

'Geen huwelijk'
De SGP-fractievoorzitter voegt eraan toe dat hij zelf ook weigerambtenaar is. ‘ Op grond van mijn geloof, op basis van gods woord durf ik voor god geen huwelijk te sluiten voor twee mensen van gelijk geslacht. Een homohuwelijk is geen huwelijk. Ik wordt er echt ziek van dat de waarheid van Gods woord zo in twijfel wordt getrokken.’

Militaire dienst
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken kent geen andere praktijk waar ambtenaren op grotere schaal op grond van gewetensbezwaren categorisch weigeren een deel van hun taken uit te voeren. Wel wijst hij op het fenomeen gewetensbezwaren bij de militaire dienstplicht, voordat die werd afgeschaft. Ook  SGP'er Slager noemt de parallel met de dienstweigeraars; hij wijst erop dat er ook bijvoorbeeld bij verzekeringen en in de medische hoek rekening gehouden wordt met gewetensbezwaren en religieuze overtuigingen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Leon ( juridisch beleidsmedewerker ) op
Het hele gedoe rond Mariko Peters maakt duidelijk dat ook een ambtenaar die is belast met de behandeling van subsidie-aanvragen soms moet weigeren een taak niet te uitvoeren en het aan een collega overlaten.
Door chris op
Het COC heeft boter op haar hoofd. De hele discussie over trouwambtenaren overschaduwd het geweld tegen homo's ... In plaatsen als Staphorst en Harderwijk worden homo's niet in elkaar geschopt. Daar heerst echte tolerantie.
Door no problem op
@A. van den Heuvel • adviseur • 08.08.11 16:38

dan neem je gewoon een andere trouwambtenaar.
Door Daan (Medewerker Rechtspositie) op
Volgens mij is het gewoon je werk. Ik vind ook wel een siets van dingen die ik op mijn werk moet doen. Soms ben ik het er ook niet mee eens, maar het is simpel dan moet je ander werk gaan doen. Straks moet je bij een instantie eerst je hele hebben en houwen vertellen, en dan gaan ze kijken of er iemand is die er geen bezwaar tegen heeft je te helpen? Kom nou zeg, leven en laten leven....
Door A. van den Heuvel (adviseur) op
Mensen die er nu geen bezwaar tegen hebben dat christelijke ambtenaren op grond van hun religie weigeren homo's te trouwen, moeten straks natuurlijk ook niet zeuren wanneer islamitische ambtenaren op grond van de koran weigeren een niet-moslim man met een moslima te trouwen. Daar hebben ze dan zelf de basis voor gelegd.
Door Ambtenaar (vrijdenker) op
Toestem-ambtenaar • beleidsmedewerker


Maar wel een grabbelton aan gewetensbezwaren?
Dan discrimineer je ook.
Denk er nog eens over..
Door Leon (juridisch beleidsmedewerker) op
@Jack. Het verschil met agenten, rechters etc is dat van weigerambtenaren niemand last heeft. Je merkt er niets van. Als een homopaar zich meld bij de burgerlijke stand, zal er een ambtenaar worden ingezet die er geen problemen mee heeft. Overigens kunnen zich situaties voordoen dat een rechter, subsidie-ambtenaar of een agent zich terugtrekt, bijvoorbeeld bij persoonlijk aangaan, maar dat voert nu te ver.
Door Talig op
God als opperwezen dient volgens de regels van onze taal met een hoofdletter geschreven te worden. Dus God en niet god zoals in het artikel.
Door Toestem-ambtenaar (beleidsmedewerker ) op
Sinds de uitspraak in het Ezelsproces tegen Gerard Reve weten we dat een ieder ook voor de wet recht heeft op een eigen godsbeeld. Dus ook de weigerambtenaren, al is het nogal schijnheilig om alleen de teksten, met name uit het Oude Testament, over homoseksualiteit belangrijk genoeg te vinden om twee mensen van hetzelfde geslacht het recht te willen ontzeggen te mogen trouwen voor de wet. Volgens het Oude Testament moet je namelijk ook je akker elke zes jaar braak laten liggen, om maar eens een van de vele voorbeelden te noemen, die mensen die zich er op voorstaan naar de bijbel te leven, negeren.
Het is pure hoogmoed om als ambtenaar een verzoek om in de echte te worden verbonden door te verwijzen naar collega’s, die men in dat geval impliciet verwijt te zondigen.
Let wel: taken niet uit te voeren op grond van gewetensbezwaren moet altijd mogelijk blijven. Dat is en was belangrijk om ambtelijke medewerking aan, bijvoorbeeld het wegvoeren van joden zoals in WO II gebeurde, te kunnen weigeren omdat zoiets bij voorbeeld in strijd is met het volkenrecht. Maar dat heeft, net zo min als wat volwassen mensen in slaapkamers uitvoeren, iets te maken met een geloof.
De enige juiste keus is: geen ambtenaren aanstellen voor wie de wettelijke taken een grabbelton is.
Door Jack op
Ik ben zeer verbaasd over sommige reacties en over de inhoud van dit artikel. Wat als er leraar gaan weigeren om kinderen met een bepaalde achtergrond of van ouders met een andere geaardheid les te geven. Wat als agenten, rechters, subsidieverleners etc. hun werk niet willen uitvoeren omdat de burger op de een of andere manier niet voldoet aan de denkwijze van de ambtenaar.