of 59281 LinkedIn

Gemeenten mogen niet zelf gaan ‘knutselen’

Gemeenten mogen niet zelf teksten gaan maken voor het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Het ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt dat gemeenten daarvoor de informatie van de Referendumcommissie moeten gebruiken.

Het is niet de bedoeling dat gemeenten zelf teksten gaan maken voor het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Het ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt dat gemeenten daarvoor de informatie van de Referendumcommissie moeten gebruiken.

Informatie

Dat doet het ministerie in een nieuwsbrief dat woensdag naar alle gemeenten is verstuurd. Het ministerie heeft er voor het gemak van gemeenten ook een tekst bijgeleverd die op de gemeentelijke websites kan worden gepubliceerd, en waar kiezers op de beschikbare informatie wordt gewezen.  


Huis-aan-huis

De voorzitter van de Referendumcommissie heeft woensdag ook een brief aan alle burgmeesters gestuurd over het raadgevend referendum. Daarin wordt onder meer verwezen naar de website www.referendumwiv2017.nl waar de Referendumcommissie informatie over de Wiv 2017 heeft gepubliceerd. Ook schrijft zij van plan te zijn om begin maart huis-aan-huis een informatiebrochure te laten verspreiden, ‘om de kiezers langs die weg ook te informeren over de Wiv 2017’, aldus de brief aan de burgemeesters. De Referendumcommissie heeft een wettelijke taak om de kiezers te informeren over de wet waar een raadgevend referendum over wordt gehouden.   


Raadsverkiezingen

Het raadgevend referendum wordt op 21 maart gehouden, gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen. In (herindelings)gemeenten waar dit jaar geen verkiezingen worden gehouden, kunnen inwoners wel laten weten of ze voor of tegen de Wiv 2017 zijn. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@p op 25 januari 2018 10:23 Mocht ik het beleven dan zie ik over niet al te lange tijd uw reactie, als dat nog mag en kan, wel tegemoet. Lees de stukken van de referendumcie eens goed door s.v.p. De WIV 2002, nog steeds geen aanslag in Nederland sedert Fortuyn- , is afdoende te achten. Uw opmerking: als je ziet wat mensen vrijwillig afstaan aan gegevens omdat het 'gratis' is (whatsapp, snapchat, facebook,... ook toegankelijk voor veiligheidsdiensten in de USA. Dat moeten die mensen weten. Als zij in het water springen, doet u dat dan ook. Of herken ik hier een vorm van geestelijke nivellering bij de massa? Volgens Van Aartsen is een pop zonder kop aan een hek al een aanslag. Dat noemt men dan ook wel nivellering van het verstand. Een ruitentikker bij een Joods bedrijf is wel een incident. Triest.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Hopelijk doen 'de knutselaars' van BiZa het in dat geval beter dan de vorige keer.
Door p op
Wat een zeuren in de reactie. Ja de minister is verplicht te informeren en ja ze heeft een dubbele pet op als indiener van de wet. Dat is een open deur, dat is hun taak, informeren over een wetsvoorstel dat ze hebben bedacht....

Overigens EU heeft hier totaal niks mee te maken.

En ach de nieuwe wiv is dan 'vreselijk', maar als je ziet wat mensen vrijwillig afstaan aan gegevens omdat het 'gratis' is (whatsapp, snapchat, facebook,... ook toegankelijk voor veiligheidsdiensten in de USA)

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Dat doet het ministerie in een nieuwsbrief dat woensdag naar alle gemeenten is verstuurd.
De nieuwsbrief dat.... Als deze tekst van Biza is overgenomen dan vermoeden we dat de referendumcommissie haar teksten ook door Ollongren c.s. laat produceren. Gelukkig is dit het laatste kunstje van de op te heffen Referendumcommissie. Immers, na de intrekkingswet raadgevend referendum.(slim gespeeld na de GR 2018) komen er geen referenda meer. De overdracht aan Brussel vordert gestaag. We gaan als Nederland fier ten onder (slag aan de Noordzee i.p.v. in de Javazee)
Door Harmjan op
De Stasi in de voormalige DDR zou het niet verbeterd hebben. Minister Ollogren van Propaganda en StaatsBeinvloeding maakt haar reputatie meer dan waar.
Door Aug Biels (Oud Ambtenaar) op
Nee, zeg. Stel je voor dat zo'n gemeente per ongeluk de waarheid rond dit referendum onthult....