of 59162 LinkedIn

Gemeenten moeten weer regisseur bij inburgering worden

Het inburgeringsbeleid brengt niet wat het kabinet-Rutte II ervan had verwacht. Het lukt veel migranten niet om het examen binnen de maximale termijn van drie jaar te halen. De gemeenten zouden hun ‘oude rol’ als regisseur van het inburgeringsbeleid terug moeten krijgen, meent de Algemene Rekenkamer.
4 reacties

Het inburgeringsbeleid brengt niet wat het kabinet-Rutte II ervan had verwacht. Het lukt veel migranten niet om het examen binnen de maximale termijn van drie jaar te halen. De gemeenten zouden hun ‘oude rol’ als regisseur van het inburgeringsbeleid terug moeten krijgen, meent de Algemene Rekenkamer.

Zelfstandig

Wie officieel is ingeburgerd zou zelfstandig en actief aan de Nederlandse samenleving moeten kunnen deelnemen. Volgens het rapport van de Algemene Rekenkamer, dat dinsdag is verschenen, is het aantal inburgeraars dat erin slaagt om een hoger niveau te halen dan het verplichte examenniveau zelfs drastisch afgenomen. Dat kan de kans op werk of een opleiding negatief beïnvloeden.

 

Bezuinigingen
In het rapport worden de resultaten tegen het licht gehouden van de Wet Inburgering die in 2013 van kracht werd. De sleutelrol die gemeenten speelden, is door de bezuinigingen grotendeels verdwenen. Van de 5415 inburgeraars die in de eerste helft van 2013 inburgeringsplichtig werden, had de helft op 1 juli vorig jaar nog niet voldaan aan de plicht. Een op de drie was geslaagd en een op de zeven (15 procent) was ontheven van de plicht of vrijgesteld.
 

Maatregelen

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zegt dat hij in oktober al maatregelen heeft genomen om de problemen aan te pakken. Hij ‘erkent dat het beter kan en moet' en sluit meer maatregelen niet uit. Vluchtelingenwerk Nederland ziet het rapport als een bevestiging van kritiek die de organisatie al langer levert. Directeur Dorine Manson vind het weinig verrassend dat nieuwkomers die de taal nog niet spreken er niet in slagen op eigen houtje een geschikte cursus te vinden. ‘In plaats van nieuwkomers zo goed mogelijk te ondersteunen, probeert de overheid hen vooral op te jagen met sancties. De regels en procedures zijn voor de gemiddelde Nederlander al onbegrijpelijk. Nieuwkomers worden hier in de steek gelaten.'

 

Boot niet missen
Wat Vluchtelingenwerk betreft moet de overheid snel maatregelen treffen om te voorkomen dat vluchtelingen die in 2015 en 2016 in Nederland aankwamen de boot missen. ‘Bijvoorbeeld door het verbeteren van de informatievoorziening, en door een inspectie voor de kwaliteit van de cursussen en de examens in het leven te roepen.' Een volgend kabinet zou de Wet Inburgering daarnaast grondig moeten evalueren, vindt Manson.

Nieuw systeem

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, verenigd in de G4, hebben laten weten de regie terug te willen krijgen over het inburgeringsproces. De grote steden menen dat maatwerk nodig is om de integratie in goede banen te leiden. De G4 herkent zich in de conclusies van de Rekenkamer en heeft al eerder zorgen geuit over de lagere deelname aan inburgeringscursussen en de lagere slagingspercentages, zo luidt een reactie. Door de nieuwe inburgeringswet hebben gemeenten geen zicht meer op het inburgeringsproces. 'Gemeenten kunnen inburgeraars niet stimuleren, aanspreken of ondersteunen. Uit ervaring voor 2013 is gebleken dat dit wel nodig is.' Daarom moet er als het aan de G4 ligt een nieuw systeem komen waarbij de gemeenten weer de regie voeren. 'De gemeenten willen het talent en de mogelijkheden van nieuwkomers veel beter benutten. Daarvoor is het nodig maatwerk te bieden om het integratieproces in goede banen te leiden. Soms is veel begeleiding nodig, soms juist niet.'

Kwaliteit 

De steden willen ook de kwaliteit van het aanbod van de taalscholen verbeteren. Het Rijk moet als het aan de G4 ligt de verantwoordelijkheid krijgen voor de kwaliteitscontrole door een landelijke regeling in te stellen. Het is verder van belang dat het leren van de taal en parallel daaraan het volgen van werkervaringstrajecten makkelijker wordt, bepleiten de gemeenten. (ANP/Red)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
@netto-betaler. Ook als de Overheid het aan 'de markt' overlaat moet je het goed organiseren. Op 1KSdiverse beleidsonderdelen is wel gebleken dat Asscher/dit Kabinet dat niet kan.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het prutswerk van Asscher (PvdA) rond inburgeringsbeleid is mede tekenend voor dit Blunderkabinet.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
De sancties waarover Vluchtelingenwerk spreekt, worden die ooit opgelegd?