of 61441 LinkedIn

'Gemeenten moeten taalvaardigheid eisen'

Gemeenten moeten nadrukkelijker eisen dat mensen in de bijstand Nederlands spreken. Ook zouden ze vaker een tegenprestatie in de vorm van een maatschappelijk nuttige activiteit kunnen verlangen.Dat zegt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).
5 reacties

Gemeenten moeten nadrukkelijker eisen dat mensen in de bijstand Nederlands spreken. Ook zouden ze vaker een tegenprestatie in de vorm van een maatschappelijk nuttige activiteit kunnen verlangen.Dat zegt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). 

Tegenprestatie

De staatssecretaris roept gemeenten op snel meer werk te maken van de uitvoering van de taaleis en de tegenprestatie. Zij gaat daarover ook met de gemeenten in gesprek. Onlangs bleek dat ,,nog te veel'' gemeenten achterblijven. Om volwaardig mee te doen in de samenleving is het spreken van de Nederlandse taal onmisbaar, stelt de bewindsvrouw. Bijvoorbeeld voor gesprekken op de werkvloer of bij het solliciteren naar een baan. ,,Het is onacceptabel dat, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt, mensen onnodig aan de kant blijven staan'', aldus Van Ark. Zij maant gemeenten ,,daarom juist nu'' tot nog meer actie.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ton op
Het is eerder een mentaliteit dan een afkomstkwestie. Er zijn ook genoeg individuen die geen zin hebben om te gaan werken, maar liever gaan demonstreren tegen van alles en nog wat, en het dan raar vinden dat er geen werkgever meer op ze zit te wachten. Zo ook met taal.
Door Enschede op
In Enschede doen ze zelfs na meerdere meldingen inzake fraude bij/door buitenlanders niets. Terwijl 100% zwartwerk werkplek worden genoemd. Zelfs op een presenteerblaadje presteren de ambtenaren niets, kan ook niet anders er zijn er nl. die zelf ook frauderen dit zal de criminele balans wel veroorzaken.
Door B. Janssen (Ambtenaar) op
@Luther: ik ken een geval (eigenlijk meerdere, maar goed) waarin een 100% Nederlandse alleenstaande jongedame er bewust voor kiest om niet te werken. Met de huursubsidie, zorgtoeslag en kwijtschelding en een paar poetsadresjes gewoon €1.800,-- per maand heeft. Dus die gaat never-nooit niet meer werken. Hoef ze ook niet van de Sociale Dienst, smoesjes zat blijkbaar. Sommige mensen hebben blijkbaar een slechte mentaliteit en houden moeiteloos het handje op: je moet die mensen grenzen stellen, los van hun herkomst!
Door Jan Timmermann (Pensionado) op
Ik ken ook een statushouder uit Iran die zijn stinkende best doet en dienovereenkomstig gemotiveerd is om de Nederlandse taal te leren. Hij is inmiddels 3 jaar en 5 maanden in Nederland. de eerste 3 jaar heeft hij alle AZC's van Nederland van binnen gezien zonder dat hij taalonderwijs kreeg aangeboden. Inmiddels woont hij vanaf mei vorig jaar in ons dorp met een status. Hij heeft tot september moet wachten voordat hij bij een taalaanbieder terecht kon, die hem overigens te hoog had ingeschat. Dat kwam doordat hij al wel redelijk Nederlands sprak maar moeite had met lezen en schrijven. Die taalaanbieder is eind december failliet gegaan. Nu moet hij zelf zoeken op de - nog steeds private markt van taal cowboys - naar een nieuwe taalaanbieder. De hulp die hij daarbij krijgt is ronduit erbarmelijk. Zo gaan wij dus om met "gelukszoekers"!
En dan zou de gemeente een taaleis moeten stellen; belachelijk!!!
Door Luther op
In ken een geval van een nieuwkomer uit Verweggistan, ongeveer net zo oud als ik, die de Nederlandse taal nauwelijks beheerst en vanwege zijn leeftijd (eind 50) niet meer werken wil. Zijn veel jongere vrouw gaat ook niet werken "want die moet voor de kinderen zorgen". Onvoorstelbaar dat wij (de samenleving) ze daar mee weg laten komen, terwijl zij nog niets aan onze samenleving hebben bijgedragen en wij zelf tot 67+ moeten doorwerken (van Rutte c.s.) Heel goed dat de taaleisen nu worden opgeschroefd om (net als je nieuwe landgenoten) een reëel aanbod voor de arbeidsmarkt te vormen) en meer dan terecht dat er een tegenprestatie in de vorm van een maatschappelijke activiteit verlangd wordt.