of 60195 LinkedIn

Gemeenten maken rijbewijs klaar voor inloggen met DigiD

Gemeenten zijn druk met de voorbereiding van een nieuwe inlogfunctie voor rijbewijzen. Per 26 mei zijn rijbewijzen geschikt om in de toekomst in te loggen via DigiD op websites van de overheid, zorg en pensioenfondsen.

Gemeenten zijn druk met de voorbereiding van een nieuwe inlogfunctie voor rijbewijzen. Per 26 mei zijn rijbewijzen geschikt om in de toekomst in te loggen via DigiD op websites van de overheid, zorg en pensioenfondsen.

Meer zekerheid bij inloggen
De NVVB meldt in een nieuwsbrief dat deze manier van inloggen extra zekerheid zal geven over de identiteit van de persoon die inlogt. Dat maakt het mogelijk om zeer vertrouwelijke informatie online aan te bieden. De burger kan in de toekomst zelf beslissen of hij wil inloggen met het rijbewijs


Eigen keuze voor de burger

Voor de burger verandert er na 26 mei niet veel. Een rijbewijs blijft een rijvaardigheidsbewijs of identiteitsbewijs, zo meldt de NVVB in een nieuwsbrief. Ook het aanvraagproces voor een rijbewijs verandert niet. Er wordt een beeldmerk geplaatst op de achterkant van het rijbewijs, waarop staat aangegeven dat het rijbewijs een inlogfunctionaliteit heeft. Burgers die hier bezwaar tegen hebben krijgen tot aan de invoering van de Wet digitale overheid nog de mogelijkheid om een rijbewijs zonder inlogfunctionaliteit aan te vragen.


Extra werk voor ambtenaren

Gemeenten moeten er echter voor zorgen dat lopende aanvragen van rijbewijzen vóór 25 mei zijn gescand in het RDW-backofficestation. De aanvragen die na sluitingstijd op die dag nog openstaan worden door de RDW verwijderd en geannuleerd. De aanvragen voor rijbewijzen die nog voor sluitingstijd zijn gescand, worden uiterlijk 29 mei geleverd bij het gemeentehuis. Deze exemplaren zijn nog zonder inlogfunctionaliteit.


*In een eerdere versie van dit verhaal was te lezen dat burgers die bezwaar hebben de mogelijkheid krijgen om een rijbewijs zonder inlogfunctionaliteit aan te vragen. In de huidige versie is meegenomen dat dit alleen kan tot het moment waarop Wet digitale overheid is ingevoerd.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.J. Westerhof LL.M. MIM op
@waterschapsambtenaar : lees de links onder het artikel.
Door Annemarie (waterschapsambtenaar) op
Ik snap eerlijk gezegd niets van dit artikel. Hoezo kan ik mogelijk inloggen met een rijbewijs??? Hoe moet ik me dat dan voorstellen en wat is het doel??