of 59345 LinkedIn

Gemeenten krijgen les in regelreductie

2 reacties
Een heuse ‘roadshow’ waarbij ‘ambassadeurs’ in klasjes aan gemeentelijke ambtenaren leren hoe je regels kunt verminderen. Dat is de laatste grote actie van het project ‘minder regels, meer service’ van VNG, Binnenlandse Zaken, Economische Zaken, Financiën, en Justitie.

Simpel
Op zeven regionale bijeenkomsten, die vanaf 24 oktober in het hele land gehouden worden, kunnen gemeenteambtenaren leren om ‘regels aan te pakken’ en om de dienstverlening te verbeteren. ‘Het gaat vaak om hele simpele dingen, die wel echt werken,’ zegt Gjalt Rameijer van de VNG. ‘Gemeentes zien dan van elkaar hoe makkelijk het kan zijn om regels te verminderen, en daarmee geld te besparen. Ze komen dan in klasjes bij elkaar en krijgen uitleg over maatregelen die ze heel concreet kunnen nemen.’

 

Voorbeelden
Zeven ‘ambassadeurs’, zoals de burgemeester Koetje van Hoogeveen, Poppe-de Looff van Zundert en Gebben van Renkum, geven goede voorbeelden uit hun eigen gemeente. Andere ‘goede praktijkvoorbeelden’ staan in boekje beschreven die ook aan de deelnemers wordt uitgedeeld.

 

Mediation
Een van dé top-voorbeelden is volgens Rameijer ‘mediation’. ‘Als je als ambtenaar ziet dat er een probleem is, hoef je niet een brief te sturen met een procedure, maar kun je ook gewoon even bellen. Vaak werkt dat veel sneller.’  Ook kunnen gemeenten veel gegevens die ze toch al hebben van inwoners en ondernemers bij diverse aanvragen zelf invullen, dan hoeft de burger of ondernemer dat niet meer te doen.

 

Heerenveens model
Op de eerste bijeenkomst, op donderdag 24 september in Heerenveen, staat het ‘Heerenveens model’ in de schijnwerper. Dat model vergemakkelijkt het bouwvergunningstraject doordat de aanvrager meer verantwoordelijkheid krijgt. Heerenveen vraagt alleen gegevens over constructieve veiligheid en brandveiligheid. Gezondheid (met uitzondering van ventilatievoorschriften), bruikbaarheid en energiezuinigheid heeft volgens de gemeente een lagere prioriteit.

 

Besparing
Er is voor gemeenten geen subsidie beschikbaar voor toepassing van de goede voorbeelden. Maar dat is volgens Rameijer ook niet nodig. ‘De regelvermindering levert de gemeente vanzelf geld op. Het is echt een investering.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tonny Evers (beleidsadviseur arbeidsmarktbeleid) op
Ik moet denken aan die ene reclame "Waar zijn we nu helemaal mee bezig".
De grootste bedenker, opdrachtgever én handhaver van regels, de landelijke overheid, gaat de uitvoerder van die regels in klasjes vertellen hoe ze de regeldruk kunnen verminderen.
Door W. Wilkens (schrijvende) op
Nu de ambtenaren van de betreffende ministeries nog!
Overigens verdient menigeen al dan niet in statsdienst in dit land aan een vorm van bureaucratie, dus ik wantrouw de vos die de passie preekt!