of 65101 LinkedIn

Gemeenten keren zich tegen boete voor opvang illegalen

Gemeenten keren zich tegen een boete die ze zullen krijgen als zij tegen de afspraken in toch illegalen opvangen, zo zegt de VNG.
1 reactie

Gemeenten keren zich tegen een boete die ze zullen krijgen als zij tegen de afspraken in toch illegalen opvangen. 'Dit kan geen onderdeel zijn van een akkoord dat het kabinet moet gaan sluiten met de gemeenten over de opvang.'

Spelen met vuur
Dat zei Jos Wienen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting over de kwestie. Aanleiding is het politieke akkoord tussen VVD en PvdA over de illegalenopvang, de zogenoemde bed-, bad-, broodregeling. 
Het kabinet wil de opvang beperken tot vijf grote steden en Ter Apel. Andere gemeenten moeten hun opvang sluiten. Wienen noemde dit 'uiterst merkwaardig'. Gemeenten die er toch mee doorgaan, zouden gekort worden op het budget voor inburgering. Dat is volgens Wienen 'spelen met vuur'. Hij wees erop dat gemeenten nu al te weinig geld hebben voor de inburgering, terwijl dit juist belangrijk is voor nieuwkomers.

Zorgplicht

De VNG wil dat er op meer plekken opvang is, dat die langer duurt dan een 'beperkt aantal weken' en dat er maatwerk mogelijk is. Burgemeesters uit Rotterdam, Arnhem en Leiden en wethouder Karsen Klein uit Den Haag zijn bezorgd over de oplossing die de regeringspartijen hebben bedacht. Ze benadrukten dat hun eigen manieren van opvang al jaren goed werken. Arnhem en Leiden willen er eigenlijk niet mee stoppen en verwezen daarbij naar hun zorgplicht voor iedereen die dakloos is.

Beheersbaar
Volgens Klein is de situatie in Den Haag nu beheersbaar, maar heeft hij geen idee hoeveel mensen er straks komen. De hofstad is een van de steden die nog opvang mogen bieden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fybe op
Welk onderdeel van het woordje illegaal begrijpt de VNG niet?

Vacatures

Van onze partners