Advertentie

Gemeenten huisvesten recordaantal vergunninghouders

Gemeenten hebben in december 2015 bijna 4000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning gehuisvest. Nooit eerder is het aantal zo hoog geweest. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

13 januari 2016

Gemeenten hebben in december 2015 bijna 4000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning gehuisvest. Nooit eerder is het aantal zo hoog geweest. Dit meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Taakstelling

Volgens Jos Wienen, voorzitter van de VNG Taskforce Asiel, is dit mede te danken aan de goede samenwerking tussen gemeenten en woningcorporaties. ‘Hiermee is de achterstand op de taakstelling teruggebracht tot 3400, maar er ligt nog een flinke uitdaging voor ons’, aldus Wienen.
 

Bestuursakkoord
Voor de eerste helft van 2016 ligt de taakstelling op het huisvesten van 20.000 statushouders. ‘Dit is voor gemeenten, corporaties en andere organisaties een behoorlijke opgave, waarbij goede ondersteuning vanuit het Rijk niet kan ontbreken. We verwachten dat het Bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom, dat in november 2015 gesloten is, voldoende soelaas gaat bieden om ook in 2016 de hoge taakstellingen te behalen’, stelt Wienen.
 

Integreren
Volgens Wienen is het belangrijk is om de komende tijd ervoor te zorgen dat nieuwe inwoners geïntegreerd worden in de samenleving, deel gaan nemen aan de maatschappij en dat zorg en onderwijs voorhanden is. Behoud van draagvlak voor de opvang van vluchtelingen is daarbij essentieel. De VNG gaat binnenkort weer met het Rijk in gesprek voor het maken van vervolgafspraken over de opvang, huisvesting en integratie van de vluchtelingen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

veestapel
Behoud van draagvlak, in welke droomwereld leeft Wienen.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Die statushouders leggen zo nog een bom onder het kabinet en onder de Europese Unie....
Advertentie