of 59130 LinkedIn

'Gemeenten hebben veel bijzondere regels'

Nederlandse gemeenten hebben tal van opvallende regels. Het gaat onder meer om vloek- en stoepkrijtverboden, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van RTL nieuws naar Algemene Plaatselijke Verordeningen.
3 reacties

Nederlandse gemeenten hebben tal van opvallende regels. Het gaat onder meer om vloek- en stoepkrijtverboden, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van RTL nieuws naar Algemene Plaatselijke Verordeningen.

Stoepkrijten

De journalisten ontdekten onder meer dat 364 gemeenten feitelijk stoepkrijten in de ban hebben gedaan. In de lokale regels is daar opgenomen dat schriftelijke toestemming nodig is voor het aanbrengen van tekens of teksten met krijt. Vijftien gemeenten hebben vloeken met de naam van God verboden.

Sinterklaas

Opvallender is een verbod uit Deventer: daar mogen mensen voor de intocht en na de uittocht van Sinterklaas niet verkleed als de goedheilig man de straat op gaan. In Bunschoten is het illegaal om condooms of andere anticonceptiemiddelen te verkopen of uit te delen op de openbare weg.

Hoogleraar Jon Schilder (staats- en bestuursrecht) zei tegen RTL Nieuws dat sommige regels vooral symbolisch zijn. 'In de vloekverboden staat dat ze niet gelden als artikel 7 van de grondwet (vrijheid van meningsuiting) van toepassing is. Artikel 7 is bij het uiten van gevoelens en gedachten, dus ook bij vloeken, altijd van toepassing.'

Mes in regelgeving

Meerdere gemeenten bevestigen tegenover de onderzoekers het mes te hebben gezet in overbodige regelgeving. Zo schrapte Oosterhout aan het begin van het jaar ongeveer de helft van zijn regels. Hollands Kroon zou twee jaar geleden al hebben besloten dat zo'n twee derde van de regels overbodig was. Sindsdien mag stoepkrijten en lopen in plantsoenen daar weer. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Geert op
Deventer vindt verder ook alles maar goed niets is te gek dus een verbod op het verkleed gaan als goed heilig man is een beetje erg vreemd grappig zelfs. Dat kun je niet eens een overtreding noemen.Ze doen zelf veel ergere dingen.
Door k. de Beer (adviseur) op
Komkommertijd
Door Ilse op
Het was mij ook opgevallen dat zesjarigen eigenlijk toestemming moesten vragen om te mogen stoepkrijten. En dat gemeentes verschillend omgaan met dit type verboden. Ik heb hier een tijdje geleden een column over geschreven:
https://www.pblq.nl/nl/traineeship/trainees/ilse …