Advertentie

Gemeenten hebben niets te willen bij huldiging Ranomi

De volgorde van de huldiging van Olympisch winnaar Ranomi Kromowidjojo ligt al vast. Gemeenten moeten achteraan sluiten.

06 augustus 2012

Gemeenten zijn vrij in het huldigen van Olympische sporters maar de volgorde is strikt bepaald. De Ridderzaal,  trainingsstad en sponsors gaan voor.

Training voor geboorterecht

Dat zegt Aad van Groningen, teammanager van de Olympische zwemploeg in Londen. Hij maakt hiermee een einde aan de onduidelijkheid die tussen gemeenten ontstaan is over wie gouden zwemster Ranomi Kromowidjojo als eerste feestelijk mag binnenhalen.

Touwtrekken

Maar liefst drie gemeenten zouden Ranomi na terugkeer in Nederland willen huldigen, zo meldde de regionale pers dit weekeinde. Winsum als haar geboorteplaats, Groningen als de stad waar ze leerde wedstrijdzwemmen en Eindhoven als de plek waar ze momenteel traint.

 

Non-discussie

Een non-discussie, stelt Aad van Groningen vanuit Londen vast. ‘Niet alleen heeft geen enkele gemeente zich nog bij ons gemeld met een aanvraag, maar er geldt sowieso een standaard Olympisch protocol waarbij de volgorde van activiteiten voor medaillewinnaars strikt is vastgelegd.‘

Sponsorverplichtingen

De sporters komen maandag met de trein aan in Den Bosch. Ze worden dinsdag 14 augustus in Den Haag ontvangen door het kabinet. De dag erna staat een huldiging op het programma in de stad waar ze trainen. Donderdag zijn er ‘sponsorverplichtingen' op sportcentrum Papendal. De eerste gelegenheid voor andere festiviteiten is dus pas vrijdag 17 augustus.

Eindhoven claimt woensdag

Voor Ranomi is de volgorde dus: Den Haag, Eindhoven, Papendal en dan pas Winsum en/of Groningen. ‘Als ze na alle drukte nog puf heeft tenminste’. De gemeente Eindhoven laat weten de woensdag ook werkelijk te claimen als dag 'waarop al onze Olympische winnaars worden gehuldigd'.

UPDATE: Groningen toch geen plannen

Overigens heeft burgemeester Rehwinkel van Groningen inmiddels via een persbericht laten weten nog geen plannen te hebben voor een ontvangst dan wel huldiging in zijn stad. Hij wil eerst de afloop van de Spelen afwachten. ' Vaststaat dat de wensen van de sporters uitgangspunt zullen zijn. Vanzelfsprekend wordt daarover bestuurlijk overleg gevoerd. Zo heeft burgemeester Rehwinkel, ook in zijn rol als korpsbeheerder, reeds met burgemeester Michels van Winsum gesproken. Met de provincie vindt eveneens afstemming plaat, ' aldus Rehwinkel. 

Winsum wacht geduldig af

Voor de gemeente Winsum staat voorop wat Ranomi zelf wil, wordt gemeld in een persbericht. Of zij ook in Sauwerd gehuldigd kan worden, haar geboortedorp, is afhankelijk van het huldigingsprotocol en van haarzelf.  Burgemeester Rinus Michels: “Het is haar prestatie,  het is haar keuze. Die respecteren we, net als het protocol. Sauwerd is trots op Ranomi en we hopen dat ze ook nu weer naar Sauwerd komt om gehuldigd te worden, op een moment dat het haar uitkomt. Maar het gaat er bovenal om wat ze zelf wil.” 

Nog een gegadigde

En inmiddels heeft zich een nieuwe gegadigde voor een huldiging gemeld, de Surinaams-Indonesische gemeenschap in Amsterdam. Volgens het Parool is er vanuit die groep inmiddels het Comité ter Huldiging van Ranomi Kromowidjojo opgericht. Zij heeft volgens het comité gezorgd voor wereldwijde positieve aandacht voor Nederland, 'maar ontegenzeggelijk ook voor Suriname en Indonesië, waar zij roots heeft liggen'. Het comité, onder leiding van Johan Raksowidjojo, kwam bijeen bij de Surinaamse welzijnsvereniging Bangsa Jawa in Amsterdam Zuidoost.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
De olympische spelen zijn verworden tot een groot commercieel evenement. De basisgedachte van de spelen zijn allang in het ronde archief verdwenen. Amateursporters hebben niets meer te zoeken op de spelen. Dik betaalde beroepssporters maken de dienst uit.

Het gaat vooral om het kietelen van de eigenwaarde van de leden en familieleden van het IOC en het NOC. De mens achter de sporter telt gewoon niet mee.
Fred (ambtenaar) / ambtenaar
Hulde voor burgemeester Rinus Michels.Die laat de sporter in haar waarde. Ranomi is uiteindelijk diegene die de prestatie heeft geleverd en niet de BOBO's
Flip Zolderman
Let hier even goed op: het Olympisch protocol bepaalt alles, dat wil zeggen dat de sponsors en het grote geld alles bepalen. Alles wat mij tegenstaat aan de Spelen komt hier weer mooi samen. Wat een afzichtelijke vertoning. Leuke meid hoor, die Ranomi, maar de Olympische Spelen? Ik vermoed dat ze zich nog wel drie keer bedenkt voor ze daar nog een keer aan meedoet, want verstandig lijkt ze me ook nog....
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
Het gaat toch om Ranomi? Of vergis ik me?
Fred (ambtenaar) / ambtenaar
@Flip: Ik ken Ranomi persoonlijk. Zij heeft inderdaad een goed stel hersenen maar zij zal zich zeker niet laten weerhouden om in Rio mee te doen aan de OS vanwege de soap rond de huldiging (even vanuit gaande dat Ranomi blijft zwemmen)

pieter / medewerker algemene dienst
@Pieter. Een zielige vertoning. je mag je inderdaad afvragen wat de status is van een Olympische protocol. Ongetwijfeld zullen de Olympische sporter dit protocol ondertekend hebben en dus vastzitten aan het stramien. Als het aan mij ligt, laat de sporter zelf lekker bepalen in welke plaats hij of zij zich wil laten huldigen. Weg dus met al die voorgeprogrammeerde protocols, draaiboeken en andere bureaucratische onzin. Sport is emotie en moet dan ook blijven en niet verworden tot een kille emotieloze materie.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Hoop dat er na de laatste huldiging (in, zoals het zich nu laat aanzien, april volgende jaar) nog wat bladgoud op de medaille is overgebleven zodat Ranomi er zelf ook nog van kan gaan genieten.
O. ten Hove
Leuk, als die Javaans-Surinaamse gemeenschap maar in de gaten houdt dat zij niet alleen Javaans bloed maar Gronings bloed heeft...
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Uiteraard behoort de sporter uiteindelijk zelf te bepalen waar wordt gehuldigd. Maar de meest logische plaats is natuurlijk dat de huldiging plaatsvindt in de gemeente waar de sporter staat ingeschreven.
Henk Becks / Hoofd Financieel Beleid
Het is puur het kietelen van hooggeplaatsten, die kunnen overigens het laagste vallen :). Een aankomst in Den Bosch? Puur ter eer en meerdere glorie van de BOBO's (In dit geval bossche bollen, zoals Rombouts).
Jan
Tja huldigingen zijn er duidelijk niet voor de sporter maar ter meerdere eer en glorie van het NOC en een gemeente waar ze toevallig woontvanwege de trainingsmogelijkheden. Jammer dat de uitspraak van Ranomi om gehuldigd te willen worden in dorpje Sauwerd (niet hetzelfde als de gemeente Winsum waar het onder valt) kennelijk niet meeweegt :-(
Advertentie