of 64621 LinkedIn

Gemeenten handhaven harder op coronatoegangsbewijs

Aan het begin in oktober werd er nog vooral gewaarschuwd, aldus het departement. Vanaf november wordt harder opgetreden.
Reageer

Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus is te spreken over de handhaving van het coronatoegangsbewijs door gemeenten. Het aantal gelegenheden dat beboet of zelfs gesloten is wegens herhaalde overtredingen, is volgens de bewindsman ‘zeer drastisch gestegen’.

Onvoldoende
De controle in de horeca en in sportkantines daarentegen is ‘nog echt onvoldoende’, vindt Grapperhaus. Wel ziet hij dat het op dat punt ‘langzamerhand beter’ gaat sinds de invoering van de coronapas nu zeven weken geleden. De controle schiet ook tekort als bij het checken van de QR-code niet tegelijk het legitimatiebewijs wordt gecontroleerd, aldus de minister.

Actief
Grapperhaus had afgelopen weekeinde contact met veel burgemeesters over de handhaving van de aangescherpte coronamaatregelen. In sommige plaatsen weigerden cafés uit protest de deuren om 20.00 uur te sluiten. Daarop hebben veel burgemeesters ‘actief gehandeld’, aldus de minister.

Dwangsom
De landelijke cijfers over het aantal sluitingen en opgelegde last onder dwangsom van dit laatste weekend zijn nog niet bekend, aldus een woordvoerster van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Maar er is volgens haar behoorlijk opgetreden, preventief en niet preventief.

Eén sluiting
Aan het begin in oktober werd er nog vooral gewaarschuwd, aldus het departement. Vanaf november wordt harder opgetreden. Zo is het aantal keren dat een last onder dwangsom werd opgelegd om een overtreding te voorkomen, gestegen van nul naar vijftien. Er was sprake van één sluiting, maar nog niet uit alle regio's zijn de gegevens binnengekomen.

Groot beslag
Het kabinet heeft geld ter beschikking gesteld om organisaties te ondersteunen met de naleving en controle van coronatoegangsbewijzen. Deze taak kunnen de politie en boa's er niet bij hebben, zei Grapperhaus. Hij wees erop dat de coronamaatregelen een groot beslag hebben gelegd op de politie. Alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar heeft de politie al 127.000 extra uren gedraaid, de inzet bij de avondklokrellen is daarin meegeteld. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.