of 59318 LinkedIn

Gemeenten en provincies massaal samengevoegd

De nieuwe coalitiepartijen VVD en PvdA zouden van plan zijn om vrijwel alle gemeenten samen te voegen en de provincies tot vijf landsdelen
74 reacties

De nieuwe coalitie is van plan om gemeenten massaal te laten fuseren. Zou zouden er alleen  nog maar gemeenten over mogen blijven met minimaal 100 duizend inwoners. Provincies zouden worden teruggebracht tot vijf 'landsdelen'. Dat melden bronnen aan de Telegraaf.

Bijna alle gemeenten
De operatie zou vrijwel elke gemeente raken aangezien slechts 25 van de 415 gemeenten over meer dan 100 duizend inwoners beschikken. Hoe de landsdelen er precies uit zouden te komen zien is niet duidelijk, maar er zou in ieder geval sprake zijn van samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland waarbij de Noordoostpolder mogelijk daarvan wordt  losgekoppeld.

Lees alle recente ontwikkelingen in het Dossier Regeerakkoord 2012

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door neitram op
En waar blijft het opheffen van de overbodige gedateerde koninkrijkjes van de waterschappen en het splisten en invoegen van die taken bij rijkswaterstaat en provincie??!! Die overbodige bestuurslaag kan er namelijk helemaal uit.
Dat is veel eerder nodig dan het opheffen van een hoop gemeenten die kleiner zijn dan 100.000 en die vaak beter functioneren dan menig grotere gemeente. Vaak is er ook grotere betrokkenheid/binding van de burger met hun lokale bestuurders (zie de opkomstcijfers bij de verkiezingen). 50.000 is ook groot genoeg.
Door Elma Groen op
Zal een enorme werkgelegenheid bieden aan veranderkundigen. Wel jammer dat het middel ( structuur, omvang) als resultaat benoemd wordt. Wat beoogd men met de fusie tav de te leveren diensten en taken?
Door Jantje op
Zolang het om samenwerking gaat is het prima maar als het om fusie gaat is het niet slim. Dat hebben we ook met scholen gezien. Na de fusies zijn er meer managementlagen gekomen en is de overhead veel groter en duurder geworden. Als we dat bij de overheid niet willen moeten we niet willen fuseren.
Door Marco van Zandwijk (Vader- Betrokken burger) op

Gewaagd. Zo lang wij de menselijke maat niet uit het oog verliezen wordt hiermee iig het begrijp regionale samenwerking nieuw leven ingeblazen. Gemeentegrenzen vormen nu vaak een barrière waardoor gemeente vanuit een ' ieder voor zich' modus het wiel blijven uitvinden.