of 59345 LinkedIn

Gemeenten en provincies massaal samengevoegd

De nieuwe coalitiepartijen VVD en PvdA zouden van plan zijn om vrijwel alle gemeenten samen te voegen en de provincies tot vijf landsdelen
74 reacties

De nieuwe coalitie is van plan om gemeenten massaal te laten fuseren. Zou zouden er alleen  nog maar gemeenten over mogen blijven met minimaal 100 duizend inwoners. Provincies zouden worden teruggebracht tot vijf 'landsdelen'. Dat melden bronnen aan de Telegraaf.

Bijna alle gemeenten
De operatie zou vrijwel elke gemeente raken aangezien slechts 25 van de 415 gemeenten over meer dan 100 duizend inwoners beschikken. Hoe de landsdelen er precies uit zouden te komen zien is niet duidelijk, maar er zou in ieder geval sprake zijn van samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland waarbij de Noordoostpolder mogelijk daarvan wordt  losgekoppeld.

Lees alle recente ontwikkelingen in het Dossier Regeerakkoord 2012

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johan (beleidsmedewerker) op
Dat zal leiden tot nog een grotere afstand met de burger. Heel slecht plan. Zoals ook de scholen naar mega schole gingen, waarbij leerkrachten elkaar al niet meer kennen en laat staan de leerlingen. Nederland gaat langzaam naar een Bananenrepubliek. Nog meer managers, nog minder mensen die er voor de burger kunnen zijn. Korte termijn denken is. Wat willen ze er mee bereiken. Nog meer mensen die afhaken.
Door Criticus (Ambtenaar) op
Ambtelijk gepruts zit hem in de mensen, het falen van het management en incompetentie van het personeel. Niet in de organisatievorm of -grootte.

Het simpel vergroten van de schaal voorkomt dat gepruts niet. Daarvoor heb je gwoon goede managers nodig en die zijn niet veelvoorkomend in gemeenteland.
Door Gerard B (Gepens.) op
Weer een herindeling ? Ik word even niet goed. In 1991 van Rijnsaterwoude naar Jacobswoude In 2008 van Jacobswoude naar Kaag en Braassem, en met praat al over samen/herindelen met Nieuwkoop. Dan pas hebben we er ca. 50.000. Moet het 100.000 worden ? Waar in Ruttesnaam halen we die andere 50 000 vandaan ?
Door J. Kop op
Het centralistische denken van de PvdA steekt weer de kop op.
En de VVD vindt het best, liberalen hebben geen last van zoiets als een visie.
Door Peter Thomassen op
Gemiste kans ! Waarom niet provincies en waterschappen opheffen, vorming van 28 stadregio's met verregaande regulerende bevoegdheden en daaronder een aantal gemeenten met voornamelijk uitvoerende taken ?
Door HJ Hoogeveen (raadslid) op
Dit is natuurlijk een doelredenering. Uiteindelijk moet het gaan om de vraag: hoe bied je de burger een effectieve overheid. Dat kan bij 100.000+, maar hoeft niet. En het wrange is dat we de afgelopen twintig jaar ca. 30% minder gemeenten hebben gekregen, terwijl de bestuurlijke drukte (of het klagen daarover) alleen maar is toegenomen. Kortom: een slecht idee.
Door Rob op
De vraag rijst wat de noodzaak van provincies zal zijn met zulke grote en hopelijk slagvaardige gemeenten.
Zaken als wegbeheer en openbaar vervoer zouden landelijk via bijvoorbeeld Rijkswaterstaat geregeld kunnen worden.

Of de schaalvergroting ook kostenbesparing tot gevolg zal hebben is te betwijfelen. Eerder grotere afstand tot de burger en een stimulans voor megalomaner denken. Ik zie de eerste megagemeentehuizen al verschijnen waar ambtenaren gemiddeld genomen verder en langer voor zullen moeten reizen. Tel uit je winst.
Door P. Reitsma (raadslid) op
Het is natuurlijk een afleidingsmanouvre! De aandacht op iets anders vestigen dan op de afspreken die gemaakt zijn in de coalitie. Yn Frylân noemen wij dat "tûk" (handig) maar trappen er natuurlijk niet in.
Door Lol op
Je stemt VVD of PVDa, je krijgt D66.
Door european op
Hoe staat dit nu in verhouding met die meetlat van Europa?