of 59318 LinkedIn

Gemeenten en provincies massaal samengevoegd

De nieuwe coalitiepartijen VVD en PvdA zouden van plan zijn om vrijwel alle gemeenten samen te voegen en de provincies tot vijf landsdelen
74 reacties

De nieuwe coalitie is van plan om gemeenten massaal te laten fuseren. Zou zouden er alleen  nog maar gemeenten over mogen blijven met minimaal 100 duizend inwoners. Provincies zouden worden teruggebracht tot vijf 'landsdelen'. Dat melden bronnen aan de Telegraaf.

Bijna alle gemeenten
De operatie zou vrijwel elke gemeente raken aangezien slechts 25 van de 415 gemeenten over meer dan 100 duizend inwoners beschikken. Hoe de landsdelen er precies uit zouden te komen zien is niet duidelijk, maar er zou in ieder geval sprake zijn van samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland waarbij de Noordoostpolder mogelijk daarvan wordt  losgekoppeld.

Lees alle recente ontwikkelingen in het Dossier Regeerakkoord 2012

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alex Ossel (Beheerder) op
Een miljarden operatie, met een terugverdientijd van een paar honderd jaar, terwijl de kwaliteit alleen maar achteruit gaat. Ook in personele zin zal het niet veel opleveren, het werk moet toch gebeuren, samenwerken gebeurd NU AL steeds meer (dus steeds minder mensen die hetzelfde werk doen op korte afstand) en veel meer leidinggevende lagen om het allemaal aan te kunnen sturen. Ofwel meer mensen die geld kosten maar niet direct iets produceren. Gemeenten / provicies worden nog logger en midner flexibel.
Door Menselijke Maat op
Tjah, dit blauwdrukdenken gaat de samenleving helemaal niet opleveren, ook geen geld. We gaan het CDA nog missen op dit punt. Graag oog houden voor nabijheid van het bestuur voor de burger.
Menselijke Maat
Door Joke Kok (adviseur) op
Ik zie niet dat schaalvergroting automatisch leidt tot meer afstand. Dat ervaren de huidige 100.000+ gemeenten momenteel ook niet. Een zorgvuldige voorbeiding is uiteraard wel vereist.
Door Jaap van Emmerik (Interim Manager) op
Veel tegenstanders begrijp ik maar we zijn wel van heel veel gekrakeel af bij samenvoegingen van gemeenten. Dus van emotioneel naar rationeel en absolute voorwaarde is natuurlijk zo organiseren dat de burger er niet de dupe van is.
Door Hans Kueken (wethouder) op
Schaalgrootte is een politiek toverwoord. In een aantal gevallen kan het meehelpen dat er een robuuste schaal is, in andere opzichten als het gaat om betrokkenheid van burgers bij het bestuur dan voorzie ik het faillissement van de huidige politiek opdoemen. Nog even en wij worden op gemeentelijke niveau geregeerd door lokale belangenpartijen en dat betekent het einde van de gevestigde orde.
Door j.schilder (gemeenteambtenaar) op
Wat VVD en PvdA er niet voor over hebben om het
door betrokkenheid , deskundigheid ,transparantheid en integriteit verworven veroverde terrein door de lokale partijen ongedaan te maken.
Door Robert Kreukniet (Raadslid) op
Eeerst het doel bepalen voordat er een dergelijk voorstel wordt gelanceerd. Burgers klagen nu al dat de "politiek" teveel op afstand staat van de burger. Een getal als 100.000 is niet zaligmakend. Kleine gemeenten kunnen zaken soms veel efficenter organiseren dan grote.
Door JeanMarie Lejeune (Beleidsmedewerker kwaliteit) op
Het resultaat is dat het bestuur nog verder van de mensen af komt te staan en de kwaliteit van het bestuur verder zal afnemen. Schaalvegroting is niet altijd goedkoper of beter. Gedegen onderzoek vooraf aan dergelijke maatregelen zijn op zijn plaats.
Door Jenny Boesenkool (volgt politiek) op
Tjonge, wat een verschuiving. 1. afstand tot burger wordt groter. 2. kost op korte termijn heel veel geld. 3. wat doen we met lege gebouwen? 4. wat doen we met de ambtenaren die door fusie/reorganisatie moeten vertrekken? 5. leg mij uit: wat zijn de voordelen en kansen?
Door Penny (leidinggevende) op
Heel goed. Waarom zijn er 2 beleidsmedewerkers voor hetzelfde onderwerp op minder dan 5 kilometer afstand?!