of 59329 LinkedIn

Gemeenten en provincies massaal samengevoegd

De nieuwe coalitiepartijen VVD en PvdA zouden van plan zijn om vrijwel alle gemeenten samen te voegen en de provincies tot vijf landsdelen
74 reacties

De nieuwe coalitie is van plan om gemeenten massaal te laten fuseren. Zou zouden er alleen  nog maar gemeenten over mogen blijven met minimaal 100 duizend inwoners. Provincies zouden worden teruggebracht tot vijf 'landsdelen'. Dat melden bronnen aan de Telegraaf.

Bijna alle gemeenten
De operatie zou vrijwel elke gemeente raken aangezien slechts 25 van de 415 gemeenten over meer dan 100 duizend inwoners beschikken. Hoe de landsdelen er precies uit zouden te komen zien is niet duidelijk, maar er zou in ieder geval sprake zijn van samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland waarbij de Noordoostpolder mogelijk daarvan wordt  losgekoppeld.

Lees alle recente ontwikkelingen in het Dossier Regeerakkoord 2012

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door John Wijsmuller (raadslid D66 Ede) op
Vooral door het toenemend aantal taken waar gemeenten verantwoordelijk voor worden is een vergroting door samenvoeging een logische stap.

Ook gemeenten van meer dan 100000 inwoners werken nu al samen in meerdere gemeenschappelijke regelingen van regio's. De afstand tussen uitvoerende organisaties en gemeenteraden wordt te groot.

Met de nieuwe provincies is het belangrijk om met de waterhuishouding rekening te houden. Een deel van Nederland ligt immers ver onder de waterspiegel, een deel heeft veel last van hoog water in de rivieren en een deel ligt hoog en droog.
Door Koos Meijer (Raadslid Nunspeet) op
Al jaren wordt er op de Noord Veluwe gesproken over samenwerken, evenzoveel jaren van vooral waarom niet. Nu dan de doorbraak, ik hoop het!
Door Waldi Smits op
Provincies als bestuurlijke laag in hetzelfde aantal behouden, maar bevoegdheden terugbrengen tot een toetsende taak. Als beleids- en coordinerende laag voor gemeenteoversteigende aangelegenheden eruit halen. Gemeenteoversteigende zaken worden intergemeentelijk overlegt.
Door Jos Delamboy (directeur Coöperatie) op
Gemeenten dienen een omvang te hebben waarbij iedere gemeente zelf alle diensten aan de burgers volledig en op een goed niveau kunnen aanbieden. Maar ik denk dat de grens nu al te groot wordt gesteld om minimaal 100.000 inwoners per gemeente te hebben. Een fusieproces dient wel te leiden tot een gemeente voor alle inwoners en niet centraliseren rondom grote steden.
Door Rob Vermeulen (volgt politiek) op
Er kan nog veel meer. Niet valt in te zien waarom alle gemeentelijke heffingen niet kunnen worden gedaan door de landelijke belastingdienst. Datzelfde geldt voor waterschapsheffingen. Ook zou je al die lokale heffingen kunnen afschaffen. De perceptiekosten zijn onnodig hoog.
Door Henk op
Mits de afstand naar de burger niet te groot wordt, vind ik dit een heel goed plan. Vaak wordt hetzelfde wiel uitgevonden, is samenwerking tussen gemeenten minimaal, en spelen leveranciers en externen een te dominante rol waarbij het makkelijk is om gemeenten onderling uit te spelen. Op het terrein van ICT zie ik heel veel mogelijkheden. En natuurlijk is het mooi meegenomen dat we minder wethouders krijgen.
Door d.kuipers (friese burger) op
Nou, bij de fusie naar Groot Sneek ( alias Súdwest-Fryslân) hebben we gemerkt dat de opschaling naar 83.000 in woners niets met democratie te te maken had! Het is de bevolking van de Zuidwesthoek van Fryslân letterlijk, met alle gevolgen van dien, door de strot geduwd. De opkomst bij de eerste gehouden verkiezingen was gem. 48% en in Sneek maar 35%. Groot, groter, grootst is niet meer alles??De onderlinge afstanden, tot 40 km, zijn gewoonweg te groot, niemand heeft hier nog iets met iemand!
Door Nicoline Maarschalk Meijer (redacteur) op
Goed zo! Eindelijk vallen de bezuinigingen eens waar ze horen: op al die kakeldozen op dorpsniveau die ongehinderd door enige kennis iedere besluitvorming in de weg staan en na enige tijd kapitalen aan wachtgeld kosten. Hoe meer bestuur op buurtniveau, hoe meer vertraging en hoe meer onnodige kosten die voor rekening van de burgers komen!!
Ga zo door PvdA en VVD: weg met al die micro koninkrijkjes.
Door Arjan (Directeur) op
Fuseren is blijkbaar een oplossing voor een probleem. Laten we eerst even wachten welk probleem PvdA en VVD benoemen.
Overigens verdient de huidige (wild)groei van samenwerkingsverbanden tussen gemeenten natuurlijk ook niet de schoonheidsprijs. Maar ook dit is blijkbaar een oplossing voor een probleem.
Daarom goed om eerst vooral op dit probleem te focussen en daarbij onderscheid te maken tussen het dilemma van ambtelijke schaalgrootte versus politiek-democratische 'nabijheid' of democratische legitimatie.
Door Ed Heuts (Projectmanager) op
Burgerparicipatie leeft veel meer in kleinere kernen en initiatieven hebben een veel grotere slagingskans, mede door de betrokkenheid van de burgers en kortere afstand naar bestuur. Jammer dat dit effect in bestuurskrachtmeting niet wordt meegenomen.