of 59329 LinkedIn

Gemeenten en provincies massaal samengevoegd

De nieuwe coalitiepartijen VVD en PvdA zouden van plan zijn om vrijwel alle gemeenten samen te voegen en de provincies tot vijf landsdelen
74 reacties

De nieuwe coalitie is van plan om gemeenten massaal te laten fuseren. Zou zouden er alleen  nog maar gemeenten over mogen blijven met minimaal 100 duizend inwoners. Provincies zouden worden teruggebracht tot vijf 'landsdelen'. Dat melden bronnen aan de Telegraaf.

Bijna alle gemeenten
De operatie zou vrijwel elke gemeente raken aangezien slechts 25 van de 415 gemeenten over meer dan 100 duizend inwoners beschikken. Hoe de landsdelen er precies uit zouden te komen zien is niet duidelijk, maar er zou in ieder geval sprake zijn van samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland waarbij de Noordoostpolder mogelijk daarvan wordt  losgekoppeld.

Lees alle recente ontwikkelingen in het Dossier Regeerakkoord 2012

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rene (controller) op
Weer houden we vast aan het vreseijk ouderwetse huis van Thorbecke. Kleine gemeenten dichtbij mensen die regelen waar mensen zelf over kunnen gaan. Al het andere wordt net als sommige taken van de provincie (denk aan wegonderhoud) ondergracht bij grote uitvoeringsorganisaties. In vijf grote landsdelen regelt met de planmatige actvitieten. een soort Frans model. en dat werkt daar al jaren goed.
Door Martin op
Maak jullie niet druk. Kabinet haalt de Kerst niet.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Hiervoor pleit ik al jaren. Zou er dan eindelijk iets gebeuren? Overigens mis ik nog het opheffen van de 1e Kamer, het verkleinen van de 2e Kamer, het overhevelen van de Waterschappen naar de nieuw te vormen Regio's en het reorganiseren van de organisatie van het Rijk tot één bestuursdienst. Een dergelijke hervorming van de infrastructuur van ons land levert aanzienlijke besparingen op en als het slim gebeurt hoeft er ook niet al te veel pijn worden leden.
Door Jos Derckx (adm) op
Het idee van communistisch denken pas wel bij de PvdA doch is bij mijn weten de VVD volkomen vreemd. Zou Rutte slapen. In Europees denken en de daar toegepaste planeconomie past dit alles uitstekend. Dan betalen wij met onze teruggang in welvaart en welzijn de grote eenwording van de EU. Dan bepaalt Brussel dit alles en is Rutte slechts de boodschapper. De denkwijze is meer PvdA passend. Zou de pluche dan toch weer te zeer hechten.
Door Andre op
En dan maar klagen dat de inwoners niet meer betrokken zijn bij de gemeenten. Of dat de opkomst bij lokale verkiezingen zo laag zijn. Misschien hebben beide partijen die zoiets bedenken daar wel baat bij.
Door Peter op
Wat een nieuws.... De gemeente was al een onaantrekkelijke werkgever. Met deze inkrimping gaat geen enkele jongere hier nog werken. En mocht er nog ergens iemand te vinden zijn, die misschien toch maar ambtenaar zou willen worden, dan hebben ze daar de nul lijn voor bedacht. Zo weten we in elk geval zeker dat helemaal niemand meer bij de gemeente wil werken.
Door Robert Wijk (Strateeg HRM) op
Dit artikel zorgt ervoor dat er veel discussie is. Daar ben ik voor.
Ik mis de onderbouwing. Ik ken wel een andere onderbouwing, namelijk dat gemeenten van ongeveer 50.000 inwoners het meest efficient werken. Zo is in de personeelsmonitor 2011 gemeenten te vinden dat het aantal formatieplaatsen per 1000 inwoners bij gemeenten tot 50.000 7,3 is en daarboven fors begint te stijgen.

Daarnaast zou ik het handiger vinden het aan gemeenten over te laten om de kansen te pakken die zich voordoen om efficientie te vinden. Die kansen liggen er en die zijn meer afhankelijk van een cultuurverandering dan van een structuurverandering.
Eerst cultuur en dan structuur graag!
Door Marieke van den Broeke (senior jurist bij een gemeente) op
Ik zie meer in vrijwillige regionale samenwerking op diverse vlakken dan in een verplichte fusie. Ben benieuwd naar de onderbouwing achter dit voorstel en waarom 100.000 inwoners de grens is. Verder moet je aandacht blijven houden voor het feit dat je als gemeente bereikbaar moet blijven voor de burgers en bedrijven. Zij moeten niet de dupe worden van plannen uit Den Haag. Gemeenten moeten gevoelsmatig niet verder van hen af komen te staan.
Door Will de Jager (Projectleider) op
Wat een goed nieuws. Hoe minder kleine bestuurslagen met allemaal hun eigen apparaat en "zelfstandigheid', hoe bestuurbaarder Nederland wordt.
Door Frans Kuipers (Oud Statenlid CDA (1992-2007) bestuurslid CDA Friesland) op
Ik denk dat de nieuwe coalitie grote daden wil late zien door grote ideeën te poneren. De werkelijkheid is een andere. Gemeente bevat het woord gemeenschap; dat is de levensbron van een samenleving en die is in principe klein en werkt (groeit) van onderen naar boven. Gras, en ook planten en bomen, pas geboren kinderen groeien niet door er aan te trekken, maar door ze te 'voeden' en verantwoordelijkheid te geven. Om Nederland op te delen in gemeenten van 100.000 inwoners is de omgekeerde beweging. De mens is op dit moment bijna klaar om weer gedecentraliseerd te willen leven, wonen, werken, winkelen, gezond te eten, gemeenschapszin te ontwikkelen. Fout besluit dus. Overigens liggen de meeste Nederlanders niet wakker van de overheid of de politiek. Dáár maakt deze nieuwe rood-gele coalitie gewoon gebruik van. Niet met u, maar over u wordt er bestuurd en gestuurd. Begin van zacht communisme?