of 60715 LinkedIn

Gemeenten en provincies massaal samengevoegd

De nieuwe coalitiepartijen VVD en PvdA zouden van plan zijn om vrijwel alle gemeenten samen te voegen en de provincies tot vijf landsdelen
74 reacties

De nieuwe coalitie is van plan om gemeenten massaal te laten fuseren. Zou zouden er alleen  nog maar gemeenten over mogen blijven met minimaal 100 duizend inwoners. Provincies zouden worden teruggebracht tot vijf 'landsdelen'. Dat melden bronnen aan de Telegraaf.

Bijna alle gemeenten
De operatie zou vrijwel elke gemeente raken aangezien slechts 25 van de 415 gemeenten over meer dan 100 duizend inwoners beschikken. Hoe de landsdelen er precies uit zouden te komen zien is niet duidelijk, maar er zou in ieder geval sprake zijn van samenvoeging van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland waarbij de Noordoostpolder mogelijk daarvan wordt  losgekoppeld.

Lees alle recente ontwikkelingen in het Dossier Regeerakkoord 2012

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door K.M. Kuikman (gepensioneerd) op
Herindeling is een middel om iets te bereiken. Zoals bij zoveel andere zaken gebeurd wordt er gediscussieerd over het middel terwijl het doel niet helder en duidelijk is. Wat dat betreft heeft Remkes groot gelijk. Als het doel niet duidelijk is moet je het niet over het middel hebben.
Ook in dit regeerakkoord lijkt op dit punt de oplossing de boventoon te gaan voeren met alle vervelende consequenties van dien (overbodige en nutteloze discussies). En het ergste is, dat als het middel wordt genoemd zoals in het regeerakkoord de bijbehorende argumenten erbij worden gezocht en dan snapt niemand het meer. Laat ik duidelijk zijn, ik ben niet tegen herindeling, maar begin wel aan de goede kant!
Door Paul (Afdelingshoofd) op
Er wordt weinig inhoudelijk zaken overdacht. Rutte en Somsom hbben alleen maar haast en willen, denkend aan hun toekomstige baantje in Brussel, volkomen naar de pijpen van Brussel dansen. Helaas leidt deze opschaling tot verdere vervreemding van de maatschappij. Burgers reageren daarop door verder afstand te nemen. Oftewel, een goede voedingsbodem voor vervreeemding, verharding en verruwing. Ook is het antoonbaar zo dat dergelijke opschaling achterhaald is, ten koste gaat van de kwaliteit en overall kostbaarder is. Kortom, het is een kostbare tijdelijke beweging. Maar in alle haast van beide heren zijn we toch bezig. Volgende klus!
Door Dera Kahlmann (P&O adviseur) op
Lijkt mij een hell of a job om dit te realiseren. Ondanks bezuinigingen en taakverzwaring is het draagvlak voor fusies bij gemeenten nihil Als het niet van hogerhand wordt opgelegd wordt het een langdurig proces. De kosten die met deze fusie processen zijn gemoeid rijzen de pan uit en het uiteindelijke resultaat zal mager zijn.
Door flip op
Ik heb vreemd genoeg nog geen Fries of Limburger horen protesteren... of heb ik gewoon niet goed opgelet? Maar ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat Friesland zich zonder slag of stoot laat opgaan in GroFriDrente?
Door Sonja (agendabeheerdster) op
Zoekt U eens op Agenda 21, dan kunt U zien dat de bedoeling is dat via allerlei tussenstappen er megacities gaan komen! Dit is zo'n stap. Agenda 21 is van de UN en zijn de locale regels voor verbouwingen infrastructuur etc.
Kijk bij de VN maar er zijn ook hele goede films op youtube over! waarschuwing: U wordt er niet vrolijker van!
Door Jantje op
Hoezo goede visie op deze herindeling? volgens mij wordt het ingegeven vanuit kostenbesparing. Dat gaat al in ieder geval niet lukken. Maar een visie heb ik er nog niet in kunnen lezen. Het is alleen maar dom.
Door Ron van der Haring (zelfstandige) op
Hoera, eindelijk wordt de discussie over de bestuurlijke indeling van dit land weer eens op de kaart gezet. Weg met alle zogenaamd vrijwillige herindelingen. Een goede visie op de indeling kan ervoor zorgen dat wordt bereikt wat met de meeste herindelingen niet lukt. Ik hoop alleen dat er dan ook sturing op de processen gaat plaatsvinden zodat de samenvoeging gaat leiden tot een daadwerkelijke kwaliteitsverbetering van zowel bestuurlijk als ambtelijke organisaties. Maak dan maar meteen een eind aan het kwartetspel dat het door individuele belangen voorop te stellen vaak nu wordt.
Door Gerrit (Vastgoed-coördinator) op
Het zal de burger niet zo veel uitmaken: als hij/zij zijn dienst/produkt maar snel en goed krijgt aangerijkt.
Meer denken in Virtuele gemeenten met centrale diensten: Denk aan Paspoort.nl, Rijbewijs.nl, Openbareverlichting.nl, Riolering.nl, Trouwen.nl, Huisvesten.nl
Door eric op
Frankrijk alleen heeft meer burgermeesters dan heel West Europa tesamen.Zouden die Fransen dan achterlijk zijn? Ik vind van niet.Versnippering betekent ook controle en betrokkenheid.Indien de burgemeester niet voldoet wordt hij eruit gekiept
Door Ger van Bakel (gepensioneerd) op
et wordt ook hoog tijd dat met name gemeenten hun eigen belastinggebied op een niveau brengen dat in overeenstemming is met de taken die worden uitgeoefend. Een aanmerkelijke verruiming is op zijn plaats met als ruil een verlaging van de rijksbelastingen (IB). De OZB afschaffen voor gebruikers was al een politieke miskleun van de eerste orde. Het verruimen meenemen met de grote opschaling van de gemeenten..