of 62812 LinkedIn

Gemeenten en Kiesraad alert op ronselpraktijken

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen blijken verschillende partijen in folders en advertenties kiezers op te roepen  hun stempas met volmacht af te geven aan partijleden.
1 reactie

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen blijken verschillende partijen in folders en advertenties kiezers op te roepen  hun stempas met volmacht af te geven aan partijleden. 

Partijleden stemmen voor u
Na Soest, Heusden en Roermond hebben zich ook in de Overijsselse gemeente Twenterand en de Noord-Hollandse gemeente Koggeland incidenten voorgedaan die volgens de Kiesraad onder de noemer ronselen van stemmen vallen. De Kiesraad heeft de SGP in de Overijsselse gemeente Twenterand op de vingers getikt over een zinsnede in een verkiezingsfolder, die deze week huis-aan-huis is bezorgd. Het aanbieden van partijleden die kunnen gaan stemmen voor mensen die niet in staat zijn zelf naar de stembus te gaan, gaat volgens de Kiesraad te ver. De partij betreurt de ophef, aldus een verklaring vrijdag.
 

Bemiddelende rol
Burgemeester Cornelis Visser van Twenterand vroeg donderdag advies aan de Kiesraad over de passage in de folder. Volgens de raad is er niks op tegen dat politieke partijen ,,een bemiddelende rol spelen bij het eventueel zoeken naar personen die als gemachtigde kunnen optreden.'' Maar het noemen van namen met daarbij de zin ,,Zij verzorgen het voor u'' mag niet.
 

Schijn van ronselen
Iemand die een volmacht wil geven moet daarvoor zelf een gevolmachtigde uitkiezen en vervolgens zelf het volmachtgedeelte op de stempas invullen. Een partij die aanbiedt om dat werk uit handen te nemen, wekt de schijn van ronselen. ,,De SGP was zich er niet van bewust dat deze zin hiertoe zou leiden. We zullen de zin bij volgende gelegenheden niet meer gebruiken'', zegt lijsttrekker Ben Engberts. De gemeente doet geen aangifte tegen de partij, zei een woordvoerster vrijdagmorgen.
 

Wij komen uw stem ophalen
Ook burgemeester Rob Posthumus van Koggenland (Noord-Holland) roept de inwoners van zijn gemeente op extra alert te zijn op het ronselen van stemmen. Aanleiding is een oproep van Stopdegemeente.nl in een advertentie. ,,Was u van plan niet te gaan stemmen omdat u ze toch niet gelooft die ambtenaren, machtig ons om uw stem uit te brengen, wij komen hem graag bij u ophalen'', luidt de advertentietekst.
 

Extra instructies
De burgemeester neemt nadrukkelijk afstand van deze manier van stemmen werven. ,,Het kan niet zo zijn dat individuen om hun eigenbelang te dienen, stempassen gaan vragen van inwoners die ervoor hebben gekozen niet te gaan stemmen'', aldus Posthumus vrijdag. Hij doet vooralsnog geen aangifte. Voorzitters van stembureaus krijgen wel extra instructies over stemmen bij volmacht. Stopdegemeente.nl is een lokale belangenvereniging.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Roffel op
Let vooral op Rotterdam. Daar worden al decennia lang stemmen geronseld door bij PvdA betrokken Turken. Het gemeentebestuur weet dat heel goed, maar kijkt bewust de andere kant op.

Vacatures

Van onze partners