of 61869 LinkedIn

Gemeenten delen ID-hoesjes uit

Gemeenten gaan hoesjes verstrekken bij identiteitskaarten, zodat gebruikers niet onnodige gegevens verstrekken.
5 reacties

Zeker 25 gemeenten gaan bij het afgeven van rijbewijzen, paspoorten en identiteitskaarten hoesjes verstrekken die fraudegevoelige informatie afschermen.

Bewust van gevaren
Dat bleek maandag bij de overhandiging van het eerste exemplaar in Boxtel. ,,Het is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van de gevaren en een discussie op gang te brengen'', zegt een woordvoerder van initiatiefnemer Qiy.

Kopie van gegevens
Het hoesje schermt gegevens af als foto, bsn-nummer en het documentnummer. ,,Onder meer hotels, telecombedrijven, autoverhuurbedrijven en banken vragen om een kopietje van een paspoort of rijbewijs. Daarmee geven mensen al hun gegevens weg'', zegt de woordvoerder.

Fraude
,,De schattingen over fraude lopen uiteen van 650.000 tot 725.000 gedupeerden en een totaalbedrag van 400 miljoen'', voegt hij daaraan toe. Wie een kopietje laat maken met het hoesje om zijn of haar pas, geeft alleen de broodnodige informatie weg als voor- en achternaam en geboortedatum. De kans op fraude neemt daarmee af.

Niet de echte oplossing
,,Natuurlijk heb je maar tot op zekere hoogte controle over het feit dat een kopietje met of zonder hoesje wordt gemaakt. Het gaat vooral om bewustwording. Dit is niet de echte oplossing. De echte oplossing zit in het aanpakken van procedures. We beveiligen onze paspoorten en rijbewijzen heel goed, maar nemen er vervolgens wel genoegen mee dat er een kopietje wordt gemaakt.''
 
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dorita op
Hoe gaan gemeenten om met de kosten? Gratis weggeven? De ANWB zal hier niet blij mee zijn... Zij vragen € 1,00 voor de idkaart en rbw en € 1,50 voor het paspoorthoesje......
Door Wil Bremers (innovatieadviseur) op
Kennelijk begrijpen die gemeentenn niet dat juist het BSN-nummer en de foto belangrijk zijn voor het bedrijf dat een kopie neemt van je pasje. Het om de mogelijkheid om iemand die weigert te betalen of brokken maakt juridisch aan te kunnen pakken en dan moet je bewijzen dat degene die het contract getekend heeft ook degene is die op het pasje staat.. Zeker nu met de opkomst van identiteitsfraude.
Daarnaast verbaast het mij dat ze deze zinloze weg bewandelen want het is vaak niet zichtbaar wat er gebeurt als je pasje even mee naar achteren wordt genomen om te kopiëren.
Door Joris (specialist kennisdeling en architectuur) op
Ik had verwacht dat de hoesjes RFID signalen zouden blokkeren. Voor mij persoonlijk (en voor vele anderen) is een grootste zorg bij het paspoort, de draadloze chip die tot op 50 meter afstand afgelezen kan worden en waaraan ik mogelijk geïdentificeerd kan worden of zelfs mijn digitale paspoort-kopie uitgelezen en gekopieerd zou kunnen worden.
Door Michiel op
Gaan al die instanties dan ook een pasje met hoesje accepteren voor het kopieren? Ik denk dat de eerste keer dat er iets gebeurt en een verzekering er aan te pas komt en niet uitkeert, want geen volledig pasje, dat al die bedrijven het hoesje niet meer toelaten. Wil je in dit hotel? dat je hele pasje kopieren...
Door Joris (hulptroepen) op
Dezelfde overheid verplicht ondernemers het btw nummer op facturen te zetten. Het btw nummer is bij ZZP-ers hetzelfde als het BSN. Ik vind dit dus een vreemde actie..

Vacatures

Van onze partners