of 62812 LinkedIn

Gemeenten blijven tegengassen in Brabant

Ondanks de heldere uitspraak van de Raad van State dat de gaswinning in Loon op Zand gewoon mag doorgaan, zijn de betrokken gemeenten niet van plan zich daarbij neer te leggen. ‘We gaan in overleg met andere belanghebbenden in deze regio en beraden ons op eventueel nog te nemen stappen.’

Ondanks de heldere uitspraak van de Raad van State dat de gaswinning in Loon op Zand gewoon mag doorgaan, zijn de betrokken gemeenten niet van plan zich daarbij neer te leggen. ‘We gaan in overleg met andere belanghebbenden in deze regio en beraden ons op eventueel nog te nemen stappen.’

Die strijdvaardige woorden zijn van de Loonse wethouder Gerard Bruijniks in reactie op de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vorige week. Die luidde dat het Canadese bedrijf Vermilion de gaswinning onder Loon op Zand mag voortzetten en er de komende jaren nog ruim 245 kubieke meter gas uit mag oppompen. De eventuele bodemdaling als gevolg daarvan is met hooguit 8 mm volgens de Raad van State verwaarloosbaar.

 

Lobby

De Raad van State geldt als het eindstation in gerechtelijke procedures. Toch laten veel bezwaarmakers, zoals de gemeenten Waalwijk, Loon op Zand, Tilburg en de waterschappen, in koor weten het er niet bij te laten zitten. ‘De veiligheid van onze inwoners is en blijft onze topprioriteit. Gaswinning in dit gebied is en blijft in onze ogen hoogst ongewenst’, aldus Bruijniks namens de betrokken overheden. ‘We gaan in overleg met andere belanghebbenden in deze regio en beraden ons op eventueel nog te nemen stappen.’ In welke richting die stappen gaan, wil of kan volgens zijn woordvoerder nog niets worden gezegd. Veel meer dan een lobby richting de politieke partijen in de Tweede Kamer zit er waarschijnlijk niet in.

 

Vergunningen

Natuurlijk zijn er nog de omgevingsvergunningaanvragen die als gevolg van deze uitspraak van de Raad van State zullen moeten worden ingediend bij Loon op Zand. Die zullen in elk geval ‘met belangstelling tegemoet worden gezien’, zo laat de gemeente weten. ‘Deze toetsen we zorgvuldig op veiligheid en landschappelijke consequenties.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (--..--) op
Een gemiddeld huishouden verbruikt 1.500 m3 gas op jaarbasis. En Vermillion haalt 245 m3 gas onder Loon op Zand vandaan. Dus nog geen 1/6 van een jaarverbruik van een gemiddeld huishouden. Nou daar zou ik als wethouder ook tegen zijn! Kloppen die cijfers wel? neen dus: de Raad van State heeft het niet over 246 m3 maar over 246.000.000 m3. Klein verschilletje ....toch!?
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Dit is het regelrecht aantasten van het gezag van de rechtsstaat. Dat is verwerpelijk. Het moedigt extremisten aan om die regels ook aan de laars te lappen.

Bovendien maakt het Nederland afhankelijker van Rusland. Een land dat als doel heeft om de stabiliteit en veiligheid van democratische landen aan te tasten. Dat zijn geopolitieke belangen waarbij de belangen van bewoners in het niet vallen.

De betrokken bestuursorganen dienen hun verantwoordelijkheid in het afwegen van belangen te nemen. Dat doen zij niet. Dat is zeer kwalijk.
Door Eric (Beleidsmedewerker) op
Dus de gemeenten die hun inwoners houden aan wet-, regelgeving en jurisprudentie, leggen zich niet neer bij een uitspraak van de RvS. Een staaltje 'ondermijning' of selectief gebruik maken van jurisprudentie naar gelang deze in het politieke straatje past.?

Vacatures

Van onze partners