of 64120 LinkedIn

Gemeenten apathisch onder mazelenepidemie

De overheid zou iets moeten doen om welwillende burgers te beschermen tegen gelovigen die zich niet laten inenten tegen de mazelen.

De overheid laat zwangere vrouwen en jonge baby’s in de biblebelt in de steek. Om het risico op besmetting met de mazelen laag te houden zouden er gescheiden consultatiebureaus moeten zijn. Dat zegt Leefbaar Reimerswaal, een lokale politieke partij in de Zeeuwse gemeente waar al meer dan 100 gevallen van mazelen zijn ontdekt. ‘Vrouwen die in verwachting zijn of een baby hebben zitten wel een half jaar in angst, terwijl de niet ingeënte mensen lachend over straat lopen, het is middeleeuws,’ vindt Marien Westrate, raadslid van Leefbaar Reimerswaal.

Ziekenhuisverbod

De biblebelt vindt zijn oorsprong zo’n beetje in de omgeving van Reimerswaal, geen wonder dat de mazelenepidemie daar flink om zich heen gegrepen heeft.  Op 20 duizend inwoners zijn er inmiddels 110 besmettingen, oftewel  één op de 180 burgers. ‘ik respecteer mensen en hun geloof, maar dit is onverantwoord,’ zegt Westrate. ‘Op het moment dat ze andere mensen in gevaar brengen zou de overheid moeten ingrijpen. Gescheiden consultatiebureaus zijn misschien niet haalbaar, maar een verbod om naar het ziekenhuis of naar de dokter te gaan zou wel kunnen. De dokter zou mensen die niet ingeënt zijn of de mazelen hebben thuis moeten bezoeken, dan lopen anderen tenminste geen gevaar.’


Woede

De mazelen is een erg besmettelijke en ziekte en kan ernstige complicaties geven  zoals longontsteking en hersenontsteking. De laatste uitbraak in Nederland vond plaats in 1999/2000. Toen werden 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis opgenomen en stierven drie kinderen aan de gevolgen van de ziekte. Er zijn aanwijzingen dat zwangeren een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop van mazelen. Baby's jonger dan 1 jaar en met name pasgeborenen van niet-immune moeders hebben een verhoogde kans op ernstige complicaties en sterfte. Het raadslid vreest dan ook dat de mazelenepidemie een splijtzwam in de gemeente zal worden, er is volgens hem al een hoop woede bij voorstanders van inenten. ‘Het gaat pas goed mis als er doden gaan vallen. De overheid zou echt iets aan preventie moeten doen richting de gemeenschap.’

 

Risico van het leven

Maar gemeenten kunnen niet zoveel uithalen in deze kwestie vindt de gemeente Urk, ook een biblebelt-gemeente maar dan 220 kilometer noordelijker. ‘Het is de verantwoordelijkheid van de ouders,’ benadrukt de woordvoerder. ‘Het risico maakt deel uit van het dagelijks leven, dat kun je niet uitbannen. In Urk is er onderlinge loyaliteit, we respecteren elkaars overtuiging en vinden de keuzevrijheid erg belangrijk.’


Eerste geval gesignaleerd
Inmiddels is het eerste geval van mazelen in de orthodox-christelijke vissersplaats gesignaleerd. Voor de gemeente echter nog geen reden om alarm te slaan. ‘Als er een epidemie zou uitbreken dan gaan we in samenwerking met de GGD aan voorlichting doen, maar wel toegespitst op de Urker bevolking,’ aldus de woordvoerder. ‘Je moet dan bijvoorbeeld denken aan voorlichting over de mogelijkheid om je alsnog in te laten enten, maar wel met de nadruk dat het een eigen keuze is.’


Inenten in geheim

Overigens is het in Urk mogelijk, net als in de rest van Nederland, om je alsnog in het geheim te laten vaccineren bij de huisarts of de GGD.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Opmerker op
Goed nieuws !!!! Geen felle zon meer !!
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Zie al de reacties op dit forum. De gemeenten durven geen stelling te nemen vanwege de heftigheid van de discussie. Misschien hopen die gemeenten wel dat de epidemie na de vakantie voorbij is. Maar Pipa denkt dat het aantal gevallen zich alleen maar uitbreid. Veel vakantiegangers in die omgeving. Alles komt van de heer ook de mogelijkheid tot vaccinatie.
Door J. Hak op
@ Karel V
Ik moet u teleurstellen, vrees ik. Ik behoor niet tot de biblebelt-groep. En heb evenmin affiniteit met SGP en haar uitspraken (al vind ik het helemaal geen verkeerde partij, verre van dat zelfs).
Nee, u mag mij linken aan de groep Kritisch Prikken (en die spreken elkaar onderling niet aan met Broeder en Zuster). Dat wil zeggen dat ik me verdiep in de zaken en onderzoeksrapporten er op na lees. Dan kom je er al snel achter dat de overheid/RIVM op zijn zachtst gezegd eenzijdige voorlichting geeft als het om vaccineren gaat.

De gemeente Urk handelt m.i. in deze zaak zeer verstandig. Van apathie is volstrekt geen sprake, eerder van vinger aan de pols houden.
Door Frederik (adviseur) op
Wat een stemmingmakerij in dit artikel. Mijn kinderen heb ik niet laten inenten tegen mazelen. Wel hebben ze de DKTP-prik gehad. Bewuste keuze van ons als ouders. Ben ik onverantwoordelijk bezig? Kom nou toch.
Het getuigd van ontzettend veel domheid om te beweren dat de overheid kinderen in de steek laat en dat het middeleeuws is om kinderen niet in te enten tegen mazelen. Als er geen levensgevaar is voor het kind zelf en voor anderen mee gemoeid is, moet de overheid zich hier niet bemoeien. Mazelen is een kinderziekte en is niet levensbedreigend, althans het risico op overlijden is relatief klein.
Griep is ook zeer besmettelijk. Gaat de overheid straks ook de griepprik verplichten?

Wat me ook opvalt is dat een heleboel mensen die nooit in de bijbel lezen of naar de kerk gaan ineens precies denken te weten wat God wil of niet wil. Wat een arrogantie.

En Karel V: waar haal je het vandaan dat de SGP het standpunt huldigt dat het vrouwelijk lichaam zelf antistoffen heeft om gevolgen van verkrachtingen tegen te gaan? Er is geen SGP-er die dat zal beweren. Kortom: lasterpraatjes, waardoor orthodoxe christenen zwart gemaakt worden. Om misselijk van te worden.
Door Hans W (programmamanager) op
Joline in de middeleeuwen waren er geen inentingsmogelijkheden tegen melaatsheid e.d.. Om verdere verspreiding van besmettelijke ziekten tegen te gaan werden die mensen geïsoleerd. Nu kan iedereen zich laten inenten!!! Ik zou niet graag zien dat mijn kleinkinderen onnodig worden besmet door mensen die iets raars geloven nl. dat hun God niet heeft geholpen bij het zoeken naar medicijnen waardoor miljoenen mensen niet meer sterven aan de meest erge ziekten in de wereld. Misschien eens over nadenken.......
Door Jos Praat (Beleidsmedewerker) op
Ik snap helemaal niets van de diskussie.
Want stel: er is een god. En je gelooft dat die alle dingen heeft gemaakt. Dan heeft'ie toch ook voor entstof gezorgd? Wat is dan het probleem?
.
Door Karel V (verontruste inwoner biblebelt) op
Bij Broeder Hak lees ik tussen de regels de zelfde idioterie als in het SGPstandpunt dat het vrouwelijk lichaam zelf antistoffen heeft om gevolgen van verkrachtingen tegen te gaan. Je zult het maar geloven.....
Door Joline op
Wat een bezorgdheid over kinderen die niet ingeent zijn!
Zijn jullie ook zo bezorgd over al die kinderen die door een abortus gedood worden?
En ik vind het middeleeuws om mensen die niet ingeent zijn te isoleren.
Dit is gewoon onrust zaaien.
Dan is de gemeente Urk veel verstandiger.
Die laat mensen gewoon in hun waarde.

Door R. Broeder op
De soep wordt niet zo heet gegeten als mw Westrate vreest: jonge babies worden beschermd door de moederlijke antistoffen en vanaf 6 maanden kunnen ze vroegtijdig gevaccineerd worden, dus met de apathie van de gemeentes valt het reuze mee.
Door Opmerker op
Vraagje: in welk boek of deel van de bijbel staat dat inenten dan wel ingrijpen niet is toegestaan?