of 64204 LinkedIn

Gemeenten apathisch onder mazelenepidemie

De overheid zou iets moeten doen om welwillende burgers te beschermen tegen gelovigen die zich niet laten inenten tegen de mazelen.

De overheid laat zwangere vrouwen en jonge baby’s in de biblebelt in de steek. Om het risico op besmetting met de mazelen laag te houden zouden er gescheiden consultatiebureaus moeten zijn. Dat zegt Leefbaar Reimerswaal, een lokale politieke partij in de Zeeuwse gemeente waar al meer dan 100 gevallen van mazelen zijn ontdekt. ‘Vrouwen die in verwachting zijn of een baby hebben zitten wel een half jaar in angst, terwijl de niet ingeënte mensen lachend over straat lopen, het is middeleeuws,’ vindt Marien Westrate, raadslid van Leefbaar Reimerswaal.

Ziekenhuisverbod

De biblebelt vindt zijn oorsprong zo’n beetje in de omgeving van Reimerswaal, geen wonder dat de mazelenepidemie daar flink om zich heen gegrepen heeft.  Op 20 duizend inwoners zijn er inmiddels 110 besmettingen, oftewel  één op de 180 burgers. ‘ik respecteer mensen en hun geloof, maar dit is onverantwoord,’ zegt Westrate. ‘Op het moment dat ze andere mensen in gevaar brengen zou de overheid moeten ingrijpen. Gescheiden consultatiebureaus zijn misschien niet haalbaar, maar een verbod om naar het ziekenhuis of naar de dokter te gaan zou wel kunnen. De dokter zou mensen die niet ingeënt zijn of de mazelen hebben thuis moeten bezoeken, dan lopen anderen tenminste geen gevaar.’


Woede

De mazelen is een erg besmettelijke en ziekte en kan ernstige complicaties geven  zoals longontsteking en hersenontsteking. De laatste uitbraak in Nederland vond plaats in 1999/2000. Toen werden 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis opgenomen en stierven drie kinderen aan de gevolgen van de ziekte. Er zijn aanwijzingen dat zwangeren een verhoogd risico hebben op een ernstig beloop van mazelen. Baby's jonger dan 1 jaar en met name pasgeborenen van niet-immune moeders hebben een verhoogde kans op ernstige complicaties en sterfte. Het raadslid vreest dan ook dat de mazelenepidemie een splijtzwam in de gemeente zal worden, er is volgens hem al een hoop woede bij voorstanders van inenten. ‘Het gaat pas goed mis als er doden gaan vallen. De overheid zou echt iets aan preventie moeten doen richting de gemeenschap.’

 

Risico van het leven

Maar gemeenten kunnen niet zoveel uithalen in deze kwestie vindt de gemeente Urk, ook een biblebelt-gemeente maar dan 220 kilometer noordelijker. ‘Het is de verantwoordelijkheid van de ouders,’ benadrukt de woordvoerder. ‘Het risico maakt deel uit van het dagelijks leven, dat kun je niet uitbannen. In Urk is er onderlinge loyaliteit, we respecteren elkaars overtuiging en vinden de keuzevrijheid erg belangrijk.’


Eerste geval gesignaleerd
Inmiddels is het eerste geval van mazelen in de orthodox-christelijke vissersplaats gesignaleerd. Voor de gemeente echter nog geen reden om alarm te slaan. ‘Als er een epidemie zou uitbreken dan gaan we in samenwerking met de GGD aan voorlichting doen, maar wel toegespitst op de Urker bevolking,’ aldus de woordvoerder. ‘Je moet dan bijvoorbeeld denken aan voorlichting over de mogelijkheid om je alsnog in te laten enten, maar wel met de nadruk dat het een eigen keuze is.’


Inenten in geheim

Overigens is het in Urk mogelijk, net als in de rest van Nederland, om je alsnog in het geheim te laten vaccineren bij de huisarts of de GGD.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Elza (designer) op
Het gaat het RIVM er alleen om dat ze zoveel mogelijk spuitjes verkopen. Wat er daarna gebeurt is ieder voor zich en God voor ons allen.
Door John (Ambtenaar) op
Een andere vraag:
Slikken die gekken wel medicijnen zoals aspirine?
Drinken ze gezuiverd water of water uit de sloot?
Drinken ze limonade?

Dit heeft niets met godsdienst te maken, maar met in de greep houden van een bevolkingsgroep. Hel en verdoemenis preken als de bevolking zich niet aan jouw voorschriften houdt. Normaal noemen we dit een Sekte.
Door Mafkaas op
Wat een geweldig plan, gescheiden consultatiebureaus... Zullen we dan ook maar meteen gescheiden kassa's bij de Appie invoeren? Ik snap de heisa toch al niet, mensen die gevaccineerd zijn, zijn toch beschermd? Of zouden die vaccins toch niet zo goed werken als werd gehoopt? Laten we dat dan vooral de niet-gevaccineerde medemens kwalijk nemen...
Door Biblebelter op
Waarom zo'n ophef over mazelen...! Het is gewoon een kinderziekte en als je kind het krijgt ga je er zorgvuldig mee om, en ja er kunnen complicaties optreden zoals oorontsteking, longontsteking en hersenontsteking in de eerste twee gevallen is de kans op genezing zeer groot in het laatste geval wat zeldzaam is, is er een groot risico op coma,blijvend schade of zelfs overlijden en dat wil geen een ouder meemaken ook geen biblebelter. Maar als de mensen die zo tege die gelovige aanschoppen en het zo goed weten nou daar mee eens stoppen, in eerste instantie je bereikt er niks mee er zijn zoveel dingen die op kunt noemen wat wel en niet goed is en oh oh we weten het allemaal zo goed en hoe het moet, maar het spreekwoord luidt verbeter de wereld en begin bij jezelf.
Neemt nou eens een voorbeeld hittegolf in Nederland, hoeveel mensen/kinderen zijn er de afgelopen week verdronken in Nederland? elke dag wel minimaal 1, wat in en in triest is het zal je kind maar wezen of je broer/zus of je man/vrouw, vriend/ vriendin noem maar op, en nee ook geen een ouder wil dit meemaken het is één van de ergste dingen die je in je leven kan overkomen. Maar één MOMENT van onbedachtzaamheid en je leven staat op zijn kop.
En dan maak je je druk om mazelen wat al ruim 1,5 maand al aan de gang is, die Biblebelters zijn raar gek en niet normaal etc. etc. En maar schelden. Er is gelukkig nog niemand aan overleden en ik hoop dat het ook niet gaat gebeuren. Er komt wel weer een eind aan.
En ja ik ben een Biblebelter en mijn kinderen waaronder een baby van 8 mnd, ze zijn niet ingeënt en ze hebben de mazelen ook gehad, maar oordeel niet laat ieder in zijn waarde ook mensen die wel ingeënt zijn.
Er zijn ergere dingen in de wereld waar je je beter druk om kan maken!
Door Matthijs op
Geachte Hak,

u bevestigd mijn punt op een vreselijk nare manier. Hartelijk dank daarvoor.
Ik blijf bij mijn standpunt dat angstzaaiende leugens niet geplaatst dienen te worden.

Door J. Hak op
Matthijs, Je bent gewoon een lui mannetje. Te beroerd om even zelf op onderzoek uit te gaan of om zelf na te denken. Om te ontdekken dat de voorlichting van RIVM op zijn best eenzijdig en onvolledig is. Nee, liever als een slaafje achter de overheid aanhobbelen, nietwaar. En ondertussen ook nog oproepen om jou onwelgevallige reacties te verwijderen.

Die van jou mag wat mij betreft blijven staan. Als voorbeeld van een slaafse onderdaan. De modelburger, zoals de overheid in communistische propagandastaten die graag ziet.
Door Frederik (adviseur) op
Helaas worden veel reacties ingegeven door onderbuikgevoelens. Veel "reageerders" geven er blijk van dat zij de feiten niet kennen. Van alle niet-gevaccineerden tegen mazelen is slechts 20% christelijk. Dat de epidemie zich desondanks voornamelijk in de biblebelt voordoet is te verklaren uit het feit dat daar concentraties van niet-ingeënte kinderen wonen.
Niet ingeënte kinderen kunnen kinderen die wel zijn ingeënt niet besmetten. Ongeboren kinderen zijn beschermd via hun moeder, indien die ingeënt is. Het raadslid uit Reimerswaal klaagt dus onterecht over middeleeuwse toestanden.
Mensen mogen van mij geloven wat zij willen. Maar als men de feiten niet kent en ze ook niet onderzoekt of wil onderzoeken, maar desondanks toch een heel stellige mening ventileert, wordt het toch wel een beetje eng.
Wendel geeft nog even een sneer naar de bijbel en mensen die daarin geloven. Een broer van Gerard van het Reve, professor Karel van het Reve, bekeerde zich tot het atheïsme omdat hij niet wilde en kon geloven in een God die een mensenoffer van Abraham vraagt.
De "grap" is nu juist dat God helemaal geen kinderoffer wilde. Alleen Abraham wist dat (nog) niet. Kinderoffers aan de goden waren toentertijd niet ongebruikelijk. Door een kinderoffer van Abraham te vragen zou blijken of Abraham bereid was ook zo'n groot offer te brengen. Allen dat wist Van het Reve niet of hij wilde het niet weten. Het valt me steeds weer op dat mensen tegen de bijbel en God ageren, terwijl ze niet goed geïnformeerd zijn.

Door Matthijs op
Het spijt me geachte J. Hak, maar ik vind dat onzinnige uitspraken zoals die van u van dit soort plekken zouden moeten worden verwijdert. 'Discussies' over het nut van inenten geven waarde en geloofwaardigheid aan mensen die een mening hanteren die absoluut niet wordt onderbouwt door wetenschap. Het feit dat dan vervolgens het non-argument wordt gebruikt dat wetenschappers in de ban zijn van het grote geld of worden misbruikt door overheden leidt alleen maar tot een angst onder de bevolking die nergens op gefundeerd is. Telkenmale worden er weer uitlatingen gedaan die zijn gebaseerd op pseudo wetenschap en de onzin dat dit 'sceptisch zijn' heet.
Mazzelen heeft meer effecten dan dat het een 'onschuldige kinderziekte' is. Het is prima dat mensen in een God willen geloven, maar dat is ondergeschikt aan het publieke belang van een goede gezondheid en een veilige omgeving. Wanneer mensen zich aan een uiterst dubieuze lezing van oude teksten wil houden en hun lot in de handen Gods, dan is dat prima, maar dan vertrouw ik er op dat ze in die periode tot beterschap zichzelf ook onthouden van het maatschappelijk verkeer.
Waarom wordt de vrijheid van moeders, jonge kinderen en ouderen onevenredig beperkt in de naam van geloof en angstzaaierij?
Door Wendel op
@Opmerker. Dat staat er niet in zoveel woorden. Er staat wel het verhaal in van Abraham die bereid was zijn zoon zijn keel door te snijden omdat hij meende dat er een god was die dat van hem vroeg. Verschilt niet zoveel met christenen in de biijbelbelt die hun kinderen - en die van anderen - in gevaar brengen omdat ze in een god geloven die dat van hen vraagt.
Door theun (sociaal verpleegkundige ) op
De gezondheidswinst van vaccinaties, overal maar ook hier is immens. De regelmatige vaccinaties die ik mee uitvoer ervaar ik als markerinspunten in een verantwoorde samenleving. Ik boel me verbonden met de ouderts en de kinderen en zij met ons. Samen maken we er een betekenisvolle gebeurtenis van met de kinderen en leren ze deelnemen aan de verantwoorde gemeenschap. Dat ouders alleen al dat prachtige en betekenisvolle moment onthouden aan hun kids is volgens mij het beste te omschrijven als opvoedingsonmacht.

Vacatures

Van onze partners