of 63966 LinkedIn

Gemeente Vijfheerenlanden gaat naar Utrecht

De gemeente Vijfheerenlanden komt in de provincie Utrecht te liggen. De nieuwe gemeente ontstaat door een fusie per 1 januari 2019 van de huidige gemeenten Vianen, Zederik en Leerdam.

De gemeente Vijfheerenlanden komt in de provincie Utrecht te liggen. De nieuwe gemeente ontstaat door een fusie per 1 januari 2019 van de huidige gemeenten Vianen, Zederik en Leerdam. Dat blijkt uit het herindelingsbesluit dat Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht dinsdag nam. Momenteel liggen de gemeenten Leerdam en Zederik nog in Zuid-Holland en Vianen in Utrecht. 

Niet zonder slag of stoot
Het besluit om de nieuwe gemeente bij Utrecht te voegen is niet zonder slag of stoot genomen. De gemeenteraden van Leerdam en Vianen wilden bij Utrecht, terwijl de raad van Zederik liever aansluiting bij Zuid-Holland zocht. Ook de Veiligheidsregio Zuid-Holland wilde de bestaande samenwerking met de twee Zuid-Hollandse gemeenten aanvankelijk niet opgeven.

Vertraging
Eerder kwamen de twee provincies er niet uit wie de regie van de fusie kon oppakken. De minister hakte na de zomer de knoop door en gaf het initiatief van de herindeling aan de provincie Utrecht. Door de discussie heeft de fusie een jaar vertraging opgelopen. Als het aan de ondernemingsraden van de gemeenten ligt, worden de ambtelijke organisaties al in 2018 samengevoegd. De daadwerkelijke fusie moet per 1 januari 2019 een feit zijn.

 

Zienswijzen
Burgers, bedrijven, verenigingen en maatschappelijke organisaties kunnen de komende acht weken hun zienswijzen indienen op het herindelingsontwerp en de provinciekeuze. De Tweede en Eerste Kamer zullen zich vervolgens uitspreken over het herindelingsadvies dat aan de hand daarvan wordt opgesteld. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Vijfheerenlander (inwoner) op
@Criticus > Landjepik tussen Provincies. Vianen is al een paar jaar geleden toebedeeld aan Provincie Utrecht. Destijds best een logische keuze, omdat Vianen stedelijker is en erg op Nieuwegein en Utrecht is gericht. Zederik en Leerdam worden daar nu gewoon aan toegevoegd. Geografisch gezien vreemde keuze, vanwege natuurlijke scheiding door de Lek en het feit dat Alblasserwaard/Vijfheerenlanden erg agrarisch is plus veel meer binding heeft met Gorinchem/Dordrecht en daarmee eerder thuishoort in Zuid-Holland.
Door Henk uit Ameide (nu Zuid-Hollander, straks Utrechtenaar) op
En zo wordt met deze herindeling er een enorme bestuurlijke chaos gecreeerd.
Bedankt (not) prutsers statenleden van de VVD, PvdA, CDA en D66 !
Door Criticus (Ambtenaar) op
Kan iemand mij misschien uitleggen waarom dit moet?
Ik weet nog steeds de achterliggende of voor de hand liggende reden hiervan niet.