Advertentie

Gemeente Utrecht sleept auto’s vakantiegangers weg

Bij terugkomst van vakantie werden een aantal bewoners van een flat aan de Utrechtse Atlasdreef in de wijk Overvecht onaangenaam verrast: hun auto was verdwenen. Gestolen, was hun eerste ingeving. Want de auto’s stonden immers keurig in de daarvoor bestemde vakken geparkeerd, dus dat de auto’s op last van de gemeente weggesleept zouden zijn, kwam niet zo snel in ze op.

22 augustus 2018
Atlasdreef-Utrecht.JPG

Bij terugkomst van vakantie werden een aantal bewoners van een flat aan de Atlasdreef in de Utrechtse wijk Overvecht onaangenaam verrast: hun auto was verdwenen. Gestolen, was hun eerste ingeving. Want de auto’s stonden immers keurig in de daarvoor bestemde vakken geparkeerd, dus dat de auto’s op last van de gemeente weggesleept zouden zijn, kwam niet zo snel in ze op.

Hoogwerker
Toch bleek dit het geval. Tijdens de vakantie had woningcorporatie Mitros besloten werkzaamheden aan het dak van de flat uit te voeren. Daartoe moest een hoogwerker voor de flat worden geplaatst op de plaatst waar normaal gesproken de auto’s van de flatbewoners geparkeerd staan. Een probleem was echter dat de werkzaamheden pas een paar dagen voordat de hoogwerker arriveerde, bekend werd gemaakt met bordjes op straat. Verschillende mensen waren al lang en breed met vakantie en aangezien noch de gemeente Utrecht noch de woningcorporatie de bewoners had aangeschreven om ze er op te wijzen dat het parkeerterrein tijdens de vakantieperiode enige dagen niet gebruikt kon worden, waren die daarvan niet op de hoogte.

Bergingsbedrijf
De bewoners die hun auto misten, belden met bergingsbedrijf Logicx in Nieuwegein, waar de auto’s die worden weggesleept uit de gemeente Utrecht worden gestald. Hun auto’s bleken daar inderdaad ondergebracht. De vraag is echter: door wie?

Niets mee te maken
De hoogwerker is geplaatst in opdracht van woningcorporatie Mitros, Maar een woordvoerder van Mitros bezweert bij hoog en bij laag dat de woningcorporatie niets te maken heeft met het wegslepen van de auto’s. En dat geldt ook voor het bouwbedrijf dat ingeschakeld is bij de rennovatie, stelt de woordvoerder. ‘Er moet hier een misverstand zijn. Wij hebben geen enkele auto laten wegslepen. We hebben er niets mee te maken.’ Bijzonder is dat de gemeente Utrecht zich in precies dezelfde bewoording uit laat: ‘In ons systeem staat helemaal niets over werkzaamheden aan de Atlasdreef’, zegt een woordvoerder. ‘Als het om werkzaamheden aan een pand van de woningcorporatie gaat, dan hebben wij daar niets mee te maken. Je moet bij Mitros zijn.’

Rekening
Dat op het opdrachtformulier om de auto’s weg te slepen het logo van de gemeente Utrecht staat en het formulier ondertekend is namens de burgemeester en wethouder van Utrecht, daar heeft de woordvoerder ook geen verklaring voor. Intussen zijn de bewoners van een koude kermis – of warme vakantie – thuis gekomen. Zij zitten met de rekening: 240 euro voor het wegslepen en 15 euro per dag dat hun auto op het terrein van het bergingsbedrijf heeft gestaan.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank
@Hans:



Daar mogen we toch wel vanuit gaan toch? Want als je niet gaat stemmen heb je ook niets te zeggen...
Ronald van de Pol / sr. juridisch kwaliteitsmedewerker
Het betreft hier zeer waarschijnlijk, zoals dhr. Rinsma al vermoedt, wegslepen op grond van de wegsleepverordening van Utrecht. Op de website van de gemeente is te lezen dat Logicx het bedrijf is dat, krachtens een mandaat, wegsleept. Het is in dit geval onredelijk om de kosten van het wegslepen, nu de betrokken bewoners geen kennis hebben kunnen nemen van de plotseling genomen verkeersmaatregel, door die bewoners te laten betalen. Ik ga ervan uit dat de gemeente dat ook zo ziet.
J.de Niet / Strat.Adviseur
Woningcorporatie weet van niets, gemeente weet van niets, dan is de actie onrechtmatig en moet Logicx eventuele schade betalen.

Uiteindelijk zal wel blijken dat een overijverige gemeenteambtenaar opdracht heeft gegeven. Die krijgt nog wel een flinke douw want dit is wel onbehoorlijk bestuur los van eventuele goede bedoelingen.
Jitze Rinsma / gepensioneerd
vraag me af of het wegslepen is uitgevoerd volgens een geldende wegsleep verordening, dan is er een procedure voor en had de bewoner via zijn kenteken opgespoord en geinformeerd kunnen worden. Dat voorkomt een heleboel gedoe.In een dergelijke verordening zijn de kosten geregeld en is vastgelegd dat de gemeente een register dient bij te houden
Henk Donkers / medewerker
In plaats van een rekening voor de bezitter dvan de auto zou ik eerder denken aan een flinke schadeclaim tegen het bergingsbedrijf (of diens opdrachtgever) wegens het ontvreemden / diefstal van de auto.
eric / ambtenaar
Ach, een kloofje tussen bestuur en burger, maar vooral vervelend voor de burger die nog vertrouwen in de overheid had. Even opletten of er in deze wijk nog iemand gaat stemmen bij de volgende verkiezingen.
Advertentie