Advertentie

Gemeente Utrecht blundert met bezorgen waardecheques

VVV-bonnen van de gemeente Utrecht, bestemd voor bewoners van het 24 oktoberplein, zijn massaal geroofd uit brievenbussen en de fietstassen van de postbode.

31 juli 2013

De gemeente Utrecht is tientallen, zo niet honderden waardecheques van 50 euro per stuk kwijtgeraakt.  De VVV-bonnen waren bestemd voor 1100 omwonenden van de nieuwe fly-over bij het 24 oktoberplein.  Het was bedoeld als goedmakertje, voor  de jarenlange overlast van het bouwen.  Maar terwijl de postbode de kostbare bonnen deur aan deur bezorgde, werden die achter zijn rug om net zo snel weer uit de brievenbus gehengeld. Als klap op de vuurpijl werd ook nog zijn complete fiets met poststukken gejat. Die werd even later teruggevonden, uiteraard zorgvuldig ontdaan van de resterende VVV-bonnen.

Tienduizend euro weg
De gemeente heeft dus voor zo’n 55 duizend euro aan VVV-bonnen ingekocht, maar heeft op dit moment nog geen idee hoeveel daarvan goed terecht is gekomen. Leefbaar Utrecht (LU) gaat er vanuit dat de gemeente voor minimaal tienduizend euro het schip in is gegaan. ‘We hebben in de buurt gehoord dat er in tientallen brievenbussen gehengeld is of opengebroken zijn. Naar schatting zijn er vijftig tot honderd enveloppen uit de fietstas van de postbode gestolen,’ zegt Hans Berends van Leefbaar Utrecht.


Niet streetwise
Hij snapt niets van deze onvoorzichtige actie van de gemeente. Hans Berends vindt het op zijn minst niet zo ‘streetwise’.  ‘Dat je deze waardecheques als reclamefolders van Praxis ongeadresseerd laat bezorgen. Voor hetzelfde geldt denken mensen “dat is weer post van de gemeente” en gooien het weg. Bovendien weet je dat de criminaliteit op Kanaleiland hoger is dan gemiddeld en dat al die jongens nu vrij hebben. Ik noem dat de kat op het spek binden.’ Leefbaar Utrecht gaat het college na de vakantie om opheldering vragen.

   
Juridische eigenaar                                                  

De politie weet nog niet om hoeveel gestolen waardecheques het gaat. De gemeente heeft volgens een woordvoerder ook nog  geen aangifte gedaan en van de bewoners is nog maar één aangifte  binnen van een opengebroken brievenbus.  ‘We vragen mensen om aangifte te doen als hun brievenbus is vernield en leeggehaald. Het is overigens nog maar de vraag of de gemeente hier aangifte van kan doen, juridisch is ze niet de eigenaar van de bonnen. De VVV heeft de opdracht gekregen om de bonnen te laten bezorgen.’  De politie denkt dat deze manier van kado’s uitdelen niet zo handig is. ‘De VVV doet dit vaker en meestal gaat het gewoon goed. Achteraf had de gemeente het misschien beter kunnen laten afhalen op het gemeentehuis met legitimatie,’aldus de politiewoordvoerder.

Snelste manier
Dit beaamt de gemeente, al was er voor het bezorgen aanvankelijk een goede reden. ‘Dan moesten ook oudere mensen die niet goed ter been waren naar het gemeentehuis komen. We dachten dat de snelste manier was om mensen blij te maken. Maar dit was niet te voorzien. ‘

Een tweede bon
Het wordt een taaie klus om uit te zoeken wie wel en wie niet een bon van 50 euro heeft gekregen, maar dat er een oplossing moet komen staat volgens de gemeentewoordvoerder vast. ‘Er wordt nu over nagedacht hoe we met de benadeelden om gaan. Het is bij sommigen natuurlijk ook nog eens de vraag of ze echt nog geen bon hebben gehad of stiekem een tweede willen. Het is jammer dat dit gebeurt, het was heel goed bedoeld maar nu zit er een naar smaakje aan. De volgende keer maken we andere keuzes.’

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. van Brakel / ambtenaar
Was er sprake van "inside information"? Hoe wisten de dieven dat er op die dag VVV-bonnen per post werden bezorgd?
C. Nengerman
Heel simpel: Je ziet zo'n brief op de mat vallen en de postbode weglopen. Je hoeft geen genie te zijn om dan te bedenken dat er meer te halen valt.
O. ten Hove
Als er inside information was dan is de conclusie gezien de bevolkingssamenstelling op Kanaleneiland dat de tipgever een Marokkaan is. Net zo makkelijk dus als bij die Rotterdamse school waarvan de vader van een verdachte zei dat het een lieve jongen was terwijl hij zelf de kas plunderde...
Kritikus / Geen Hagenees
Dat de gemeente Utrecht blundert, is geen nieuws. Ze doet niets anders.

BB kan beter berichten wanneer het Domstadbestuur iest goed doet.
Ernest Tieman / projectmanager openbare ruimte
In het appartementencomplex 'De Hoogt' pal aan het 24 Oktoberplein hebben tot en met 31 juli al 11 mensen aangifte gedaan. Onbekend is hoeveel brieven uit de postbussen gehengeld zijn, wel dat de daders, meerdere jongens van rond 15 jaar, op camera zijn opgenomen en de beelden hebben we aan de politie gegeven.

Gezien de vele oudere bewoners en de tot begin september verwijderde tramrails en de zeer ongelukkige ligging van het gemeentekantoor (niet bij spoorstation, niet bij trameindpunt, niet incentrum en ook niet bij Winkelcentrum Hoog Catharijne en met dure parkeerplaatsen die elk uur worden nagelopen om boetes te scoren) lijkt afhalen bij gemeente me geen goed idee.

Wel goed idee zou kunnen zijn dat postbode in de hal van een grote flat enkele bellen indrukt zodat er loopverkeer naar de postbussen ontstaat. Men vertelt elkaar dan snel genoeg dat er kostbare post is.
jakov / vml. controller gemeente
Achteraf kijk je een koe in z'n kont.
Mr R.M. Dalmijn
Misschien toch nog even nadenken over het per post bezorgen van het nieuwe paspoort.

En daarnaast gaan we slordig om met onze kwetsbare ouderen
Advertentie