Advertentie

Gemeente Tilburg wist al jaren van risico zwembad

Bij het ongeluk in het Tilburgse zwembad, waarbij een vijf maanden oude baby om het leven kwam, is sprake van verwijtbare nalatigheid, zo blijkt uit onderzoek.

11 april 2012

De gemeente Tilburg wist al in 2006 dat er ongelukken konden gebeuren door roestvorming in het zwembad De Reeshof. Er liggen drie rapporten in de la waar niets mee is gebeurd.

Baby
Dat blijkt uit het onderzoek naar het ongeluk waarbij in november een baby'tje om het leven kwam. De gemeente Tilburg maakte de resultaten dinsdagavond openbaar. Bij het ongeluk op 1 november kwam een 5 maanden oude baby om het leven. Ze zat bij haar moeder in het peuterbadje toen ze werd geraakt door twee geluidsboxen. Die waren door roestvorming van het plafond gevallen. De moeder raakte zwaargewond.

Doortastender
Volgens een citaat uit het rapport had het ,,onbeschrijflijke leed" van de nabestaanden kunnen worden voorkomen ,,als er binnen de gemeente alerter en doortastender was opgetreden". Toch wordt vooralsnog niemand ontslagen, volgens burgemeester Peter Noordanus omdat geen van de betrokkenen zich van het gevaar bewust was dat er gewonden of zelfs doden konden vallen.

Verwijtbare nalatigheid
Wel is er sprake van verwijtbare nalatigheid. Met tien medewerkers worden daarover functioneringsgesprekken gevoerd. Twee mensen krijgen voorwaardelijk ontslag. Dat wil zeggen dat ze voorlopig mogen blijven, op voorwaarde dat ze niet nog een keer nalatig zijn. Wel krijgen ze een andere functie.

Schuld van gemeente
De burgemeester voerde aangeslagen het woord. ,,Dat het kindje is omgekomen, is de schuld van de gemeente. Het leven van haar ouders is onrepareerbaar veranderd. Wij hebben hun perspectief vernietigd", zei Noordanus. Ook daags na het ongeluk nam hij al de schuld op zich.

Strafrechtelijk onderzoek
Donderdag moet de gemeenteraad bepalen of de burgemeester en wethouders ook bestuurlijk verantwoordelijk zijn en dus moeten opstappen. Het hele college legt dan verantwoording af. Het Openbaar Ministerie in Breda is nog bezig met het strafrechtelijk onderzoek. Het lijvige dossier ligt klaar, maar de officier van justitie heeft er nog geen beslissing over genomen. Dat gebeurt hopelijk nog voor de zomer, aldus een woordvoerster. Dan wordt duidelijk of de gemeente of haar medewerkers worden vervolgd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
In Tilburg leggen ze alles in een la. Behalve de loonstrook, die nemen ze direct mee naar huis. Wat een nalatigheid zeg. Ga gewoon aan het werk.
Piet / directeur
" VOORWAARDELIJK ONTSLAG".

D.i. eenvoudige symbool politiek. Er is publiekelijk een daad gesteld die nimmer valt te controleren.

Kortom straffeloze grove nalatigheid een mensen leven kostende. Maar ach recent in het Maaslandziekenhuis in R'dam, kon ook iedereen blijven zitten. Dat ging om nog meer doden!



Ik vraag mij af wat je in Ned moet doen om ontslag te krijgen? Hier is toch niemand meer verantwoordelijk!



Als je in Ned als Com v.d. Kon meehelp om risicovol belasting geld te beleggen in Ijsland en er wordt ca 100 milj verloren, krijg je daarna als beloning nog een voorzitterschap van het grootste pensieonfonds

( ABP) aangeboden.
Advertentie