of 63606 LinkedIn

Gemeente Son en Breugel moet extra stembureaus openen

De gemeente Son en Breugel moet bij het referendum op 6 april vier extra stembureaus openen. Dat heeft de voorzieningenrechten van de rechtbank Oost-Brabant bepaald.

De gemeente Son en Breugel moet bij het referendum op 6 april vier extra stembureaus openen. Dat heeft de voorzieningenrechten van de rechtbank Oost-Brabant bepaald.

Opkomstpercentage
De gemeente wees in december vorig jaar drie locaties aan waar tijdens het referendum gestemd zou kunnen worden. Dat waren er zeven minder dan tijdens de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2015. De Stichting Forum voor Democratie spande een rechtszaak tegen de gemeente aan. Volgens de stichting is het opkomstpercentage van groot belang en kan dit bepalend zijn voor het resultaat. Een vermindering van 70 procent van het aantal stembureaus zal volgens de stichting een grote kans met zich meebrengen dat er minder mensen gaan stemmen, waarmee het opkomstpercentage onder de vereiste 30 procent uit zou kunnen komen. 


Capaciteit hoger
De gemeente meende dat het instellen van drie stembureaus voldoet aan het wettelijk voorgeschreven minimum. Ook vond de gemeente dat drie bureaus konden volstaan omdat de capaciteit van een stembureau bij een referendum hoger is dan bij gewone verkiezingen. Het tellen van de stemmen is namelijk een stuk eenvoudiger omdat er niet gekozen hoeft te worden uit een hele lijst partijen, maar uitsluitend ‘Ja’ of ‘Nee’ kan worden gestemd.

 

Uitkomst beïnvloed
De voorzieningenrechter stelde dat er zorgvuldig moet worden omgegaan met de organisatie van het stemmen bij verkiezingen en referenda om te vermijden dat daarmee de uitkomst, al dan niet onbedoeld, wordt beïnvloed. En van negatieve beïnvloeding van de opkomst zal volgens de rechter inderdaad sprake zijn als een deel van de kiezers uit moet wijken naar minder gunstig gelegen stembureaus. ‘De gemeente moet het referendum organiseren op een manier zoals verkiezingen voorgaande keren zijn georganiseerd,’ zo luidt het oordeel.  Volgens de voorzieningenrechter heeft de gemeente dit niet gedaan en mocht het aantal stembureaus niet zo drastisch worden verlaagd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ivo op
Het lijkt me niet juiste dat de rechter hier bestuursbeslissingen gaat nemen / gedetailleerd voorschrijven. Het is een zaak van de raad om het college hierop te controleren en kaders te stellen.
Door kid congo op
al dan niet onbedoeld, hahaha!