Advertentie

Gemeente nummer 5 voor wethouder Huizinga

Jos Huizinga is als wethouder neergestreken in Zwijndrecht, zijn vijfde gemeente. Voordat hij op 31 mei van dit jaar neerstreek in Zwijndrecht (Zuid-Holland), was de Groninger Huizinga wethouder in Schoonhoven (Zuid-Holland), Zeewolde (Flevoland), Maasdriel (Gelderland) en Noordenveld (Drenthe). Wethouder van buiten pur sang. Iemand die vanwege zijn bestuurlijke kwaliteiten wordt binnengehaald, niet omdat hij als fractievoorzitter aan de beurt is of als ondernemer weet hoe je ‘de boel lekker opschudt’. Een soort seriewethouder.

07 juli 2018
wethouder-Jos-Huizinga.jpg

Jos Huizinga is als wethouder neergestreken in Zwijndrecht, zijn vijfde gemeente. Door de wol geverfd, dankzij eerdere tropenjaren in het lokaal bestuur.

Het is nu de mode, maar Zwijndrecht werd acht jaar geleden raar aangekeken. Onder leiding van de grootste (lokale) partij wordt na de gemeenteraadsverkiezingen een raadsbreed akkoord gesloten, waarna wethouders in spe zich kunnen melden voor een sollicitatiegesprek. Komen ze uit Zwijndrecht, prima, komen ze uit Noordenveld, ook best. Als ze er maar iets van kunnen. ‘En zo ben ik dit voorjaar in Zwijndrecht beland’, zegt wethouder Jos Huizinga (63). ‘Wat mij won voor Zwijndrecht, was dat ik geen wethouder voor één partij zou worden, maar van de raad. Zo voelt het ook. Ik loop al flink wat jaren mee, maar dat is voor het eerst.’

Oude problemen
‘De eerste vijf, zes, maanden moet je je als wethouder van buiten volledig in de samenleving storten en overal je gezicht laten zien. Dan zul je op de eerstvolgende nieuwjaarsreceptie merken dat mensen er geen enkel probleem meer mee hebben dat ze een wethouder van buiten hebben. En dan zijn ze er ook achter dat het heel goed kan zijn voor een bestuurder om geen historie te hebben in de lokale politiek. Iedereen rekent elkaar af tegenwoordig. Daar heb ik geen last van. Waar ik ook ben geweest, ik heb altijd gezegd: “Ik heb mij niet verdiept in jullie oude problemen. Ik kijk alleen vooruit.” Dat ik hier niet woon, maakt niets uit. Ik verblijf hier wel. Ik ben 24 uur per dag wethouder.’

Seriewethouder
Voordat hij op 31 mei van dit jaar neerstreek in Zwijndrecht (Zuid-Holland), was de Groninger Huizinga wethouder in Schoonhoven (Zuid-Holland), Zeewolde (Flevoland), Maasdriel (Gelderland) en Noordenveld (Drenthe). Wethouder van buiten pur sang. Iemand die vanwege zijn bestuurlijke kwaliteiten wordt binnengehaald, niet omdat hij als fractievoorzitter aan de beurt is of als ondernemer weet hoe je ‘de boel lekker opschudt’. Een soort seriewethouder, of is dat wat al te oneerbiedig? Jos Huizinga: ‘Ik zou eerder zeggen: vakwethouder. Het wethouderschap heeft zich ontwikkeld tot een vak. Je moet op lokaal niveau met alle spelers kunnen omgaan. Dat kan niet iedere wethouder, zeker niet als je in een sterk verdeeld politiek veld opereert en daar eerder als raadslid middenin zat. Je moet ook door schade en schande wijzer kunnen worden, maar dat is in dit afrekentijdperk bijna onmogelijk.’

Geen oppositie
In Noordenveld zat hij voor de coalitie in het college, in Zwijndrecht is hij er voor bijna de hele raad (de SP heeft het raadsakkoord niet getekend). ‘Hier zeggen ze tegen mij: “Jos, we hebben geen oppositie.” Ja, ja, zeg ik dan. Ik ben benieuwd of we dat over een jaar nog kunnen zeggen. Ik ben in ieder geval tot nu toe heel tevreden over het reilen en zeilen in Zwijndrecht. Als we over vier jaar kunnen concluderen dat we allemaal naar vermogen het raadsprogramma hebben uitgevoerd, dan ga ik graag de straat op om deze manier van besturen aan te prijzen. Dan zou het een voorbeeld moeten zijn voor de rest van het land.’

Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 13 van deze week (inlog)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerrit Venis / Gemeenteraadslid PRO Sliedrecht (in Sliedrecht).
Met stijgende verbazing en ergernis heb ik verhaal van deze broodwethouder gelezen. Hij weet blijkbaar al precies welke gemeenten niets willen doen om de mensen die in Zwijndrecht aangewezen zijn op een sociale huurwoning onderdak te bieden. Als hij de moeite zou hebben genomen, maar dat heeft-ie niet, zich ook in de regio te verdiepen, dan zou hij hebben moeten zien, dat Sliedrecht (samen met Zwijndrecht) een bovengemiddeld grote sociale voorraad hebben. In tegenstelling tot Zwijndrecht heeft Sliedrecht nog niets besloten over het "terugdringen" van die sociale voorraad. Mijn dorp heeft nog geen lokale invulling gegeven aan de regionale Woonvisie (Zwijndrecht trouwens ook nog niet). En als het aan onze fractie ligt, dan zijn mensen die aangewezen op een sociale huurwoningen welkom. Maar dat hoeft een "broodwethouder" uit Zwijndrecht ons niet te komen vertellen .... By the way ik heb nog wel een carriëresuggestie voor deze man: burgemeester van Dordt.



Toeschouwer / Lezer
Nou die Huizinga zit al weer een poosje in Z.

Als je kijkt naar zijn antwoorden op vragen uit de raad dan begrijp ik wat hij bedoelt met “vak”. Hij moet altijd uitzoeken etc , kletst vaak maar raak en is bijna altijd geïrriteerd en reageert verbeten.

Met alle spelers om kunnen gaan LOL
Tanja / burger
Ja, ja, Huizinga kijkt vooruit. Zo komt het dan zeker dat oude shit in Zwijndrecht niet wordt opgeruimd maar dat inwoners jarenlang aan het lijntje worden gehouden met ellenlange juridische procedures? Wob-verzoeken worden getraineerd, als ze niet 'kwijt' raken, dan worden ze wel uitgesteld, of krijg je de smoes dat ze beschouwd worden als 'informatieverzoek' (je krijgt alleen geen informatie...) Het mag zeker wel wat kosten in Zwijndrecht?
Bareld
Dit is ook zo'n opvreter. Valt gewoon onder inhuur van externen.
Adriaan
Koud een maand in dienst bij Zwijndrecht en Jos Huizinga heeft al een grote bek.

Of die had hij wellicht eigenlijk altijd al.

Let maar op, deze wethouder haalt het einde niet.
Gerard Baan / Partijloos kritisch volger
Zwijndrecht heeft al 8 jaar een raadsprogramma, samen met elkaar doen.Dat werkte goed, natuurlijk wat schoonheids-foutjes maar dat kon gecorrigeerd worden. Maar de afgelopen 4 jaar werd het CDA in de raad cynisch in haar optreden, zij hadden geen wethouder in B&W. Eigenlijk wilden zij weer terug met CU/SGP naar coalitie vorming.Bij de eerste duidings-vergadering, keerde zij zich met grof geweld af van het samen doen, en sloten zij zich er buiten. Ik heb dat destijds politieke zelfmoord genoemd. Binnen 24 uur zagen zij dat ook in, maar toe waren de schrijvende partijen al bezig. Zij wilden toen weer in de rijdende trein springen, zij hadden het concept al en konden nog punten inleveren dat hebben ze ook gedaan anders kwamen ze helemaal overal buiten te staan. Een raadprogram kan alleen maar goed werken als er onderling een goed vertrouwen is en respect voor elkaar. Deze twee punten mis ik, Jos profileer zich sterk als een CDAer zowel lokaal als landelijk. Het CDA spreekt ook van onze wethouder. Jos zijn uitlatingen over het raadprogram bruisen niet over van enthousiasme. Er is een gezegde "Als je gedachten zich met mislukken bezig houden, kan je nooit geen succes hebben. Ik ben een voorstander van een goed functionerend raadprogram, Maar gezien de huidige situatie met allerlei haken en ogen heb ik daar een zwaar hoofd in.
G.P.Maas
Als wethouder van Zwijndrecht geeft Huizinga een brevet van onvermogen af en veroorzaakt als ongeleid projectiel binnen de commissie Deetman die de toekomst van Drechtsteden uit moet stippelen alleen maar onrust en verdeeldheid.
Advertentie