Advertentie

'Gemeente moet steun nalatige voetbalclub intrekken'

De VVD in de Tweede Kamer wil dat voetbalclubs die hun leden niet corrigeren geen steun meer van de gemeente zouden moeten krijgen.

17 december 2012

Sportclubs die ongewenst gedrag bij hun leden niet corrigeren, zouden het zonder financiële steun van de gemeente moeten doen. Matthijs Huizing, Tweede Kamerlid voor de VVD, heeft dat maandag voorgesteld.

Maatschappelijk verantwoordelijkheid
Na de mishandeling en dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen wil hij de clubs aanpakken die ook nu nog in gebreke blijven. ,,Wat betreft de VVD wordt het actief invullen van de maatschappelijke verantwoordelijkheid een voorwaarde voor subsidie'', aldus Huizing.
 
Geen rijkssubsidies 

Minister Edith Schippers (Sport) kijkt het even aan. Bij het topberaad afgelopen week na de mishandeling en dood van grensrechter Nieuwenhuizen gaf Annemarie Jorritsma (voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG) aan dat zij met zo'n soort voorstel wil komen. Schippers: ,,De rijksoverheid geeft geen subsidie aan amateurclubs, dus dat kunnen we niet intrekken. Gemeenten doen dat af en toe wel en die willen ook verantwoordelijkheid nemen.''
 
Nieuw overleg 

In maart overlegt zij weer met betrokken organisaties, clubs, gemeenten en ministeries over zaken die nog moeten gebeuren om geweld rond het sportveld terug te dringen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dhr. Huizing kan beter zinnige vragen stellen over de onderhavige problematiek. Denkt hij nu werkelijk dat er verenigingen zijn die ongewenst gedrag van leden niet corrigeren? Is hij eigenlijk wel eens op een sportcomplex geweest?
Opoe / ervaringsdeskundige.
zou dit op hyves willen zetten .

Daar zitten ook voetballertjes op.
rijndert doting / secrretariaatsvoorzitter SP bos en L
Ik steun het voorstel van Matthijs Huizing.

De clubs zijn primair verantwoordelijk voor het(wan) gedrag van hun leden. Het is nu wel duidelijk dat dit dan

ook directe gevolgen mag hebben voor het voortbestaan van de vereniging die dergelijke excessen toelaat.

Janssen / Boekhouder
Wie is verantwoordelijk voor de dood van de grensrechter?

Dat zij degene die geschopt hebben. Deze mensen zijn nu verdachte in een strafzaak. De overgebleven familie kan eventueel nog een schadeclaim indienen. De voetbalclub zou ook nog een schadeclaim kunnen indienen wegens imagoverlies.

Maar ga nu niet het causaal verband doorbreken. Oorzaak en gevolg liggen bij de verdachte en niet bij de samenleving of anders vage begrippen.

Je moet het probleem aanpakken bij de oorzaak, dat zij de voetballers zelf. Als je dit niet doet, zullen de daders zich nooit verantwoordelijk voelen voor de daad waarvoor zij verdacht en eventueel veroordeeld worden.

Noch de voetbalclub, noch de gemeente, noch andere instanties zijn niet aansprakelijk voor de daad van de schoppers. Dat zij regels en eisen stellen aan de spelers om het risico te verminderen is normaal, maar de primaire verantwoordelijkheid ligt bij degene die veroorzaakt.
Advertentie