of 59244 LinkedIn

'Gemeente moet banen scheppen'

Gemeenten moeten investeren in publieke banen om de openbare ruimte leefbaar te houden. Daarvoor pleiten PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher, PvdA-fractievoorzitter in het Europees parlement Paul Tang en een aantal lokale PvdA-wethouders en -lijsttrekkers in een ingezonden stuk in het AD. Het gaat om banen als conciërge, klassenassistent, straatcoach en speeltuinmedewerker.
7 reacties

Gemeenten moeten investeren in publieke banen om de openbare ruimte leefbaar te houden. Daarvoor pleiten PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher, PvdA-fractievoorzitter in het Europees parlement Paul Tang en een aantal lokale PvdA-wethouders en -lijsttrekkers in een ingezonden stuk in het AD. Het gaat om banen als conciërge, klassenassistent, straatcoach en speeltuinmedewerker.

Marktfundamentalisten
Veel van dergelijke banen zijn wegbezuinigd, maar wel degelijk belangrijk, betogen ze. 'Vanuit de logica van de markt is het blijkbaar doodnormaal om een topman 50 procent extra loon te bieden. Maar voor een extra conciërge op school is er geen geld, want niet efficiënt. Terwijl iedereen weet dat het andersom zou moeten zijn.' Omdat het kabinet ('met marktfundamentalisten VVD en D66') het op dat punt laat afweten, moeten dus de gemeenten geld uittrekken voor publieke banen, vinden de PvdA-kopstukken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans (afdelingsmanager) op
Ik zou maar niet zo'n grote broek aantrekken als je keer op keer heel veel zetels verliest.
Door Petra op
En wie moeten die banen gaan bezetten dan? De kaartenbakken raken aardig leeg.
Door Spijker (n.v.t..) op
Prima, maar wel budgettair neutraal met financiële middelen die worden wegbezuinigd binnen het huidige personeelsbudget van het Rijk zelf. In tegenstelling tot bij de gemeenten is daarop bij het Rijk namelijk de afgelopen jaren alleen maar minder méér uitgegeven, dit in tegenspraak met het Regeerakkoord. Met 8 jaar belastingverhoging (vooral stokpaardjes van de PvdA en VVD) hebben burgers het compleet gehad.
Door bosma (ambtenaar) op
Asscher heeft helemaal gelijk met zijn opdracht aan de gemeenten. Aangezien Nederlandse gemeenten voor ongeveer 80% van hun inkomsten afhankelijk zijn van het rijk en de overige 20% voor een groot deel uit zogenaamde 'kostendekkende' heffingen bestaan zou het hem en zijn collega Plasterk gesierd hebben om bijvoorbeeld de greep in het gemeentefonds ivm de zg. opschalingskorting ongedaan te maken. Alle gemeenten worden gekort tot ruim 1 miljard euro (jawel) omdat, en nu komt het, omdat ze door herindeling groter worden. Dat slechts enkele plattelandsgemeenten herindelen doet er niet toe. Zolang de landelijke politiek dit soort fratsen uithaalt moet ze niet te veel roepen wat 'gemeenten moeten doen'.
Door wendy op
Laat het nou juist dit soort banen zijn die onder de bezielende glimlach van Klijnsma verworden zijn tot werken met behoud van uitkering en met een beetje geluk vrijwilligerswerk, want afstand tot de arbeidsmarkt omdat mensen vaardigheden als wekkertje zetten verleerd zouden zijn. Trapjes op het participatieladdertje leren beklimmen, weet u nog meneer Asscher? Inmiddels gratis arbeidskrachten, ook fijn, dus geen vacatures meer, dus geen verdringing die toch al niet gecontroleerd werd door gemeenteraden. Gewoon omdat het kan.
Door Anne Stuiver op
Makkelijk roepen van dhr Asscher. Zijn eigen beleid is niet bepaald succesvol geweest voor kwetsbare groepen. En vlak de voormalige Staatssecretaris ook niet uit. De participatiewet is te rigide opgesteld.
Door M. Harmsen op
De door u genoemde functies waren tot 1 januari 2004 de zogenaamde In- en doorstroombanen, de opvolger van de Melkertbanen, vernoemd naar Ad Melkert, de toenmalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De subsidie werd in de loop van de daaropvolgende jaren afgeschaft. Ze zijn botweg wegbezuinigd. De in- en doorstroombaners moesten maar de WSW in. Volgens u moeten ze nu maar weer terugkomen. Mijn mening is dat die banen nooit wegbezuinigd hadden mogen worden. Ik vraag mij af hoe dit gefinancierd moet worden. Waarschijnlijk uit de Participatiewet.