Advertentie

Gemeente Krimpen blijft kerken vragen om digitale dienst

De gemeente Krimpen aan den IJssel blijft een dringend beroep doen op de kerken om digitale diensten te houden in plaats van fysieke bijeenkomsten. Zondag gaven de kerkgangers geen gehoor aan die oproep, en kwamen er ondanks de coronamaatre

29 maart 2021
kerkdienst-digitaal-.2.jpg

De gemeente Krimpen aan den IJssel blijft een dringend beroep doen op de kerken om digitale diensten te houden in plaats van fysieke bijeenkomsten. Zondag gaven de kerkgangers geen gehoor aan die oproep, en kwamen er ondanks de coronamaatregelen vele tientallen mensen samen in de Mieraskerk.

Geen boete

‘Wij zijn constant in gesprek met kerkgangers en het kerkbestuur. We hebben oproepen gedaan om niet naar de kerk te gaan, maar thuis digitaal de dienst te volgen. Daar blijven we gewoon mee doorgaan’, aldus een woordvoerder van de gemeente. Volgens de gemeente kan er niet achter de voordeur van de kerk gehandhaafd worden en kan de kerk bijvoorbeeld geen boete krijgen voor het overtreden van de coronaregels. ‘Wij staan daar helemaal buiten, dat heeft alles met de grondwet te maken’, aldus de woordvoerder.


Klappen

Zondagochtend kreeg een verslaggever van RTV Rijnmond klappen toen hij bij de Mieraskerk stond. Burgemeester Martijn Vroom liet eerder al weten het verschrikkelijk te vinden dat een journalist is aangevallen. ‘Het is de grondwet die de kerkgangers toestaat naar de kerk te gaan. Ondanks vele verzoeken van het gemeentebestuur om dat niet of terughoudend te doen. Diezelfde grondwet beschermt de pers om haar werk vrij en open te doen. Journalisten daar blijf je af!’


Escalaties voorkomen

Een politiewoordvoerder van de eenheid Rotterdam laat weten dat de agenten die kerken of geloofshuizen in hun werkgebied hebben, informatie krijgen over wat er is gebeurd. ‘De wijkagenten zorgen ervoor dat ze in verbinding staan met de besturen. Met elkaar hopen we nieuwe escalaties te voorkomen’, aldus de woordvoerder.

 

Klein

Een aantal kerken die vorig jaar oktober ook nog veel meer bezoekers toelieten dan het geadviseerde aantal, zei niet van plan te zijn de aantallen bezoekers flink te vergroten. Zo liet de Sealthiëlkerk in Leerdam weten de diensten klein te houden. Hetzelfde geldt voor de Seba Kerk in Krimpen aan den IJssel. Bezoekers moeten zich hier aan de coronamaatregelen houden. Zo moeten ze onder meer ruime afstand houden en een mondkapje dragen bij binnenkomst en vertrek. Mondkapjes mogen niet op de banken worden gelegd.

 

Ontsmetten

Ook de Rehobothkerk in Barneveld zei niet van plan te zijn om meer bezoekers toe te laten. De gelovigen worden er verdeeld in drie groepen. Ook de Dorpskerk in Staphorst verdeelt de gelovigen in meerdere kleinere groepen. Ook hier gelden de coronamaatregelen en moeten bezoekers onder meer bij binnenkomst de handen ontsmetten. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Een kerk onder de duim houden: duivels dilemma!
Frits
Als de coronacrisis ons iets heeft geleerd dan is dat wel religie een ontwrichtend prominente rol heeft in de grondwet en dat te veel gelovigen niet met hun extra rechten om kunnen gaan. Laten we maar eens beginnen met het herzien van artikel 23 en daarna doorpakken met de rest. Het is toch van den zotte dat geloven in een geïnstitutionaliseerd sprookjesboek disruptief werkt voor de rest van de samenleving.
T / medewerker
beste Frits, eens dat we ons allemaal aan de door de overheid gestelde regels moeten houden. Maar ik denk dat je niet beseft wat je schrijft. Ga je morrelen aan de grondrechten, dan zijn we een generatie verder en we zijn een politiestaat. Het gaat in het overgrote deel van de kerken gewoon goed met de regels. Om maar met D66 te eindigen (voor wat het waard is als je naar hun partijpolitiek kijkt als het om 'vrijheden' gaat bij chr. scholen en kerken) "laat iedereen vrij, maar laat niemand vallen" Dus ook kerken hebben een plekje in onze maatschappij.
Frits
Zeker Teunis, kerken hebben een plekje in de maatschappij. Maar in mijn ogen is die plek niet anders dan een buurthuis, een theater of een café. Onze vrijheid van vreedzame vergadering en vrijheid van vereniging biedt deze mogelijkheid al. Geen enkele noodzaak om extra rechten omdat je een geloof aanhangt.
T / medewerker
Ik heb ook niet het idee dat we om extra rechten vragen, maar grondrechten zijn er om ons te beschermen, dus m.i. daar niet aankomen. Wat mij opvalt is dat er altijd zo fel of denigrerend gereageerd wordt als het om kerkgangers gaat, ook nu weer. Iedereen staat vooraan om maar te reageren hoe verschrikkelijk het is. Maar als we Nijmegen in elkaar slaan waait het al snel over en halen we de schouders er over op. Dus zaken ook in het juiste perspectief plaatsen kan ook helpen. (waarbij we ook zeker van verslaggevers afblijven ook al zijn die op sensatie belust.) Zo, nu maar weer aan 't werk ;-)
B. Janssen / Ambtenaar
Niemand zal ontkennen dat kerken en geloof een plek in onze maatschappij hebben, prima. Godsdienstvrijheid is een groot goed, maar regelmatig staat het geloof in schril contrast met het verbod op discriminatie. Het zou wel degelijk goed zijn om de vrijheid van godsdienst onder die van het verbod op discriminatie te plaatsen. Maar het christelijk deel van onze samenleving laat liever Moslimscholen bestaan omdat ze de discussie niet willen over de uitwassen op christelijke (soms anti-homo) scholen. Bijzonder onderwijs afschaffen is daardoor een taboe, met alle ellende van dien. Gechargeerd: opvoeden doe je thuis en op school mag je leren, alle reden om bijzonder onderwijs af te schaffen en discriminatoire opmerkingen ook door geestelijken strafbaar te stellen.
T / medewerker
pffff, dat bedoel ik. Volgens mij werkt vrijheid twee kanten op.
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Teunis, Bimie, Frits: toch vreemd datjullie over een grondrecht beginnen, te weten de vrijheid van onderwijs, dat op zich niets te maken heeft met de voorvallen in Krimpen en - ja daar zijn ze weer - Urk. De vrijheid van godsdienst is geregeld in artikel 6 en niet in artikel 23 Grondwet. Overigens is de godsdienstvrijheid ook in het artikel 9 EVRM vastgelegd
Advertentie