Advertentie

Gemeente IJsselstein verliest zaak vermeende fraude

De Utrechtse rechtbank heeft in een civielrechtelijke procedure tegen een van fraude verdachte ambtenaar de gemeente IJsselstein in het ongelijk gesteld. Alle vorderingen van de gemeente zijn afgewezen.

08 augustus 2016

De Utrechtse rechtbank heeft in een civielrechtelijke procedure tegen een van fraude verdachte ambtenaar de gemeente IJsselstein in het ongelijk gesteld. Alle vorderingen van de gemeente zijn afgewezen.

Omkoping
Twee jaar geleden deed de gemeente IJsselstein aangifte tegen een ambtenaar die zich schuldig zou hebben gemaakt aan ambtelijke omkoping. Hij zou buiten de gemeente afspraken met bedrijven hebben gemaakt om deze bedrijven te begunstigen. Daarvoor zou hij geld hebben ontvangen.

Buitensporige tarieven
De gemeente IJsselstein liet een onderzoek doen door Ernst & Young. Dit onderzoek koste de gemeente ruim 160.000 euro. Uit het onderzoeksrapport concludeerde de gemeente dat de ambtenaar valse opdrachten verleend zou hebben en spookfacturen zou hebben verzonden. De ambtenaar werd ontslagen en de gemeente spande een civielrechtelijke procedure aan waarbij zij meer dan een miljoen euro terug eiste van de ambtenaar en de opdrachtnemers, omdat er betaald zou zijn voor opdrachten die niet uitgevoerd werden en er buitensporige tarieven betaald zouden zijn.

Niet bewezen
De rechtbank ziet dat anders. De werkzaamheden zijn wel degelijk uitgevoerd en ook nog eens tegen marktconforme tarieven. Dat de ambtenaar zou zijn omgekocht is volgens de rechter niet bewezen. De gemeente IJsselstein moet de proceskosten van 30.000 euro betalen. De ontslagen ambtenaar bezint zich op een schadeclaim.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gijs van Diggelen
De burgers van IJsselstein zijn zwaar de klos: 160.000 voor flutrapport + 30.000 proceskosten + vele tonnen (miljoenen ?) voor schadeclaim ontslagen ambtenaar.

M. v Velden
Ik weet de precieze inhoudelijke feiten niet, maar...aangezien er eerder een geval van fraude is geweest bij de gemeente IJsselstein, kan ik mij voorstellen dat men signaal wil afgeven dat fraude niet getolereerd wordt.

Een (onafhankelijk) onderzoek kan ervoor zorgen dat je zeker weet dat je als gemeente correct gehandeld hebt door de betreffende ambtenaar te ontslaan. Ik begrijp uit dit artikel dat het onderzoek de gemeente steunde in haar oordeel, daardoor kan ik mij voorstellen dat zij deze rechtszaak hebben doorgezet. Jammer dat er in dit artikelniet uiteen wordt gezet waarom de rechtbank er precies anders over denkt dan E&Y. Dat is nou net interessant!
Gerard (Ondernemer)
Beste Marjo,

Ik ben inhoudelijk op de hoogte van de feiten.

Dat de Gemeente IJsselstein signalen wil afgeven is natuurlijk te begrijpen. Onbegrijpelijk is dat het (onafhgankelijk ????) onderzoek gedaan is door een afdeling van de huisaccountant van de Gemeente.

Daarbij staan er in het rapport vele bewijsbare onjuistheden.

De rol van de gemeente secretaris in deze affaire geeft te denken.

Vast staat wel dat de burger op draait voor de onnodig gemaakte kosten.
Pluis / Burger
Ik heb me voor de plaatselijke krant Zenderstreeknieuws verdiept in het vonnis en reactie gevraagd bij de gemeente. Wat in het bovenstaande verhaal ontbreekt - maar wat wel in mijn artikel stond:



- Er zijn een 10-tal bedrijven onderzocht (veel werk dus) waarvan het merendeel een schikking met de gemeente heeft getroffen.

- Aangifte en een civiele procedure is standaard bij fraude of vernieling; of het nu door een burger of ambtenaar is begaan.

- De ontslagen ambtenaar en de beide bedrijven die niet wilden schikken hebben zich volgens de rechter wel degelijk schuldig gemaakt aan ontoelaatbare belangenverstrengeling.



Het is jammer en pijnlijk dat de gemeente geen sluitende bewijsvoering heeft kunnen leveren en de advocaten de zaken niet beter hebben kunnen aanpakken. Als plaatse;ijk journalist en inwoner betaal ik dus ook mee aan de schade.

Burger
@Lysette: Voorlaatste zin is wishfull thinking? Soms kan iets niet bewezen worden omdat het te bewijzen feit gewoon niet is gepleegd. Hoe kun je dan zeggen "jammer dat het niet bewezen is?"
Pluis / Burger
@Burger

Jammer; in die zin dat de rechtszaak is verloren en proceskosten moeten worden betaald. Ik weet - helaas uit eigen ervaringen - dat je heel veel en grondig huiswerk moet doen om rechtszaken te winnen. Je mag er toch van uitgaan dat E&Y en advocaten weten wanneer rechtszaken bij voorbaat verloren zijn... Dan zou het pas echt financieel verlies zijn. Het feit dat de ambtenaar ontslagen mocht worden bewijst ook al iets...
Pluis / Burger
@Burger

Vraag me af waarom u niet met uw naam of initialen op mij reageert. Een L bijvoorbeeld?....
Gerard (Ondernemer)
Beste Lysette,

Natuurlijk is het jammer dat er veel totaal onnodige kosten zijn gemaakt (op kosten van de burger)

Wat naïef van je dat je er van uit gaat dat advocaten en E&Y weten wanneer rechtszaken bij voorbaat verloren zijn, echt jammer. Vast staat wel dat het onderzoek wat heeft plaatsgevonden niet gedegen maar wel duur was.

Daar waar je bij de rechter een onjuiste voorstelling van zaken geeft en dat bijndevrechter op veel fronten wordt bevestigd met harde bewijzen dan ben ik blij dat wij een onafhankelijke rechtspraak hebben.

Voor wat betreft onafhankelijkheid in de journalisitiek is er nog veel dor hout te kappen.

Daarbij komt ook nog dat er aan de in het gelijkgestelde partijen geen schikkingen zijn aangeboden door de gemeente wat op zich ook al genoeg betekend.

Wellicht te adviseren dat je alle stukken bestudeerd dus ook de verweren, en hoor en wederhoor toepast.

Thans doet het mij voorkomen dat je communicatiemedewerkster bent van de gemeente, wellicht dat je daar een belang hebt?.



ik denk dat de burger die je vraagt waarom hij/zij je niet met zijn/haar initialen antwoord gebruik maakt van de mogelijkheid om anoniem te blijven, zoals jij dat ook deed met heimelijke geluidsopnamen van een raadslid.

Paul / projectleider
http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI …



Tja de rechter concludeert in een net betoog dat de gemeente niet is benadeeld door de bedrijven (marktconform diensten verleend en kan niet aantonen dat er geen diensten tegenover facturen staan), maar dat haar werknemer niet juist heeft gehandeld (belangenverstrengeling, liet zich zowel door gemeente al bedrijven betalen).
Gerard (Ondernemer)
@p

Ambtenaar heeft deze werkzaamheden voor aanvang schriftelijk bij directie gemeld. Document is bij rechtbank overgelegd.
Paul / projectleider
@Gerard



Je hebt gelijk dat de rechtbank heel voorzichtig is in haar aannames over mogelijk belangenverstrengeling. Is er strafrechtelijk nog iets uitgekomen.



Dit is civiel en insteek is vooral of de gemeente is benadeeld (kan de gemeente niet aantonen, hoewel er mogelijk wel sprake is van ongewenst gedrag van de werknemer)
Gerard (Ondernemer)
@p

Strafrechtelijk geen enkele aanleiding.

Vast staat dat het onderzoeksrapport zeer ernstige omissies vertoonde.
M. v Velden
Over die kosten: Alsof de inwoners van IJsselstein ineens meer belasting gaan betalen door die proceskosten + onderzoekskosten en mogelijke schadeclaim (volgens mij wordt dit laatste trouwens mogelijk gedekt door verzekering gemeente). Wat een onzin! Het gaat hier niet om miljoenen!

Altijd dat geroep, dat gaat van onze belastingcenten! Misschien is dit weliswaar een misser van de gemeente, dat weet ik niet, kennelijk denkt de rechter er anders over dan het onderzoeksbureau.

Uiteraard is het goed om kritisch te zijn op het bestuur, ook als burger, maar om nou te zeggen dat je door die kosten er een boterham minder om eet, kom op zeg! Als je de tijd en energie hebt om dat te gaan roepen, dan heb je het goed genoeg!
Advertentie