Advertentie

Gemeente Haarlem financiert oranje hoofddoekjes

Moslima's in Haarlem kunnen gepast gekleed naar Koninginnedag. Een groep studenten uit die stad deelt op 30 april meer dan vijfduizend oranje hoofddoekjes uit om de tolerantie in het Koninkrijk te verbeteren. Dat heeft de Stichting Oranje Samenleving donderdag bekendgemaakt.

24 april 2009

'Overdreven polarisatie'
Met de oranje doekjes kunnen moslima's uitdrukken 'dat ze moslim zijn èn bij Nederland horen', aldus initiatiefnemers Melissa Oosterbroek en Ben Rogmans. De twee studenten ergeren zich aan 'de overdreven polarisatie en negatieve stemmingmakerij in de politiek en in de samenleving omtrent de draagsters van hoofddoekjes'.

 

Prijs van de gemeente
De hoofddoekjes zijn gedeeltelijk gefinancierd met een prijs van de gemeente Haarlem die de twee enkele maanden geleden wonnen. Deze SAMS-prijs voor het beste idee voor een open en tolerante sfeer in Haarlem bedroeg 3000 euro. Overigens is het hoofddoekje ook als sjaaltje te dragen, benadrukken zij.

 

Reacties: 39

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ralph de Boer / Salesmanager
Ik voorspel oranje burka's in 2012. Respect! je weet toch!
Zo'n subsidie spons moet eens snel uitgeknepen worden met hun belachelijke hoofddoek initiatief. Respect moet je verdienen en door respect te eisen krijg je het nooit niet. Zeker niet als ze keer op keer aantonen dat ze zich niet kunnen gedragen op een respectvolle manier in dit gast land.
Dirk
Laat ik het zo zeggen: Ik ben blij dat ik al sinds 1996 niet meer in Haarlem woon want ik schaam me echt kapot.
Dirk
Trouwens, ik KON in Haarlem als gezonde hollandse geboren en getogen Haarlemmer geeneens een huis krijgen, ook al had ik destijds ook al een goed betaalde baan. 3x raden hoe dat kwam....
Achteraf ben ik daar blij om, dus hierbij: Woningstichting Haarlem, bedankt!!
F. Buiter
Graag voor mij een oranje Darwin shirt!
tom
Wordt de volgende koningin ook een moslim?
robbie
Onvoorstelbaar Heb hier geen woorden voor. Ik moet ook nog kleren halen voor koninginnedag, een mooie nederlandse blouse,wordt deze ook vergoed????

Wilders +1
Menno / IT-ondernemer
Goeie actie van Melissa Oosterbroek en Ben Rogmans die via deze ludieke actie de aandacht vestigen op onze Hollandse bekrompenheid,waarin de angst regeert.
Martin
@Menno 11:38
Dag Menno. Op welke wijze 'regeert' de angst en over welke angst spreek je? Er zijn nauwelijks autochtonen te vinden die zich van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig houden met de vraag wanneer de islam Nederland zal overnemen. Wat wél overheerst, is irritatie aan het eeuwige gemekker van verongelijkte moslims -zie handweigerindcidenten en dergelijke- en de appeassementpolitiek van onze (lokale) overheid. Dit hoofddoekjesinitiatief valt daar ook onder. Het vertelt het verhaal van krampachtige pogingen een groep mensen ergens bij te laten horen waar diezelfde groep mensen helemaal niets mee te maken wil hebben. Kom op, je denkt toch niet dat een echte moslima -geen halfbakken Nederlandse meeloopster- haar luxe en met zorg gekozen hoofddoek inruilt voor een oranje vod omdat de Nederlandse koningin haar verjaardag viert? Naïef!
Veel wijsheid toegewenst.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Het is juist Hollandse bekrompenheid uit bepaalde politieke elitaire hoeken, die de behoefte hebben om mensen, gezond van lijf en leden, als onvolwaardige burgers tegemoet te treden.

De Commissie Blok, die de effecten van het integratie beleid onderzocht heeft, concludeerde: wie geintegreerd was, ondanks beleid dat had bereikt.
Niet leuk voor al die politieke koker- pamperianen. Dat rapport is dus gauw weggestopt en die specifieke zorgdrang
gaat via tal van subsidiekanalen gewoon door. Economische crisis of niet.
Dhr. Marcouch wees al op de aanwezige verhospitalisering m.b.t. sociale vangnetten. Een bekend fenomeen in het algemeen voor alle duidelijkheid.
Gratis is niet heilzaam voor eigenwaarde als een bepaalde groep het betreft.

Organiseer liever, als dat geld toch op moet, bijvoorbeeld levendige Lagerhuisachtige debatten op schoolpleinen, buiten schooltijden in de wijken. Muziekje erbij en wat verder spontaan ontstaat.

Dhr. Aboutaleb bij zijn laatste optreden in P&W stelde bangheid vast aan beide kanten. Aan de ene kant voor snelle vervreemding eigen omgeving (mag gezegd worden sinds vorig jaar). Aan de andere kant voor het succes van Wilders.
Tegelijkertijd stelt AIVD vermindering van radicalisering vast. De nuance aan beide zijden drijven naar elkaar toe. Onder druk wordt alles vloeibaar. Geen overheid die dit heeft bewerkstelligd. Dit gaat om het gros van de bevolking. De agenda van een bepaalde groep vereist alertheid. Ook een conclusie van AIVD.
M.Polet
Een oranje burka was beter, ziet er tenminste niet zo saai uit. Er staan op internet al aardig wat plaatjes van.
l.polet
voor 5 Mei misschien ROOD WIT BLAUW.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
De pool over wel of niet gratis oranje hoofddoekjes onder de knop "opinie" wordt interessant. Dit zou men meer moeten doen bij landelijke en lokale overheid, als men denkt een geniaal idee te hebben t.b.v. de burgers.
Dat zou pas de afstand tussen overheid en burger verkleinen, mits men in beleid ook anticipeert daarop. Al die herhalende opgepoetste werkbezoeken doen dat niet echt.
Op zoveel ambtenaren is het voor burgers aardig te zien nu met die pool hoe dicht men bij burgers staat, hoewel men er merkwaardig genoeg wel uit voortkomt, net als politici.
M. Dijkman / Bel. ambtenaar
@R.Windt

Nogmaals u gebruikt cijfers die u zelf verzint en u gaat daar suggestief aan de haal met uw islam-fixatie.

Met iemand die zaken verzint en als argumenten gebruikt is geen discussie te voeren.

Maakt u zich maar 24/7 druk om oranje hoofddoekjes. Dat is immers waar het om draait in NL.

M. Dijkman
@Menno

Dat blijkt inderdaad. Helamaal dat mensen slecht lezen en een eigen draai aan het verhaal en cijfers geven.

Oh wat erg zeg: oranje hoofddoekjes die met een integratieprijs betaald worden.

The end is nigh.... :)
Martin
@M. Dijkman • 28.04.09 09:37
Zeg Dijkman, je begrijpt er niets van. Het gaat niet om die kopvodden an sich, maar om de intentie: de overheid subsidieert een religieuze uiting, sterker, een ONDERDRUKKENDE religieuze uiting. Voorts, zoals eerder gemeld, bereikt diezelfde overheid ook nog 'ns de doelgroep niet, want een echte moslima gaat waarachtig niet met zo'n ding op haar knar lopen om de Nederlandse keunegen te eren. Soi!
Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer
Niks nieuws! Al vele jaren geleden was de bedrijfsleider van mijn AH-winkel al zo slim om zijn moslima's (achter de kassa b.v.) uit te dossen met hoofddoekjes in de bedrijfskleuren, uiteraard met het AH-logo erop.
Tom / ICT beheerder
Prima - maar waar zijn de oranje keppeltjes, oranje kruisjes e.d?

Dat maar voor een bepaalde religie gezorgd word, grenst aan religieuze discriminatie en dient dan ook vooral NIET met overheidsgeld gefinancierd te worden.

Openheid en tolerantie dient niet alleen naar de moslims te gaan, maar naar allen die 'anders' zijn. Door deze actie geeft gemeente Haarlem in feite zijn goedkeuring aan onderscheid - en wel tussen moslims (krijgen wel geld) en niet-moslims.

Kortom ; FOUT.
M. Dijkman
@Tom

Goed lezen. Er staat dat het deels met het geld van een prijs is betaald.
De Sams-prijs; een prijs die uitgereikt wordt voor een goed idee ter bevordering een tolerante sfeer.

Schiet dus niet meteen in een pavlov reactie.


ps: uit je woorden blijkt dat je moslims als anders ziet; dus die initiatief is zeker welkom.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Ben het met Tom eens.

M. Dijkman begrijpt denk ik wel dat Tom een neutrale houding t.o.v. religies bedoelt en dat is verder geen enkel kwalificatie m.b.t. "anders" of wij-zij, naar mijn mening. Juist het niet begrepen tegenovergestelde!

Er is plaats voor nog honderd religies, mits men de waarden die het humanisme, de Verlichting, hier heeft gebracht, maar als gedeelde waarden ook internaliseert. Dat is de mentale integratie, die de aanwas en toestroom niet kan bijhouden. Welke gedeelde waarden blijven anders nog over in Europa? Wanneer een groep zichzelf systematisch daarboven stelt, roept dat automatisch weerstanden op en dus dreiging van een instabiel Europa.

Men relativeert zowel van Moslimzijde als niet-Moslimzijde de westerse waarden in ernstige mate. Mensen als Dhr. Ramadan zien met vreugde dit, op de uitgerolde rode lopers voor hen, aan.
We zijn maar een piepklein en dichtbevolkt land. Integratie is voorwaarde voor cohesie.
Dat kan alleen ontwikkelen met volstrekt gelijke behandeling.

Het voelt voor mij aan als ongelijke behandeling, als een piepjong meisje van voorhoofd tot en met de schouders als een nonnetje eruit ziet en daaronder dan nog wel een spijkerbroek mag dragen. Broertje loopt er geheel westers gekleed bij.
Een Canadeze Moslima die wij spraken was verbijsterd over de omvang ervan hier.
Relativisten zullen zeggen: die spijkerbroek is een stap in de goede richting. Dan zeg ik daarop: het bevorderen ervan door overheid maakt de weg langer! De sociale controle in eigen kring voor die ongelijke benadering hardnekkiger en met een valkuil van "omslag naar spijkerbroek uit" als Islam orthodoxie steeds meer grip en privileges krijgt t.o.v. andere religies en burgers in het algemeen.
De omvang van deze religie is al 30 procent in 2030 volgens cijfers, die de overheid of politiek niet in de etalage zetten.



M. Dijkman
@ R. Windt

De zin waaruit ik hij er zo tegenaan kijkt is de volgende:
Openheid en tolerantie dient niet alleen naar de moslims te gaan, maar naar allen die 'anders' zijn.


Het is leuk allemaal. Maar dit verhaal gaat gewoon over een gemeente die naar aanleiding van een tolerantie-prijs dat voor een deel gebruikt voor oranje-hoofddoekjes. So what??

Ook in uw stukje proef ik een stukje walging over één geloof.
En probeert ook nog een beetje angst te zaaien aan het einde. Met suggestieve opmerkingen over het wereldwijde aantal
mensen dat moslim is.

Waar u uw cijfers vandaan haalt is mij dan ook een raadsel.
Als ik op onderzoek uit ga kom ik aan de volgende cijfers:
Wereld waarvan
Religions:
Christians 33.32%
Muslims 21.01%,
Hindus 13.26%
Buddhists 5.84%
Sikhs 0.35%
Jews 0.23%
Baha'is 0.12%
other religions 11.78%
non-religious 11.77%
atheists 2.32%
bron: cia factbook (is niet geheel accuraat)

In Nederland wonen totaal 850.000 moslims volgens het CBS.
In 2020 zullen dat er volgens de prognose zo'n 1 miljoen zijn.
In verhouding nu zo'n 5% van de religies in NL en tegen 2020 zo'n 5.5% van de religies in NL.

bron: cbs

Nogmaals, stop met verdachtmaking en accepteer de mensen die die geloof belijden.
Bas
Dus de Haarlemse belastingbetaler financeert de promotie van deze lichtontvlambare ideologie? De hoofddoek staat immers voor het ik-ben-kuiser-dan-de-ongelovige-hoeren. Een uiterst slechte zaak in een voorheen tolerant land.
Realist / Directeur
Wanneer kan ik een handeltje Darwin oranje t-shirts laten financieren? Het is weer de wereld op zijn kop in Nederland.
Maarja dit levert Wilders minimaal weer 1 zetel extra op!
Wqartun / yes
Schandalig dat wij, aanhangers van de Grote Scheepsvaarder , die rechtvaardig is en de God der Goden, niet eens een gesubsidieerde Oranje Puntmuts krijgen die zoals iedereen weet het Enige Teken van de Alwetende is!! Diescriminattieeee!!
j / purchaser
Wat een flauwekul , had het geld maar aan iets besteed wat niet met religie te maken heeft en dus voor alle burgers voordeel brengt ipv het wederom overdreven toenadering zoeken tot moslims.Als de moslims half zovele tijd zouden steken in het Nederlander zijn als Nederland steekt in het moslimknuffelen dan was het een heel ander land geweest.
Jo de Jong / Herr Oberst
@ R. Windt

Deze statistieken van u zeggen niets.
Zo zijn bijv. de weerbare mannen ( 15-65 ) in de moslim wereld ( en ook NL ) meer vertegenwoordigd dan in het christendom...
Dus blijft deze religie een groot gevaar, zoals elk geloof dat is. Hier moet de belasting betaler niet aan meebetalen !
Hollandistan is een feit
Jo de Jong / Herr Oberst
Sorry, geen R. Windt maar het links pratende dier : @M. Dijkman • 24.04.09 09:44


Martin
Grutjes, de (lokale) overheid denkt de integratie te bevorderen door een symbool van onderdrukking te financieren. Welke een krampachtigheid! Volgens mij dient de overheid zich verre te houden van religie en andere sprookjes, maar goed dat lijkt nu nog een brug te ver te zijn. Draai het dan ten minste om en zorg dat de moslimminderheid zich aanpast aan vrije Westerse gebruiken. Te beginnen met een verbod op religieuze symbolen voor ambtenaren en leraren. Zo bevorder je de versnelde integratie, niet door tegemoet te komen aan elke verordening gepleegd door idioten uit onze vroegste historie.
Patrick / kruisvaarder
Ik wil een oranje Darwin shirt.
Uiteraard ook betaald van gemeenschapsgeld.
Realist / Directeur
Laat me raden: een college geleidt door de pvda?? Dacht het al.
Mark / student
De gemeente Haarlem, draagt naar mijn inziens bij aan vrouwenonderdrukking door dit project te financieren. Afshin Ellian vroeg zich af, toen Agnes Jongerius de hoofddoek prijs had uitgereikt aan supermarkt keten Dirk van der Broek of Jongerius dan niet achter de vrouwen staat, die in het islamitische Iran strijden tegen de hoofddoek? De SGP´ers gaan toch ook geen kledendracht financieren in de Bijbelbelt om te laten zien, hoe conform het christendom moet worden gekleed.

http://www.elsevier.nl/web/10224672/Afshin-Ellian/Agnes-Jongerius-promoot-onderdrukking-vrouwen.htm

Rowy / Denker
Als aanhanger van de Onzichtbare Roze Eenhoorn wil ik graag een roze T-shirt ontvangen.
onno
hier blijkt maar weer eens dat als je een religie aanhangt in nederland een streepje voor hebt.
Rric / Baas
Zei iemand pvda????
Sr. Martinez
Mag ik dan op kosten van de belastingbetaler een oranje PVV-shirt?
PVV is mijn geloof, mijn rotsvaste overtuiging, en voor geloof moet je nu eenmaal R.E.P.S.E.T.C. hebben...
blueberry
@beerenhout
Maar niet op kosten van de belastingbetaler
Nick
Waar kan ik mijn graties pet en shirt ophalen?
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
@m. dijkman.

U blijft m.i. haken en gefixeerd op het woord anders zijn en dat maakt u enorm veel groter dan het m.i. bedoeld is. We hebben in dit postzegelland zoveel mensen die "anders" zijn. Bijna 170 etnische groepen naast verschillen binnen de autochtone bevolking.

U proeft "walging". Zelfde reflex en beschouw ik als een onaangename debatmethode. U strooit wel gemakkelijk met zeer negatieve etiketten. Net als van Heemst deed t.a.v. zijn collega's in Rotterdam!

Sta zelf in een geloofstraditie en kan, mits men zichzelf niet stelt boven de overigen (zonder- of met een ander geloof), heel waardevol zijn. Daarbij heb ik de universele mensenrechten hoog in het vaandel. M.i. de basis voor De Verlichting en humanisme in West Europa.
Waard om pal voor te blijven staan.

De cijfers hebben geen betrekking op de wereldsituatie, maar op hier in Europa en Nederland. De filosoof, die deze cijfers in een voordracht noemde, verwees naar recent onderzoek. Als je de vergrijzing meeneemt en factoren als grotere gezinnen en de aanhoudende toestroom vanuit huwelijksimport en gezinshereniging zouden deze cijfers mij ook niet verbazen.
Verwelkom het van harte dat overheid en politiek hier ook eens mee komen.
Dan is dat in elk geval geen punt meer van discussie! Je ziet nu al aftekenen, dat politieke partijen als de PVV steeds meer steun gaan krijgen. Als die trend doorzet is instabiliteit in West Europa geen onwaarschijnlijkheid.

Het lijkt ludiek die oranje hoofddoeken, maar als er iets is wat je aan de markt letterlijk en figuurlijk kan overlaten is dat het wel. Geld is harder nodig voor andere zaken. Oranje moet in je hoofd zitten en dan koopt men die doeken wel. Dan dekt die vlag de lading echt! Anders is het meer iets voor de goodfeeling van gemeenteraad.


Willem Petersen / Teamleider
Islam is geen geloof maar een cultus.
Niet subsidieren dus.
Dr. D
Als je als moslima een oranje whatever wilt dragen om whatever uit te dragen dan heb je dat (beep) van je eigen centen te doen.
Advertentie