of 59318 LinkedIn

Gemeente- en Statenleden willen andere Ombudsman

De ondertekenaars komen uit het hele land en zijn onder meer van het CDA, PvdA en van enkele plaatselijke partijen. Ze hekelen eerdere uitspraken van Van Woerkom over Marokkanen.
1 reactie

Ongeveer twintig gemeenteraadsleden en Statenleden hebben een brief aan de Tweede Kamer geschreven met het verzoek om nieuwe kandidaten te gaan zoeken voor de post van Nationale Ombudsman. De huidige kandidaat van de Tweede Kamer, ANWB-topman Guido van Woerkom, past niet meer in het profiel, schrijven ze.

Onpartijdigheid
De ondertekenaars komen uit het hele land en zijn onder meer van het CDA, PvdA en van enkele plaatselijke partijen. Ze hekelen eerdere uitspraken van Van Woerkom over Marokkanen. Die zijn volgens hen ,,een doorn in het oog van vele mensen die zich niet gemakkelijk voelen bij zijn voordracht en eventuele benoeming.'' En ,,De heer Van Woerkom heeft met zijn uitlatingen over de Marokkaanse taxichauffeur een schijn van partijdigheid gewekt waardoor zijn objectieve onpartijdigheid is geschaad.''

Weerstand
De voorgenomen benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale Ombudsman roept steeds meer weerstand op. Aanleiding vormen discriminerende uitspraken die hij 4 jaar geleden deed over Marokkaanse taxichauffeurs. GroenLinks heeft ,,ernstige twijfels'' of hij wel een ombudsman kan zijn ,,voor alle Nederlanders''. Tweede Kamerlid Linda Voortman heeft gevraagd om een schriftelijke stemming in de Kamer over de benoeming omdat ze niet wil dat het een hamerstuk wordt. De stemming kan wat haar betreft dinsdag al plaatsvinden. PvdA en SP willen de voordracht dinsdagochtend eerst in de fractie bespreken.

Vertrouwen
Waarnemend Nationale Ombudsman Frank van Dooren zei tegen Nieuwsuur dat het voor het gezag van het instituut van de Nationale Ombudsman van het grootste belang is dat iedereen in Nederland vertrouwen heeft dat de Ombudsman zonder vooringenomenheid zijn ambt uitoefent. ,,Ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer zich bewust is dat vertrouwen essentieel is voor het functioneren van de Nationale Ombudsman.''

Taxi
De ANWB-topman zei in 2010 dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat ,,er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten''. Hij bood excuus aan en dacht dat de kwestie was afgehandeld, maar Marokkaanse organisaties vinden hem nu ongeschikt als Ombudsman.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nobby (animal cop) op
Ik ben jaren lid van de ANWB wat in wezen een goede club is maar de laatste jaren af en toe flink uit de bocht schiet qua commerciele uitspattingen. En dan die malle prietpraat van voorzitter Van Woerkom in het maandelijkse krantje om de automobilist te plezieren. Hij is goed in goedkoop scoren maar ik zie geen Nationale Ombudsman in hem. Geen body, geen breder benul dan een lobbyist. Ik zeg: niet doen.