Advertentie

Gemeente Eindhoven werkt tekort Dutch Design Week weg

Het CDA maakte zich zorgen over de tekorten bij de organisatie van de Dutch Design Week, maar hoorde van het college dat de kwaliteit wordt gewaarborgd.

13 februari 2013

Het CDA in de gemeente Eindhoven wilde na twee maanden “oorverdovende stilte” weleens duidelijkheid over de financiële situatie van de organisatie rond de Eindhovense Dutch Design Week. Half december was het tekort nog 9 ton, maar volgens de wethouder zijn de meeste schuldeisers nu betaald.

Onverkort uitgevoerd
CDA-fractievoorzitter Christo Weijs kreeg maandag van de wethouder de toezegging dat de Dutch Design Week in Eindhoven onverkort vanuit de gestelde kaders wordt uitgevoerd. Dat stemde Weijs tot tevredenheid, want door het ontstane tekort waren hij en zijn fractie bezorgd of wel dezelfde kwaliteit als in voorgaande jaren kon worden geleverd als de gemeente tonnen moest bijpassen.

Geen preview in januari
Maar Weijs werd gerustgesteld met de mededeling dat alle kleine schuldeisers en 80 procent van de grote schuldeisers al zijn betaald en de kwaliteit van de nieuwe editie in oktober is gewaarborgd. Weijs: ‘Daarbij vonden vonden we het ook vreemd dat de gebruikelijke preview in januari niet had plaatsgevonden. Daar hebben we overigens geen uitleg over gekregen.’


Gat van gisteren vullen met geld van vandaag
De gemeente had de organisatie die luistert naar de naam Capital D al eerder subsidie voor het jaar 2013 uitgekeerd om tekorten te kunnen aanvullen. ‘Het gat van gisteren wordt gevuld met het geld van vandaag. Dat is wel zorgelijk’, vindt Weijs. Als de week niet door zou gaan, zou dat met in het achterhoofd de nominatie voor de Culturele Hoofdstad 2018 wel pijnlijk voor de gemeente zijn, beaamt ook Weijs. ‘Dat zou het zeker zijn. De Dutch Design Week is ook in dezelfde periode dat dit wordt bekendgemaakt.’ Volgende week zit Weijs weer met de wethouder aan tafel. ‘We zullen de vinger aan de pols houden.’


De gemeente Eindhoven is ook om uitleg gevraagd, maar kon deze dinsdagmiddag nog niet geven.

UPDATE 

De gemeente Eindhoven stuurt woensdagmiddag de antwoorden van de wethouder op de vragen van het CDA op. Hieruit blijkt dat een gedelegeerd bestuurder is aangesteld om orde op zaken te stellen en de continuïteit van de Dutch Design Week voor de toekomst te waarborgen. Hij werkt aan een bedrijfsplan om extra inkomsten uit sponsoring te genereren en minder aan (overhead)kosten uit te geven. Dat plan moet 1 maart af zijn. 
 

Verder zijn alle facturen onder 2500 euro betaald en 20 procent van de vorderingen van grote crediteuren. De rest zou na 1 maart kunnen worden afgehandeld. Tot slot wijst de wethouder erop dat voor het evenement in 2013 ook met een groeiend aantal andere partners wordt gewerkt en bij veel ambities Capital D geen coördinerende rol heeft.


Capital D zegt in een reactie op de stelling van het CDA dat de preview in januari niet is doorgegaan dat in januari wel degelijk een deelnemersbijeenkomst is gehouden. 'Die heeft echter een ander en soberder karakter gekregen dan de preview van vorig jaar, gezien de huidige omstandigheden.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie