Advertentie

Gemeente Eindhoven naar rechter om PSV-deal

De gemeente Eindhoven is ervan overtuigd dat de verkoop van de grond onder het Philips Stadion van PSV en trainingscomplex De Herdgang op de juiste manier is gegaan en er geen sprake van ongeoorloofde staatssteun, zoals de Europese Commissie oordeelt. Daarom stapt de gemeente naar de Europese rechter in Luxemburg.

28 maart 2013

De gemeente Eindhoven is ervan overtuigd dat de verkoop van de grond onder het Philips Stadion van PSV en trainingscomplex De Herdgang op de juiste manier is gegaan. Volgens de gemeente is er geen sprake van ongeoorloofde staatssteun, zoals de Europese Commissie oordeelt. Daarom stapt de gemeente naar de Europese rechter in Luxemburg.

Ongeoorloofde staatssteun
In 2011 kocht de gemeente Eindhoven voor bijna 48,4 miljoen euro grond van PSV en gaf deze in erfpacht weer terug. De Europese Commissie vermoedt dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun, zo luidt de voorlopige conclusie na een onderzoek van bijna twee jaar.

'Werkwijze EC onjuist en onzorgvuldig'

De gemeente Eindhoven zegt donderdag de werkwijze van de Europese Commissie juridisch niet juist en onzorgvuldig te vinden. 'De gemeente heeft de Europese Commissie in 2011 al uitgelegd dat de prijs voor de grond marktconform was. Om daarvan zeker te zijn, heeft de gemeente juist een onafhankelijke taxateur de grondtransactie laten waarderen, volgens de richtlijnen die de Europese Commissie geeft', zo meldt de gemeente in een reactie.

'Winstgevendheid niet relevant'

De Europese Commissie stelt in een brief van 7 maart dat de gemeente Eindhoven het voornemen moet hebben om winst te maken op de transactie. Maar volgens de gemeente is winstgevendheid niet relevant en gaat het alleen om de vraag of er een prijs is betaald die marktconform is.


PSV moet bedrag terugbetalen
PSV moet het hele bedrag terugbetalen als er definitief wordt vastgesteld dat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun. De Europese commissie kan geen boetes opleggen. PSV en de gemeente hebben afgesproken dat de deal wordt teruggedraaid als er toch sprake zou zijn van staatssteun. De voetbalclub zou dan weer eigenaar van de grond worden, maar ook het bedrag van de steun moeten ophoesten.

Club heeft vertrouwen in goede afloop

PSV liet woensdag in een reactie weten dat het voorlopig de gemeente volgt. 'We zijn net als de gemeente Eindhoven verbaasd dat er een voorlopige conclusie naar buiten komt. We hebben nog steeds vertrouwen in een goede afloop', liet een woordvoerder van de club weten.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie